Peking pojačava kontrolu nad kineskim društvenim mrežama

featured image

1. maj 2024. 10:43

Nova pravila koja pooštravaju ograničenja kineske vlade za internet kompanije u zemlji stupila su na snagu danas, što izaziva zabrinutost oko toga kako će se primjenjivati.

Prošireni Zakon o državnim tajnama prisiljava kompanije – uključujući gigante društvenih medija Tencent, ByteDance i Weibo – da preduzmu mjere ako korisnici objave osjetljive informacije.

Zahtijeva “mrežni operateri” da prate informacije koje dijele korisnici. Pravila također opisuju kako objave treba ukloniti, zapise sačuvati i prijaviti nadležnima, piše BBC.

Ovo je prvo ažuriranje zakona u više od jedne decenije i u skladu je s fokusom predsjednika Xi Jinpinga na nacionalnu sigurnost dok se vlada obračunava s ogromnom kineskom tehnološkom industrijom.

Kada su nova pravila prvi put objavljena u februaru, zvaničnik Nacionalne uprave za zaštitu državnih tajni rekao je državnoj novinskoj agenciji Xinhua da su ona neophodna jer se “čuvanje državnih tajni suočava sa novim problemima i izazovima u novoj eri”.

Chinese President Xi Jinping talks with U.S. Secretary of State Antony Blinken (not pictured) at the Great Hall of the People, in Beijing, China, April 26, 2024. Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Dok internet kompanije u Kini već podliježu strogim pravilima, promjene “postavljaju novi standard za aktivno samonadzor i brzu saradnju”, rekao je profesor prava iz Hong Konga, Ryan Mitchell.

Revidirana pravila također proširuju definiciju onoga što se može smatrati osjetljivim informacijama na “državne tajne”, odnosno informacije o donošenju odluka državnih agencija, što bi moglo biti posebno problematično za novinare, uključujući strane dopisnike.

“Glavna briga za nas je neizvjesnost u pogledu toga šta zaista predstavlja ‘državnu tajnu'”, rekao je Jens Eskelund, predsjednik Privredne komore Evropske unije u Kini za BBC.

“Jasna razgraničenja i definicije bi bile od pomoći”, dodao je.

Tajvan je također izrazio zabrinutost zbog novih pravila i rekao da bi mogli ugroziti posjetitelje s ostrva u Kinu.

Vijeće za kopnene poslove Tajpeja saopćilo je da je zakon “veoma nejasan i da može uzrokovati da ljudi prekrše zakon u bilo kojem trenutku”.

Međunarodna advokatska firma Baker McKenzie FenXun rekla je da, iako je definicija onoga što se smatra državnim tajnama “široka i nejasna”, ne bi trebalo da ima značajan uticaj na multinacionalne kompanije koje posluju u Kini.

Novi propisi dolaze u trenutku kada se gigant društvenih medija TikTok i njegova kineska matična kompanija ByteDance suočavaju s pojačanim nadzorom u SAD-u i drugim zapadnim zemljama.

Međutim, nova pravila “ne izgleda uglavnom usmjerena na reguliranje poslovanja kineskih firmi u inostranstvu”, rekao je gospodin Mitchell.