(VIDEO) Forbes Magazin 30. april 2024.

BIZNIS Forbes BiH 1. maj 2024. 11:05
featured image

1. maj 2024. 11:05

U novom izdanju Forbes Magazina saznajte biznis vijesti iz svijeta, regiona i BiH. Donosimo intervju sa Ivanom Frančić iz Novog Travnika.

Novi Travnik, nekada Jugoslavija u malom i grad mladosti, danas je dom više od 500 poslovnih subjekata, i sredina koja naročito posljednjih godina ulaže napore da se o njoj govori kao o poželjnoj investicijskoj destinaciji. Među onima koji su, sada već davne, 1991. godine, pokrenuli privatni biznis bila je porodica Frančić, vlasnik jednog od najdugovječnijih trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini UTD Best.   

Ovaj bh. polodavac iz lašvanskog kraja, trenutno upošljava više od 840 ljudi, te posjeduje trgovine širom BiH.

„Naša dugoročna stabilnost je ono što nas izdvaja“, kaže za Forbes BiH Ivana Frančić Šarlija, voditelj finansija u ovoj porodičnoj firmi, koja je druga generacija ovog porodičnog biznisa i žena koja će nastaviti očevim putem rukovođenja firmom.

Globalno, dvije trećine kompanija koje se klasifikuju kao porodične, „preživi“ smjenu prve generacije. O tome kako sukcesija izgleda u slučaju ovog trgovačkog lanca, kako danas funkcionira konkurencija na domaćem tržištu, zaključavanju cijena, teme su o kojima smo razgovarali sa Ivanom. Intervju u nastavku.