Kreativni sektor je motor privrede svakog društva: BiH ima ogroman potencijal i sposobne kreativce

EKONOMIJA Vedran Drljević 20. mar 2024. 17:03 > 20. mar 2024. 17:08
featured image

20. mar 2024. 17:03 > 20. mar 2024. 17:08

Dvodnevna konferencija „Banja Luka Creative“ koja se oržavala u Domu omladine, završena je danas poslijepodne. “Kreativna Banja Luka” je kreirana sa ciljem da osnaži sektor kreativne ekonomije u Bosni i Hercegovini kroz razmjenu iskustava i unapređenje umjetničkog djelovanja putem primjene dobrih primjera iz prakse.

Kreativni sektor je definitivno jedan od motora privrednog razvoja svake zemlje, a Banja Luka je grad koji ima veliki potencijal za jačanje ovog sektora, što su prepoznali organizatori konferencije – British Council, Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini i čelnici Grada Banja Luke.

Konferencija je pružila mogućnost profesionalcima i umjetnicima iz cijele Bosne i Hercegovine, koji djeluju u oblastima filma, muzike, igara, tehnologije, arhitekture, dizajna i mode, pozorišne i vizuelne umjetnosti te kulturne baštine, da, zajedno sa kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva, razgovaraju o putevima za unapređenje kulturne infrastrukture i iznalaženju novih ekonomskih modela koji bi pospješili njenu održivost.

FOTO: Forbes BiH

Na konferenciji je govorio Leon Neville, direktor tima istraživanja i inovacija British Phonographic Industry, industrijskog udruženja muzičkih kompanija, o konceptu kreativne ekonomije i praksama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Leon je iskustvo gradio na vodećim pozicijama u britanskoj muzičkoj industriji a ima iskustvo u umrežavanju svih učesnika na tržištu. Leon je radio u filmskoj, TV i muzičkoj industriji, a, između ostalog, radio je i za Walt Disney International Television i Universal Music.

“Udruženje britanske muzičke industrije (BPI) predstavlja sve ono što je snimljeno u Velikoj Britaniji. Radimo sa tri velike kompanije koje se bave izdavaštvom. U posljednjih pet decenija smo svijetu ponudili nekoliko muzičkih pokreta kao što su Punk, New vawe, Drum and bass i Rave.

U radnom djelu konferencije, učesnici su mapirali potrebe kreativne zajednice i predložiti ključne preporuke i dalje korake za sektor kreativne ekonomije u Bosni i Hercegovini, kao i na nivou grada Banja Luke. Takođe, govorili su o potencijalnim mogućnostima za „tradicionalne“ umjetničke forme, odnosno uticaju IT industrije na njih.

FOTO: Forbes BiH

Neki od zaključaka su da kreativnos mora biti transparentnija i da ono na čemu radimo podijelimo sa lokalnom zajednicom. Isto tako, umrežavanje sa ostalim umjetnicima i kreativcima, jer se samo tako mogu roditi zdrave i održive ideje. Raditi na kreiranju, preko lokalnih vlasti i uz pomoć lokalne zajednice, radnih prostora. Bilo je i riječi o onom najvažnijem, a to je novac, te kako koristiti međunarodne grantove.

Jedan od predavača bio je i Andy Brydon. Govorio je kako su siromašne radničke klase u ranim sedamdesetim i osamdesetim u Britaniji kreirale bolje društvo za sebe i svoje potomke, te pojavu punka kao fenomena.

“U posljednjih nekoliko godina svjedočimo i ogromnim promjenama u Banjaluci. Ekonomski rast, nova infrastruktura i dinamično društvo Banjaluke stekli su priznanje i vidljivost i sve su prominentniji. Prepoznajući dobru priliku, Gradsko vijeće je u cilju daljnje integracije i razvoja kreativnog sektora preduzelo akcije poput izgradnje dva nova čvorišta, Kuće Milanovića i MMVI Skloništa. A UNESCO je Banjaluku proglasio Gradom muzike”, kažu iz British Councila.

FOTO: Britis Council

U Velikoj Britaniji se kreativni sektor aktivno njeguje već više od tri decenije i njegov učinak i doprinos nacionalnom BDP-u pomno se prate. Pristup razvoju kreativnog sektora, međutim, i državna tijela i sam ovaj sektor neprestano mijenjaju da bi održali korak s aktuelnim dostignućima.

“Događaji koji doprinose razvoju ovog sektora u zemljama Zapadnog Balkana u principu se dešavaju unutar već postojećih i novonastalih platformi (konferencije o kreativnoj ekonomiji, skupovi specifični za ovaj sektor i festivali). Tokom ovih dešavanja podržavamo razvoj kreativnog sektora kroz izloženost britanskim praksama i učešće britanskih stručnjaka za relevantna sektorska područja. Usto se ova dešavanja koriste da bi predstavnici kreativnog sektora gradili lokalne, regionalne i mreže s Velikom Britanijom, mreže kroz koje bi se potrebe ovog sektora definisale na nivou politike”, kažu iz British Councila.

Sam kraj „Banja Luka Creative“ konferencije obilježiće nastup britanskog DJ-a Daddy G, jednog od osnivača kultnog sastava „Massive Attack“ i utemeljivača čuvenog Bristol zvuka.