Šta sve posjeduje britanska monarhija? Samo Buckinghamska palača ima 775 soba, a Kruna je vlasnik i svih labudova u Kraljevini

featured image

19. mar 2024. 18:55

Britanska monarhija posjeduje ogromne količine zemlje, imovine i nekretnina. Buckinghamska palača, dvorac Windsor i Tower Bridge su samo neke od najpoznatijih i najprepoznatljivijih kraljevskih zgrada u Velikoj Britaniji, ali monarhija u Kraljevstvu posjeduje daleko više od toga.

Od sredine 2022. godine, Crown Estate je prijavio 15,6 milijardi funti imovine širom Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući više od 115.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i šuma, maloprodajne nekretnine, većinu Regent Streeta i oko 55% britanske obale, piše Investment Monitor.

Unutrašnjost Buckinghamske palače / REUTERS

Zatim su spomenute kraljevske rezidencije, dodatnih šest palača, sedam dvoraca, 12 domova, 56 vikendica i 14 drevnih ruševina (pogledajte ovu interaktivnu mapu svih njihovih popisa u Velikoj Britaniji koja se nalazi na web stranici Crown Estate).

Raznolikost ovih dobara je zapanjujuća, od trkališta Ascot, igrališta za kriket Oval i tri golf terena, do privatnog aerodroma, kapele Savoy i Stonehengea. Osim dvorca Balmoral u Škotskoj i kuće Sandringham u Norfolku, čiji je kralj Charles sada lično vlasnik, veliku većinu nekretnina monarhije drži Crown Estate.

Šta je Crown Estate?

Tower Bridge / AGENCIJE

Postojalo je vrijeme početkom 20. stoljeća kada je Pax Britannia vladala četvrtinom planete Zemlje, uključujući bezbroj kraljevskih domova u različitim geografskim područjima. Danas, međutim, kralj Charles, koji je sada šef države za zemlje Commonwealtha, ne posjeduje nikakvu imovinu u inostranstvu, osim male seoske kuće u blizini Transilvanije u Rumuniji.

Kralj Charles, kraljica Camilla, princ William i princeza od Walesa / Royal Family X

Uz to, kao šef države Commonwealtha, kralj Charles ima pristup najmanje 49 rezidencija za državne posjete širom svijeta u domovima svojih predstavnika u svakoj zemlji, kao što je Rideau Hall u Ottawi ili Admiralty House u Sydneyu.

Dvorac Balmoral u Škotskoj / REUTERS

Iako kraljevska porodica po imenu posjeduje Crown Estate, ono zapravo nije njeno privatno vlasništvo. Monarhija svake godine predaje prihode od imanja Trezoru u zamjenu za ‘suverenu darovnicu’; tačnije 25% profita imanja – koji je iznosio više od 86,3 miliona funti u 2022., prema finansijskom izvještaju Crown Estate. Ovaj aranžman finansiranja datira iz 1760. godine, kada je Geore III postigao sporazum da preda svoj prihod od imanja u zamjenu za godišnju fiksnu isplatu.

Krunski dragulji monarhije

Kraljevska kruna / REUTERS

Najvrednija imovina Crown Estatea je Buckinghamska palača, čija je vrijednost oko 5 milijardi funti. Palača sa 775 soba zvanična je rezidencija kraljevske porodice od 1837.

Sljedeća je palača Hampton Court, čija je vrijednost procijenjena na 1,2 milijarde dolara. Poznata kao Tudorova palata, to je mjesto gdje je kralj Henri VIII provodio većinu svog vremena, sa svih šest svojih žena.

Hampton Court palača / AGENCIJE

Nakon Hampton Courta slijedi Londonski toranj, procijenjen na 1,1 milijardu dolara, a sagradio ga je William Osvajač u kasnom 11. vijeku. U njemu se nalaze krunski dragulji, čija je vrijednost procijenjena na 4 milijarde dolara. Tri engleske kraljice; Anne Boleyn, Catherine Howard i Jane Grey su tamo pogubljene 1500-ih godina.

Londonski toranj / REUTERS

Sljedeći je dvorac Windsor, čija je vrijednost procijenjena na 743 miliona dolara. Tokom svoje skoro 1.000 godina duge historije, dvorac je bio dom za 40 monarha i još uvijek je omiljen unutar kraljevske porodice. Okolno imanje uključuje Windsor Great Park, golf terene i trkalište Ascot.

Dvorac Windsor / REUTERS

Za dvorcem Windsor slijedi palača St. James (700 miliona dolara), poznata po pogledu na londonski Green Park i St James's Park, dva od osam kraljevskih parkova u glavnom gradu koje drži Kruna. I da, ostaje slučaj da monarhija tehnički posjeduje sve neoznačene labudove u parkovima Engleske i Walesa i, šire, sve otvorene vode.