Još jedan neuspješan fotošop Kraljevske porodice? Fotografija pokojne kraljice Elizabete “digitalno izmanipulirana”, kažu agencije

featured image

19. mar 2024. 15:01

Još jedna zvanična fotografija Kraljevske porodice digitalno je izmanipulisana, navode vodeće foto agencije, što je izazvalo drugu kontroverzu kraljevskog retuširanja baš u trenutku kada je Kate prvi put uočena u javnosti nakon nekoliko mjeseci.

Getty Images navodi da je fotografija kraljice Elizabete sa unucima i praunucima, koju je navodno Kate uslikala, a Kensingtonska palača objavila prošle godine, “digitalno izmanipulirana”, dok je analiza CNN-a pronašla znakove izmjena na čak 19 mjesta.

Agencije

To prati sličnu sagu o fotografiji Catherine i njene djece za Dan majki, koja je takođe digitalno izmanipulirana, a onda povučena sa svih vodećh aencija. U želji da uguši nemir koji je uslijedio nakon prve uređene fotografije, Kate se izvinila i prošlog ponedjeljka izjavila da voli da “eksperimentira” sa uređivanjem slika.

Novootkrivene nedosljednosti u drugoj kraljevskoj slici stavljaju Kate u središte novih pitanja i prijeti da će uništiti odnose članova kraljevske porodice s vodećim novinskim i fotografskim agencijama. To je kontroverza koju Walesi neće pozdraviti, jer dolazi usred perioda intenzivne kontrole zdravlja i statusa princeze.

Kate Middleton i princ William / The Sun

U subotu su princ William i Kate primjećeni i fotografisani na farmi u blizini njihove kuće, što je olakšalo pitanja o njenom zdravlju. Princeza je takođe fotografisana ranije ovog mjeseca u svom privatnom automobilu na polasku iz Windsora, dok je bila na privatnom sastanku 11. marta, rekla je Kensingtonska palača ranije za CNN. Inače nije viđena u javnosti od operacije abdomena u januaru.

Najnovija kontroverza se fokusira na sliku objavljenu u aprilu 2023., na kojoj se vidi kraljica – koja je umrla prošlog septembra – okružena sa 10 svojih potomaka. Palača je saopćila da je Kate uslikala ovu sliku u dvorcu Balmoral u Škotskoj mjesecima prije kraljičine smrti, ali su ispravke dovele do zabune oko toga da li je slika zapravo sačinjena od različitih dijelova.

Nedosljednosti na fotografiji Balmoral uključuju neusklađenost kraljičine suknje i deke, te sofe na kojoj sjedi. Čini se da su pramenovi kose princeze Charlotte klonirani, dok je ivica ramena princa Louisa zamagljena i kao da se preklapa sa pozadinom. Osvetljenje na nekoliko prinčeva na fotografiji također ne odgovara cjelokupnom osvetljenju slike.

Analiza CNN-a

U kratkom izvinjenju princeze od Walesa zbog slike za Majčin dan, nije objasnila zašto mijenja svoje fotografije, niti zašto Kensingtonska palača nije otkrila promjene foto agencijama. Ukor od Gettyja i drugih više je od sramote za kraljevske članove.

Porodica, kao i bezbrojne vlade i institucije širom svijeta, oslanjaju se na agencije da svoje slike distribuiraju novinskim kućama. Ali ove kompanije imaju stroga pravila koja dozvoljavaju samo minimalno uređivanje; tajno manipulišući svojim slikama na raznim mjestima, članovi kraljevske porodice su sebe slikali kao potencijalne distributere dezinformacija.