Ovih sedam članica Evropske unije nisu usvojile euro i dalje koriste svoju valutu

NOVAC Ika Ferrer Gotić 21. mar 2024. 05:55
featured image

21. mar 2024. 05:55

Formiranje Evropske unije kreiralo je put ka ujedinjenom finansijskom sistemu sa više zemalja pod jedinstvenom valutom: eurom. Dok se većina zemalja članica EU složila da usvoje euro, nekoliko, kao što su Danska i Švedska (između ostalih), odlučilo je da se drži svojih nacionalnih valuta.

Zemlje EU su različite u kulturi, klimi, stanovništvu i ekonomiji. Nacije imaju različite finansijske potrebe i izazove koje interno rješavanje. Zajednička valuta nameće sistem centralne monetarne politike koji se primjenjuje jednoobrazno. Problem je, međutim, u tome što je ono što je dobro za ekonomiju jedne zemlje evrozone, može biti loše za drugu.

Većina zemalja EU koje su izbjegle eurozonu čine to kako bi održale ekonomsku nezavisnost.

Euro / REUTERS

Od 27 zemalja koje čine Evropsku uniju, 20 koristi euro kao svoju zvaničnu valutu, u regionu poznatom kao eurozona. Dok se od većine zemalja koje se pridruže EU traži da usvoje euro kao dio svog članstva, sedam država članica odlučilo je da zadrži svoju valutu ili je tek treba usvojiti.

Ovo su države članice EU koje ne koriste euro:

Bugarska

Zemlja sa glacijalnim jezerima, spektakularnim planinskim lancima, obalom duž Crnog mora i fascinantnim historijskim spomenicima, Bugarska se razvija u atraktivnu destinaciju za odmor u Evropi.

Valuta: bugarski lev (BGN) (1 BGN = .51 EUR)

Češka Republika

Smještena u srednjoj Evropi, Češka ima najveću koncentraciju dvoraca na kontinentu, od kojih neki datiraju iz 1300-ih godina, što je čini rajem za ljubitelje arhitekture i historije. Osim toga, Prag, glavni grad Češke, dom je najvećeg kompleksa dvoraca na svijetu. Zemlja je takođe poznata po svojoj tradiciji varenja piva, koja je započela još 993. godine nove ere.

Valuta: Češka kruna (CZK) (1 CZK = .040 EUR)

Danska

Danska je možda najmanja od skandinavskih zemalja u sjevernoj Evropi, ali je velika po gurmanskoj hrani, kulturi, dizajnu i wellnessu.

Valuta: danska kruna (DKK) (1 DKK = .13 EUR)

Mađarska

Uprkos svojoj skromnoj veličini, nacija ima niz UNESCO-ovih rezervata biosfere, drugo najveće termalno jezero na svijetu (jezero Hévz), najveće jezero u srednjoj Evropi (jezero Balaton) i najveći prirodni travnjak u Evropi (Hortobágy). Glavni grad Mađarske, Budimpešta, takođe se smatra jednim od najlepših gradova na svijetu.

Valuta: mađarska forinta (HUF) (1 HUF = .0025 EUR)

Poljska

Smještena u srcu Evrope, Poljska privlači ljubitelje historije, sa mnoštvom srednjovjekovnih zamkova. Tu su i muzeji prožeti historijom Drugog svjetskog rata, kao što su Muzej Aušvic-Birkenau, Muzej Varšavskog ustanka i POLIN Muzej istorije poljskih Jevreja.

Valuta: poljski zlot (PLN) (1 PLN = .23 EUR)

Rumunija

Najveća od balkanskih zemalja, Rumunija ima šarmantna sela, dramatične dvorce i neke od najljepših prirodnih pejzaža u Evropi. Raj za posmatrače ptica, delta Dunava jedna je od najbolje očuvanih na kontinentu, dok je spektakularni Scarișoara drugi po veličini podzemni glečer u Evropi.

Valuta: rumunski leu (RON) (1 RON = .20 EUR)

Švedska

Ova skandinavska ljepotica može se pohvaliti jednom od najjačih i najstabilnijih ekonomija u Evropi. Švedska je takođe savršena zemlja za posmatranje Aurore Borealis, ili za boravak cijele noći pod ponoćnim suncem.

Valuta: švedska kruna (SEK) (1 SEK = .088 EUR)