Kako je Španija mogla ostati bez premijera i zašto optužbe trpi supruga Begona

featured image

1. maj 2024. 17:54

“Moram da zastanem i razmislim kako bih odlučio da li da nastavim kao šef vlade ili da se odreknem ove časti”, napisao je prošle sedmice španski premijer Pedro Sanchez na svom X-u, nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge Begone Gomez zbog optužbi za navodnu korupciju.

Španski mediji su detaljno opisali kako je vidno uznemiren Sánchez napustio parlament, da bi nekoliko sati kasnije u izjavi optužio lidera PP Alberta Nunjeza Feijoa da je radio sa krajnjom desničarskom strankom na njegovom svrgavanju.

Špansko državno tužilaštvo tražilo zaustavljanje istrage

“Nisam naivan. Shvatam da prozivaju Begonu, ne zato što je učinila nešto nezakonito – znaju da nema slučaja – već zato što je moja žena.”

Ovim povodom Sanchez je otkazao sve svoje službene angažmane, nakon čega se oglasilo i Špansko državno tužilaštvo koje je od sudije zatražilo da zaustavi preliminarnu istragu, jer je i sama grupa koja stoji iza tužbe priznala da su njene optužbe možda zasnovane na netačnim medijskim izvještajima. Ni španska javnost nije sjedila kući i čekala rasplet događaja, već je jedan dio nje izašao na demonstracije širom zemlje pozivajući premijera da ostane na svojoj funkciji. Više od 10.000 ljudi okupilo se ispred sjedišta Socijalističke partije (PSOE) u Madridu u znak podrške premijeru.

Sve navedeno imalo je utjecaja na Sancheza da u ponedjeljak saopći kako neće podnijeti ostavku, i da ostaje na premijerskoj funkciji, a cijeli slučaj osudi kao operaciju uznemiravanja i maltretiranja koju protiv njega i njegove supruge vode njegovi politički i medijski protivnici.

“Zahvaljujući ovoj mobilizaciji, odlučio sam da nastavim voditi Vladu“, rekao je Sanchez, obećavajući da ću nastaviti s više snage ako je moguće.

“Ovdje se ne radi o sudbini jednog lidera, već se radi o odluci kakvo društvo želimo da budemo. Našoj zemlji je potrebna ova samorefleksija. Pustili smo da blato zaprlja naš javni život predugo”, dodao je on.

Pedro Sanchez i supruga Maria Begona Gomez, Foto: Reuters

Najava ostavke, a potom i odluka da ostane na funkciji, bila je prilika da se u javnom prostoru čuje i šta dio opozicije u ovoj zemlji misli o cijelom slučaju.

Isabel Diaz Ayuso, lider opozicione Narodne stranke (PP) u regiji Madrida, optužila je Sancheza da je “besraman”, kazavši da je premijeru trebalo pet dana da odluči “kako da napadne sudije, političke rivale i slobodnu štampu” i dodala: “Trebalo bi da drži manje govora bez novinara i više konferencija za štampu na kojima mu se mogu postavljati pitanja”.

Ko je organizacija Čiste ruke?

Sa svoje strane, Miguel Bernad iz Manosa Limpiasa rekao je da bi odluka gospodina Sáncheza da ostane na svojoj funkciji mogla naštetiti PSOE-u “strašno” i tvrdi da će se pojaviti još dokaza koji inkriminiraju samog Sancheza. “Vjerujem da bi u narednim danima moglo doći do događaja koji će ga natjerati da preispita svoju poziciju”, rekao je gospodin Bernad.

Optužbe protiv Sanchezove supruge podigla je organizacija Manos Limpias (Čiste ruke), koju vodi čovjek povezan s krajnjom desnicom po imenu Miguel Bernad.

“Nisam naivan. Shvatam da prozivaju Begonu, ne zato što je učinila nešto nezakonito – znaju da nema slučaja – već zato što je moja žena”, Pedro Sanchez, premijer Španije

Organizacija je osnovana 1995. godine, i za sebe kaže da je sindikat, ali je u praksi to platforma koja se bavi pravnim slučajevima. Tvrdi se da su njene veze bliske sa krajnjom desnicom zbog njenog generalnog sekretara Miguela Bernada, bivšeg funkcionera partije Frente Naconal koja se raspala 1993. godine.

Deluje kao javno tužilaštvo, gdje je prema španskom zakonu dozvoljeno fizičkim ili pravnim licima da učestvuju u određenim krivičnim predmetima, čak i kada nisu pretrpjeli direktnu štetu od optuženih.

Manos Limpias je u četvrtak izdao saopćenje koje je potpisao Bernad priznajući da bi tvrdnje koje iznose mogle biti lažne, jer su zasnovane na pričama iz online medija naglasivši: „Ako nisu istinite, na onima koji su ih objavili je da preuzmu odgovornost za laž.”

Gomez i Sanchez u braku od 2006., i roditelji su dvije kćerke, Foto: Reuters

I dok sud nije javno iznosio detalje optužbe protiv Begoñe Gómez, izuzev informacije da je 16. aprila počeo istragu o navodima o trgovini utjecajem i korupciji, to je učinila web stranica Cadena Ser objavivši detalje žalbe Manosa Limpiasa, koja je uključivala spisak navoda prikupljenih sa novinskih web portala, uključujući El Confidencial i Voz Populi.

