Gušenje slobode govora: Policija hapsi novinare koji izvještavaju o studentskim protestima u SAD-u

featured image

2. maj 2024. 13:30

Novinari zaduženi za izvještavanje o nasilnim nemirima u univerzitetskim kampusima širom SAD-a uhapšeni su i zabranjen im je pristup dok je policija krenula da razbije propalestinske demonstrante koji su postavili logore i zabarikadirali se unutar zgrada.

Do sukoba s novinarima dolazi kada se vijesti koje vode studenti i tradicionalni mediji spuštaju na univerzitetske kampuse gdje su se policajci sukobili i uhapsili stotine demonstranata tražeći od univerziteta da odustanu od bilo kakvih finansijskih veza s Izraelom zbog rata u Gazi. U jednom kampusu, navodno su napadači pratili i napali studente novinare.

Na Univerzitetu Columbia u New Yorku, novinari su rekli da im je zabranjeno da prate nemire u utorak navečer jer su policajci u opremi za nerede provalili u akademsku zgradu u kojoj su demonstranti bili zabarikadirani, što je rezultiralo više od 100 hapšenja. Na Kalifornijskom univerzitetu u Los Angelesu, studenti novinari koji su izvještavali o nasilnim sukobima između demonstranata rekli su da su bili napadnuti. A u sjevernoj Kaliforniji, policija je privela i uhapsila lokalne novinare koji su pratili demonstracije koledža.

U nekim univerzitetskim kampusima koje su potresle demonstracije, pristup je bio ograničen samo na studente, čime su studenti novinari zapravo jedini pouzdani mediji koji izvještavaju o protestima i sukobima u kampusu.

UCLA police tell students and protestors to leave the area immediately from above an encampment at the University of California Los Angeles, as the conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas continues, in Los Angeles, California, U.S., May 1, 2024. REUTERS/Mike Blake

Na UCLA, novinari studentskog lista The Daily Bruin, rekli su da su bili nasilno napadnuti tokom sukoba u utorak navečer, uključujući praćenje, šamaranje i prskanje iritantima, pišu novine. Studentska urednica Anna Dai-Liu izjavila je za CNN da je bila napadnuta suzavcem, a drugi studenti novinari napadnuti, a jedan novinar je odveden u hitnu pomoć.

“Nešto prije 3:30 ujutro, četiri novinara Daily Bruina šetala su kampusom kada su bili praćeni, a zatim napadnuti”, objavile su novine. “Pet do šest napadača je također poprskalo novinare iritantom. Dok su neki novinari otišli da pomognu novinaru koji je oboren na zemlju, napadači su počeli da snimaju svojim mobilnim telefonima.”

List nije naveo ko je napao studente novinare, ali do nasilja je došlo nakon što su se kontraprosvjednici, od kojih su neki bili proizraelski, sukobili sa propalestinskim demonstrantima u kampusu.

Neposredno nakon nasilja, Daily Bruin  je na svojoj web stranici objavio oštar uvodnik  u kojem se kritikuje rukovodstvo škole i izjavljuje: “UCLA je saučesnik u nasilju nanesenom demonstrantima.”

“Reporteri Daily Bruina na licu mjesta su ošamareni i indirektno poprskani iritantima. Iako su i studenti, nije im ponuđena nikakva zaštita”, navodi se u uvodniku.

Univerzitet je kasnije objavio da otkazuje sve časove u srijedu “zbog nevolje izazvane nasiljem koje se dogodilo”, preko noći.

Pro-Palestinian demonstrators gather after students staged a walk out in support of Palestinians at Emory University, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Atlanta, Georgia, U.S., May 1, 2024. REUTERS/Megan Varner

Uhapšen radni novinar

Stotine milja dalje na Državnom politehničkom univerzitetu Kalifornije, Humboldt, tri novinara su privedena dok su izvještavali o protestima u kampusu, prema  lokalnom javnom radiju , uključujući televizijskog reportera koji je uhapšen dok je snimao demonstracije.

Na video snimku objavljenom na internetu, Adelmija Ruiza, reportera KRCR podružnice ABC-a, koji je viđen kako nosi značku za novinare i jaknu sa logom stanice, pozvao je policajac iza reda policije koji drži štitove.

„Potrebno nam je da se sklonite s puta“, čulo se kako jedan policajac govori.

Ali ubrzo nakon toga, policajci su se čuli kako govore Ruiz da skloni telefon i ruke iza leđa. Čulo se da je policajac rekao da joj je rečeno da napusti “aktivno mjesto zločina”. 

„Nije ih bilo briga što sam ja novinar, samo dokle god si u kampusu mogu da te zadrže“, rekao je Ruiz kasnije kolegi u intervjuu.

Ruiz je rekla da su joj ruke bile vezane rajsferšlusom, stavljena je u policijsko vozilo i odvedena u zatvor okruga Humboldt gdje je snimljena njena fotografija. Šerif joj se kasnije izvinio i puštena je, rekla je.

