Osnivač Binancea Changpeng Zhao osuđen na četiri mjeseca zatvora

featured image

2. maj 2024. 09:01

Osnivač i bivši izvršni direktor kripto-berze Binance, Changpeng Zhao, osuđen je na četiri mjeseca zatvora nakon što je prošle godine priznao da je kršio američke zakone o pranju novca, zajedno sa svojom kompanijom koja je takođe priznala krivicu za kršenje sankcija.

Sudija Richard Jones iz Sijetla izrekao je presudu u utorak, ali je ona mnogo blaža od zatvorske kazne od tri godine koju su tužioci tražili, prema više izvještaja.

U sporazumu o priznanju krivice, Žao je pristao da podnese ostavku na mjesto izvršnog direktora Binance i plati kaznu od 50 miliona dolara zbog neuspjeha u održavanju efikasnog programa za sprečavanje pranja novca, kao i zbog kršenja sankcija povezanih sa korisnicima u Iranu, Kubi, Siriji i područjima Ukrajine koje je okupirala Rusija.

Foto: Reuters/Costas Baltas

U sudskom podnesku ranije ovog mjeseca, advokati Ministarstva pravde preporučili su trogodišnju zatvorsku kaznu za Žaoa, tvrdeći da bi ga to „učinilo odgovornim za njegovo namjerno kriminalno ponašanje“ i „ne bi samo poslalo poruku Žaou već i svijetu.“

Savezni propisi preporučuju kaznu od 12 do 18 mjeseci zatvora za takva krivična djela, ali tužioci su argumentovali da to ne bi „adekvatno odražavalo ozbiljnost Žaovog prestupa… ili pružilo adekvatnu specifičnu ili opštu odvraćajuću mjeru.“


Advokati Žaoa su zatražili pet mjeseci uslovne kazne, napominjući da je kripto milijarder prihvatio odgovornost za kršenja propisa o pranju novca i već je bio odvojen od svoje porodice više od pet mjeseci nakon što mu je naređeno da ostane u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podnesci koje su sastavili Žaovi advokati uključuju pisma njegove porodice, investitora, kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i bivšeg američkog ambasadora u Kini Max Baucusa među ostalima, pominjući njegovu humanitarnu aktivnost i predstavljajući ga kao porodičnog čovjeka.

4,3 milijarde dolara. To je ukupan iznos kazni i oduzimanja imovine koje je Binance pristao platiti.

 „Žaovo svjesno kršenje američkog zakona nije bilo slučajno ili propust. On je donosio poslovnu odluku da kršenje američkog zakona predstavlja najbolji način da privuče korisnike, izgradi svoju kompaniju i poveća svoje bogatstvo“, naveli su federalni tužioci u svom podnesku.

Shutterstock

U novembru prošle godine, Binance je priznao krivicu za kršenje zakona o sprečavanju pranja novca, neovlašćenom prenošenju novca i sankcijama, dok je Žao priznao krivicu za kršenje zakona o pranju novca.

Žao, koji ima dvojno državljanstvo UAE i Kanade, pušten je uz kauciju od 175 miliona dolara i naređeno mu je da ostane u Sjedinjenim Američkim Državama.

Žao je drugi visoko rangirani kripto izvršni direktor koji se suočava sa izricanjem kazne u posljednjim nedjeljama. Prošlog mjeseca, bivši kripto milijarder Sam Bankman-Fried osuđen je na 25 godina zatvora u slučaju prevare vrijedne 11 milijardi dolara povezane sa kolapsom njegove kompanije FTX. Prije iznenadnog kolapsa u novembru 2022. godine, FTX je bio druga najveća kripto berza poslije Binance.

Prema našim procjenama, Žaovo ukupno bogatstvo iznosi 33 milijarde dolara, što ga čini 50. najbogatijom osobom u svijetu.

Siladitya Ray, Forbes

Binance Founder Changpeng Zhao Sentenced To 4 Months In Prison