Jackpot od 1,3 milijarde dolara osvojio imigrant obolio od raka: Nadam se da ću naći dobrog doktora

NOVAC Forbes 1. maj 2024. 18:31
featured image

1. maj 2024. 18:31

Novi osvajač jackpota na lutriji Powerball, vrijedan 1,3 milijarde dolara, je Cheng “Charlie” Saephan, stanovnik Portlanda koji trenutno prolazi kroz kemoterapiju zbog raka i koji je svoj dobitak preuzeo u ponedjeljak.

Cheng “Charlie” Saephan ima 46 godina i rekao je novinarima da on i njegova supruga zadržavaju polovinu dobitka, a ostatak daju njihovoj prijateljici Laizi Chao (55 godina), s obzirom na to da su zajedno uložili novac kako bi kupili srećke.

Umjesto da dobiju jackpot od 1,3 milijarde dolara raspoređenih na 30 godišnjih rata, dobitnici su izabrali popularniju opciju odnosno da odmah uzmu 608 miliona dolara.

Saephan je kući odnio dobitak od 422,3 miliona dolara nakon što su odbijeni federalni i državni porezi.

Dobitnik Charlie Saephan: Foto: Reuters

Oregon je među državama koje oporezuju dobitke na lutriji, zadržavajući osam posto na sve dobitke od 1.500 dolara i više.

Saephan je rekao da će koristiti dobitak kako bi obezbijedio svoju porodicu i svoje zdravlje, te da se raduje pronalaženju „dobrog doktora za sebe“.

Četrdesetšestogodišnjak živi s kancerom već osam godina. Saephan je rekao da je kupio više od 20 srećki i čak se šalio sa svojom prijateljicom Chao da će postati milijarder prije nego što bude održano izvlačenje.

Nakon što je Saephan saznao da su pobijedili, nazvao je Chao dok je bila na putu ka poslu i rekao joj „više ne moraš da ideš“. Saephan je novinarima rekao da je rođen u Laosu i prvo se preselio u Tajland 1987. godine, a zatim u SAD 1994. godine. Takođe je rekao da, iako je rođen u Laosu, nije Laotijanac već sebe identifikuje kao Iu Mien – etnička grupa iz jugoistočne Azije koja je sarađivala sa SAD-om tokom Vijetnamskog rata. Iu Mien ljudi bili su primorani da pobjegnu u Tajland nakon završetka Vijetnamskog rata kako bi izbjegli osvetu.

Saephan i Chao pobijedili su male šanse od jedan prema 292,2 miliona kako bi osvojili jackpot Powerball-a. To je nešto bolje od šansi za osvajanje jackpota na lutriji Mega Millions, koje su jedan prema 302,6 miliona.

Siladitya Ray, novinar Forbes