Menadžment Univerziteta Columbia pao na ispitu upravljanja kriznom situacijom. Studenti nepopustljivi

featured image

5. maj 2024. 13:53

Predsjednici univerziteta moraju da snose odgovornost, slično kao i izvršni direktor.

Oni su glavni administratori, komuniciraju sa donatorima, i što je najvažnije, sprečavaju da unutrašnji “požari” postanu javni.

Ovo posljednje je lekcija o odnosima s javnošću, o kojoj bi predsjedniku Kolumbije možda trebalo osvježenje.

Pogledajte ovdje:  Da biste razumjeli zašto toliki broj univerzitetskih kampusa odjednom ima studente koji zauzimaju dijelove njihovih kampusa, morate se vratiti dvije sedmice unazad, 18. aprila, kada je Univerzitet Kolumbija pozvao policiju New Yorka da razbiju logor koji su propalestinski demonstranti postavili samo dan ranije.

Čineći to, rukovodstvo Kolumbije izbacilo je priručnik za upravljanje protestima koji su univerziteti brusili decenijama kako bi zaštitili studente, piše CNN.

„Postoji određeni skup taktika za koje su mnogi od nas u akademskoj zajednici mislili da je razumljiva logika koju su univerzitetski administratori koristili da upravljaju i kontrolišu demonstrante,“ kaže Sarah J. Jackson, profesorica koja proučava ulogu medija i tehnologije u pokretima za pravdu na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Demonstrators gather after students staged a walk out in support of Palestinians at Emory University, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Atlanta, Georgia, U.S., May 1, 2024. REUTERS/Megan Varner

Glavna među tim taktikama: odlaganje i ometanje.

Administracija bi mogla reći aktivistima, u dobroj namjeri: „U redu, čujemo vas i formirat ćemo komisiju koja će istražiti šta bi bilo potrebno da bi se ispunili neki od vaših zahtjeva.” Zvaničnici bi mogli tražiti od vođa studentskih protesta da sastave slučaj i iznesu ga pred Upravni odbor.

“Demonstranti ne cijene nužno ovu taktiku, jer su to strategije kontrole”, kaže Jackson. “Ali iz moje perspektive, to su i strategije koje su u velikoj mjeri spriječile nasilje velikih razmjera nad demonstrantima na fakultetskim kampusima koje smo vidjeli 1960-ih.”

Akademici su navikli da primjenjuju te taktike, posebno kada su studenti udaljeni nekoliko dana od kraja semestra – prirodno vrijeme za agitatore da izgube snagu i krenu kući. Ali to se nije dogodilo u Kolumbiji. “To je bilo tako šokantno, vidjeti nivo fizičkog potiskivanja koji se umjesto toga dogodio”, rekla je Jackson.

Šokantno agresivna intervencija policije je također razlog zašto je preko noći na desetine kampusa širom zemlje studenti organizovali proteste u znak solidarnosti.

Kada se nenasilni demonstranti susreću sa intenzivnim fizičkim potiskivanjem, “to ima tendenciju da stvori neku vrstu efekta zgražanja koji onda generiše još protesta”, kaže Jackson.

“Mislim da u ovom trenutku svi mogu razumjeti da je razlog zašto su se svi ovi kampovi iznenada pojavili širom zemlje zbog onoga što se dogodilo u Kolumbiji osjećajući se tako uplašeno.”

UCLA police tell students and protestors to leave the area immediately from above an encampment at the University of California Los Angeles, as the conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas continues, in Los Angeles, California, U.S., May 1, 2024. REUTERS/Mike Blake

Usput, postaje sve jasnije da univerzitetski komunikacioni timovi ne pomažu. Jackson je ponovila ono što je Nadia Abu El-Haj, profesorica antropologije na Kolumbiji, rekla za New York Review  ove sedmice, da se čini da administratori “izmišljaju pravila ni ne najavljujući promjene”.

„Mi, kao članovi fakulteta, saznajemo da su se pravila promijenila kada su studenti uvučeni u proceduru koja prije nije postojala“, rekla je Abu El-Haj za publikaciju.

Svakako, predsjednica Kolumbije, Minouche Shafik, zna da bi njen posao mogao biti na kocki. Krajem prošle godine predsjednici Harvarda i UPenna podnijeli su ostavku nakon što su njihovi previše advokatski odgovori o antisemitizmu u kampusu izazvali bijes. U međuvremenu, hiljade studenata, roditelja i bivših studenata se spustilo u kampus Kolumbije, dodajući još veći pritisak da se demonstranti uklone.

Naravno, drugi kampusi imaju planove za početak rada, a nekoliko ih je uspjelo riješiti potencijalne smetnje bez pozivanja policije.

Demonstranti na Univerzitetu Brown su, naime, dobrovoljno i mirnim putem raspustili svoj kamp, ​​nakon što se škola angažovala sa aktivistima i pristala da razmotri neke od njihovih zahtjeva. Druge škole poput Wesleyana i Univerziteta u Čikagu izbjegavale su policijsku intervenciju sličnim taktikama.

Jackson napominje da su ti kampusi oni koji ostaju van informisanja o situaciji. Sa stanovišta PR-a, to „svakako izgleda kao poželjniji ishod“.