Begonja Gomez se optužuje da je koristila svoj utjecaj kao supruga premijera da obezbijedi sponzore za univerzitetski kurs koji je vodila. Naime, El Confidencial je u srijedu izvijestio da je istraga ispitivala veze Begoñe Gómez s privatnim kompanijama koje su osigurale državni novac ili javne ugovore.

Konkretno, navodi se “sponzorski ugovor” koji uključuje turističku grupu Globalia i fondaciju koju je vodila 2020. pod nazivom IE Africa Center. Globalia je 2020. godine obezbijedila pomoć od 475 miliona eura za svoju aviokompaniju Air Europa, što je bio dio niza vladinih paketa za spašavanje kompanija tokom krize Covid-19.

Šta se Begoni stavlja na teret

Naime, u to vrijeme, Begona Gomez je vodila IE Afrički centar, instituciju povezanu sa poslovnom školom Univerziteta IE u Madridu, poziciju koju je napustila 2022.

Prema El Confidencialu, IE Afrički centar je “potpisao ugovor o sponzorstvu sa Globaliom 2020”, a Begona Gomez je učestvovala na “privatnom sastanku sa svojim izvršnim direktorom Havijerom Intaglkom dok je Globalia pregovarala o svom višemilionskom planu spasavanja sa vladom”.

Prošlog mjeseca, Globalia je za El Confidencial rekla da su se Hidalgo i Gomez sastali u njenim kancelarijama u Madridu 24. juna i 16. jula. Između tih datuma, Sanchezova vlada je 3. jula objavila stvaranje fonda od 10 milijardi eura za spašavanje strateških kompanija koje su najgore pogođen od Covid-19. Četiri mjeseca kasnije, njegov kabinet je odobrio 475 miliona eura spasa za Air Europu, prvu špansku kompaniju koja je iskoristila sredstva.

Pravnu tužbu potpisao je Miguel Bernad, čelnik Manosa Limpiasa, koji sebe opisuje kao sindikat i koji je u prošlosti ciljao na političare, bankare i sestru kralja Felipea VI, princezu Cristinu.

Ko je Marija Begonja Gomez, koja je premijera mogla koštati funkcije?

Diplomirala je marketing na ESIC-u u Madridu, a osim toga ima i magisterij iz poslovne administracije. Karijeru je gradila radeći za nevladine organizacije: Stručnjakinja za marketing i prikupljanje sredstava za nevladine organizacije, do suprugove inauguracije obavljala je funkciju direktorice komercijalnog outsourcing konsaltinga za Inmark Group.

Na čelo IE African Centera došla je 2018. godine, da bi nakon ovog angažmana postala kodirektor novog magistarskog studija o konkurentskoj društvenoj transformaciji na Univerzitetu Complutense u Madridu.

Brak sa Pedrom

U braku sa Sanchezom, koji je od 2018.godine na poziciji šefa španske Vlade, je od 2006.godine, te imaju dvije kćerke.

Rođena je u Bilbau, a odrasla u Leonu, voli sport i modu. Njena veza sa predsjednikom Vlade počela je na jednoj zabavi prije više od dvije decenije.

“Otišla sam sa nekim prijateljima na zabavu i tamo smo sreli grupu prijatelja koji su me upoznali sa Pedrom ”, rekla je Gómez o danu kada je upoznala aktuelnog predsjednika Vlade.

Nedug nakon toga počeli su zajednički život.

Pedro Sanchez odbacuje sve optužbe na račun supruge uz obrazloženje da se radi o napadu političkih protivnika, Foto: Reuters

„Ja sam bio taj koji je stavio četkicu za zube u njenu kuću, ona je imala mnogo veći stan od mog “, priznao je Sanchez Bertinu Ozbornu u intervjuu.

Suprugova je velika podrška, i španski mediji pišu da je mnoge teške faze političke karijere lakše prevazilazio upravo zahvaljujući njoj.

Pitanje koje također intrigira javnost ovih dana je i šta je to što desnicu mobilizira protiv premijera. Tatler prenosi da desničarski špekulanti u Španiji gravitiraju idejama da je Felipe (kralj Španije), za kojeg se tvrdi da je sarađivao u istjerivanju Huana Carlosa u egzil (bivšeg kralja), djelimično odgovoran za socijalističku vladu koja je sada na vlasti u Španiji. Nakon neuvjerljivih španskih izbora u julu, Felipe je zatražio od Alberta Feijóoa, šefa konzervativne Narodne stranke, da pokuša formirati vladu. Uprkos podršci krajnje desničarske stranke Vox, Feijóo nije mogao da formira vladu. Felipe se zatim obratio Sánchezu, koji je kontroverzno formirao vladu sa katalonskim separatistima, nakon što je osigurao sporazum o amnestiji koji je odbacio prije izbora. Dogovor je izazvao desničarske proteste, ali prema većini Španaca, kralj je dobro izašao iz političke gužve; dobija pohvale za svoju ravnodušnost, kao i za vraćanje povjerenja u krunu.