Studenti novinari se pojačavaju

U međuvremenu, na Univerzitetu Columbia odigrale su se dramatične scene u utorak navečer dok su se policajci u opremi za nerede kretali da raščiste Hamilton Hall, akademsku zgradu kojom su zauzeli propalestinski demonstranti. Ali bilo je malo medijskog prisustva.

Pristup kampusu je bio jako ograničen nakon što su vlasti blokirale novinare da uđu u to područje, što je reporter Associated Pressa Jake Offenhartz  nazvao  “jednom od najfrustrirajućih noći za pristup štampi koje sam doživio kao reporter”.

Pro-Palestinian demonstrators gather after students staged a walk out in support of Palestinians at Emory University, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Atlanta, Georgia, U.S., May 1, 2024. REUTERS/Megan Varner

Meghnad Bose, postdiplomac na Columbia Journalism School, rekao je Gabeu Cohenu sa CNN-a da s obzirom na to da je većina studenata reportera protjerana iz okoline Hamilton Halla, oni ne mogu svjedočiti onome što se dogodilo.

„Snimak koji imamo od sinoć je veoma oskudan, a taj snimak već pokreće neka zabrinjavajuća pitanja o ponašanju policije Njujorka u kampusu“, rekao je Bose. “Da smo imali više novinara, više studenata novinara tamo bismo znali mnogo bolje šta se zapravo odvija.”

Reporterka CNN-a Julia Vargas Jones, apsolventica na fakultetu novinarstva, izvijestila je sa mjesta događaja za mrežu, uhvativši policiju kako provaljuje zgradu i hapsi nekoliko demonstranata.

Bez produkcijske ekipe, Vargas Jones je rekla da je angažovala kolege studente da joj pomognu u prijenosu uživo na CNN-u, uključujući studenticu novinarstva Corinne Catibayan koja je radila kao televizijska reporterka na Filipinima.

„[Policija] je ušla i samo gurnula sve na jednu stranu. Što se njih tiče, tamo nije bilo štampe, samo su očekivali studente”, rekao je Vargas Jones. “Policajci nisu znali da smo uživo na CNN-u.”

Iako je Vargas Jones također na kraju izbačen iz kampusa, ona je pripisala zasluge Columbia Journalism School za poticanje studentskih novinara.

“Škola je pomagala studentima novinarima da dobiju pristup kampusu i omogućavala im da koriste prostorije škole novinarstva 24-7”, rekla je ona, napominjući da je prespavala noć u uredu u školi, pored Catibayana.

“To nije sasvim u skladu s onim što radi ostatak administracije,” rekao je Vargas Jones.

Interes javnosti za sukobe u fakultetskim kampusima bio je toliko visok da su neke vijesti koje vode studenti imale problema da ostanu na mreži zbog porasta prometa publike.

Radio stanica WKCR sa Univerziteta Kolumbija izvijestila je preko noći da ima “povremene prekide zbog viška veza” nakon što je uživo prenosila hapšenja u kampusu. Školske novine, The Columbia Spectator, također su bile teško dostupne u srijedu popodne.

Web stranica UCLA Daily Bruin također je ponekad bila nedostupna, što je potencijalne čitaoce slalo na stranicu o grešci koja je rekla da se stranica ne može vidjeti.

Demonstrators gather after students staged a walk out in support of Palestinians at Emory University, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Atlanta, Georgia, U.S., May 1, 2024. REUTERS/Megan Varner

Vargas Jones, koji je profesionalni novinar 10 godina, rekao je da je uprkos izazovu pokrivanja aktivnosti u kampusu, flashpoint studentima novinarima pružio prijeko potrebno iskustvo izvještavanja i kritičku transparentnost za javnost.

“Studenti novinari imaju jedinstvenu i suštinsku ulogu u svojim kampusima u posmatranju i širenju vijesti,” rekao je Gary Green, izvršni direktor Pravnog centra za studentsku štampu. „Upravo u ovakvim kriznim vremenima takvo izvještavanje je najpotrebnije, a studenti novinari su u najboljem izdanju.“

Green je rekao da je grupa koja nudi pravno zastupanje srednjoškolskim i fakultetskim novinskim kućama uznemirena izvještajima studenata novinara pod prijetnjama i napadima u kampusima. On je pozvao školske zvaničnike i policiju da osiguraju da studenti novinari mogu bezbijedno i tačno izvejštavati o historijskim događajima.

„Sada je vrijeme da ojačamo našu posvećenost studentskoj štampi, a ne da je povlačimo ili potkopavamo“, rekao je.

Jelani Cobb, dekan novinarske škole Columbia, također je aplaudirao studentima novinarima zbog njihovog izvještavanja o protestima u kampusu.

“Bilo je zaista inspirativno vidjeti naše fakultete i naše studente, rame uz rame, kako pokrivaju priču o nacionalnim vijestima koja se pojavila na našim vratima”, rekao je Cobb u poruci studentima u srijedu. „Vaša upornost tokom zbunjujućeg i izazovnog trenutka ne može se podcijeniti. Ispričali ste priče koje je svjetska javnost zaslužila da čuje.”