Meghan Markle lansira novi brend usred skandala sa uređivanjem fotografije Kate Middleton

BIZNIS Forbes 15. mar 2024. 20:57
featured image

15. mar 2024. 20:57

Kuhari, pribor za serviranje, kućni dekor, oprema za jogu i hrana za kućne ljubimce uskoro bi mogli da se pojave kao dio novog brenda Meghan Markle, koji je lansiran preko Instagrama u četvrtak uveče, usred skandala oko uređivanja fotografije u Kensingtonskoj palati zbog kojeg su sve oči uprte u Kate Middleton.

Markle je najavila stvaranje novog brenda, nazvanog American Riviera Orchard, preko devet postova na Instagramu i kratkog video snimka koji prikazuje vojvotkinju kako aranžira cvijeće, kuha ili stoji na šetalištu dok nosi crnu balsku haljinu do poda.

Ovo nije prvi lifestyle brend Meghan

Dok je lansiranje na Instagramu dalo nedovoljno detalja o ovom poduhvatu, ali je preko noći privuklo 358.000 pratilaca za brend, prijave za zaštitni znak pokazuju da bi nova kompanija Meghan Markle mogla da ide u pravcu poput onih u vlasništvu Gwineth Paltrow, Jessice Albe ili Joanne Gaines.

featured imageMeghan Markle, Foto: Shutterstock/mattkeeble.com

Dokumentacija iz februara pokazuje da je kompanija registrirana kao d.o.o. firma u Delawareu sa planovima da kreira maloprodaju u kojoj će moći da se kupi posuđe, pribor za jelo, kuhari, posuđe za serviranje, kafe i čajevi, kuhinjski tekstil, džemovi i žele, ulja i druga hrana.

Drugi set dokumenata, podnijet u martu, sugeriše da bi brend mogao da se upusti i u to da u ponudi ima baštenske predmete, rasvjetu, ukrase za zabave, umotavanje poklona, torbe, opremu za kućne ljubimce, kuhinjske predmete i kućni dekor kao što su jastuci, zavjese, posteljina i okviri za slike.

Foto: Shutterstock/Sarnia

Ovo nije prvi lifestyle brend Meghan Markle. Prije nego što se vjerila za princa Harryja 2017. godine, vodila je blog o stilu života pod nazivom The Tig na kome je intervjuisala poznate ličnosti, pričala o modi i otkrivala lične detalje svog života i karijere glumice.

Taj sajt je ugasila 2017. Od svog odlaska sa kraljevskog dvora u Califoriniju Harry i Meghan su pokrenuli nekoliko poslovnih poduhvata.

Par je osnovao humanitarnu organizaciju i kompaniju za audio i video produkciju pod imenom Archevell i potpisao ugovore sa Netflixom i Spotifyjem u vrijednosti od 100 miliona dolara, odnosno 20 miliona dolara.

„Harry & Meghan“, dokumentarni serijal iz više dijelova koji govori o njihovom vremenu u kraljevskoj porodici, debitovao je 2022.

Meghan Markle, Foto: REUTERS/Nuri Vallbona

Podkast će neko drugi producirati

Iste godine, Netflix je navodno odbacio dječiju emisiju pod nazivom „Pearl“ koju je kreirala Meghan Markle i koja bi bila prvi animirani film Archevell Productions serije. Prošle godine, partnerstvo sa servisom Spotify prekinuto je nakon što navodno nisu ispunili „standarde produktivnosti“, a Markle je u februaru rekla da će njen podkast „Arhetipovi“ sada biti napravljen sa Lemonada Media.

Najava o novom poduhvatu Markle dolazi usred skandala u Kensingtonskoj palati. Naime, Kensingtonska palata je u januaru objavila da je Kate Middleton hospitalizirana zbog planirane operacije abdomena i da će odložiti sve svoje predstojeće angažmane dok se oporavi.

Prije te objave princezu od Walesa niko nije vidio od Božića. Nakon operacije uslijedile su razne spekulacije. Kensingtonska palata je u nedjelju objavila fotografiju Kate i njeno troje djece kako proslavljaju Dan majki u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Fotografija, za koju je navedeno da je napravio princ William, odmah je bila predmet gnjeva zbog naizgled velikih izmjena. Istog dana, agencije poput AFP-a i Associated Pressa (AP) objavile su obavještenja o povlačenju tražeći i od drugih novinskih agencija da isto učine jer „izgleda da je izvor manipulisao slikom“.

„Sljedećeg dana, Kate se na twitter nalogu izvinila i navela da povremeno eksperimentiše sa uređivanjem slika poput „mnogih fotografa amatera“. Urednik vijesti agencije France press, jedne od najvećih svjetskih novinskih agencija, rekao je da palata više nije „pouzdani izvor“ informacija. Middleton je nedavno uslikana na zadnjem sjedištu automobila koji napušta zamak Windsor. Od tada nije viđena u javnosti.