Sukob ili kompromis? Priča o dva protesta u kampusu u SAD

featured image

1. maj 2024. 09:56

Policija je stigla u subotu u zoru, sa naredbom da očisti “infiltratore” iz kampa na Univerzitetu Northeastern u Bostonu dok traju protesti podrške Gazi.

U roku od sat vremena uhapšeno je više od 100 ljudi, studenata i nestudenta, a mnogi od njihovih šatora su uništeni ili uklonjeni.

Tada je formiran veliki kontraprotest, dok su službenici državne policije u taktičkoj opremi izvlačili svoje osumnjičene. Scena je bila sukob i haos.

NYPD law enforcement officials stand by on closed streets surrounding Columbia University in a comprehensive operation to clear campus of students who barricaded themselves in a building on campus and established an encampment while protesting in support of Palestinians, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in New York City, U.S., April 30, 2024. REUTERS/Caitlin Ochs

Administratori sjeveroistočnog kampusa rekli su da su bili primorani da pozovu policiju jer je infiltracija autsajdera “dovela do jasne eskalacije tenzija” i da se čulo antisemitsko vrijeđanje – nešto što demonstranti poriču.

Kako se protesti u kampusu protežu već drugu sedmicu širom SAD-a, Northeastern je među mnogim koledžima koji su sada donijeli odluku da se protesti žestoko razbiju i odbili pozive za prekid saradnje sa kompanijama koje finansiraju izraelsku vojsku.

Columbia u New Yorku uništila je prvi kamp 18. aprila, navodeći “uznemiravajuće i zastrašujuće okruženje za mnoge naše studente”. Od tada su blokirali zahtjeve demonstranata i najavili suspenzije za neke studente.

Reakcija studenata je eskalirala, a u utorak su desetine okupirale i oštetile zgradu univerziteta, što je dovelo do toga da zvaničnici prijete isključenjima. Policija se u utorak navečer uselila u kampus na zahtjev univerziteta da okonča okupaciju.

Drugi fakulteti su, međutim, pokazali da se sukob, haos i eskalacija mogu izbjeći.

Students react as police stand guard at Columbia University, where a building occupation and protest encampment had been set up in support of Palestinians, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in New York City, U.S., April 30, 2024. REUTERS/Caitlin Ochs REFILE – CORRECTING INFORMATION FROM “PROTESTORS” TO “STUDENTS

Priča na Univerzitetu Northwestern, nedaleko od Čikaga, potpuno je drugačija od one na Northeastern.

Njegov protestni kamp pojavio se u četvrtak ujutro. Administratori univerziteta su odgovorili tako što su zabranili šatore i pozvali policiju u kampusu.

Administratori su u ponedjeljak najavili dogovor: demonstrantima će biti dozvoljeno da ostanu do kraja nastave 1. juna ako uklone šatore i ograniče broj učesnika na studente i druge koji su povezani sa univerzitetom.

Nisu pristali da zaustave ulaganja u izraelske kompanije i proizvođače oružja, ali su se složili da ponovo pokrenu investicioni komitet i povećaju transparentnost nad njegovim fondom od približno 13,7 milijardi dolara.

Northwestern je također obećao da će financirati mjesta za dva palestinska člana fakulteta i pet palestinskih studenata.

Čini se da se primirje održava – barem za sada.

NYPD law enforcement officials hold a perimeter of closed streets surrounding Columbia University in a comprehensive operation to clear the campus of students who barricaded themselves in a building on campus and established an encampment while protesting in support of Palestinians, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in New York City, U.S., April 30, 2024. REUTERS/Caitlin Ochs

Northwestern i Northeasten su oba privatni fakulteti, i oba su lijevo orijentisanim. Pa zašto su njihovi odgovori na suštinski istu situaciju i zahtjeve bili toliko različiti?

Lauren Lassabe Shepherd, historičarka sa Univerziteta u New Orleansu, rekla je da propalestinski protesti nisu dostigli visinu ili nivo nasilja koji je viđen tokom antiratnih demonstracija 1960-ih i 70-ih godina – gdje su neki studenti pozivali na svrgavanje američka vlada.

Ona je rekla da je u nekim slučajevima, međutim, pozivanje vanjskih policijskih snaga dramatično podiglo ulog.

“Skoro svi američki univerziteti imaju policiju u kampusu, koja radi puno radno vrijeme, uniformisana i može da hapsi”, rekla je ona.

“Pozivanje opštinske policije ili trupa Nacionalne garde je strategija visokog rizika.”

Scene sukoba policije s demonstrantima obišle su društvene mreže.

Na Univerzitetu Emory u Atlanti, profesori su bili među onima koje je prošle sedmice uhapsila gradska i državna policija, uključujući Noelle McAfee, predsjednicu Odsjeka za filozofiju.

A broken window is seen after police cleared Columbia University's Hamilton Hall, which had been occupied by protesters in support of Palestinians, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in New York City, U.S., April 30, 2024. Ben Chang/Columbia University/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Gospođa McAfee je rekla za BBC da je posmatrala, kako je opisala, miran protest kada je policija počela da ulazi i demonstranti su počeli da bježe.

Počela je da snima kako policija udara demonstranta, rekla je, i primjetila da se sprema haos.

“Bilo je zaista uznemirujuće. Počela sam da vičem ‘prestanite’, i pokušavala sam da snimim. Jedan od policajaca je ustao i rekao mi da moram da se sklonim… Ukočila sam se na mjestu.” Tada je uhapšena.

Na stotine drugih hapšenja prijavljeno je na univerzitetima širom zemlje, iako su drugi sporovi rješavani bez provođenja zakona.

U utorak su demonstranti i administratori postigli dogovor na Univerzitetu Brown, sličan onom Northwestern, koji je obećao da će na jesen održati glasanje o prodaji oružja onih koji ga proizvode.

A kamp na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju – epicentru protestnog pokreta iz 1960-ih – bio je uglavnom miran i ostavljen sam.

NYPD law enforcement officials hold a perimeter of closed streets surrounding Columbia University in a comprehensive operation to clear the campus of students who barricaded themselves in a building on campus and established an encampment while protesting in support of Palestinians, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in New York City, U.S., April 30, 2024. REUTERS/Caitlin Ochs

Politički pritisak

Ken Paulson, direktor Centra za slobodu govora na Univerzitetu Middle Tennessee State, rekao je da je politički pritisak, uključujući i visokorangirane članove Kongresa, primorao neke administratore na potencijalno rizične poteze koji su se u nekim slučajevima izjalovili.

„Predsjednici koledža sve više pokušavaju da pokažu Kongresu i svijetu da su dovoljno čvrsti da budu predsjednici koledža“, rekao je on. “I to toliko podsjeća na kasne 60-e, kada su zakonodavci prijetili predsjednicima koledža i insistirali da ne mogu maziti antiratne studente, demonstrante.”

Pritisak može biti akutniji na čelnike privatnih univerziteta, rekao je, jer su univerziteti koji se finansiraju iz javnih fondova obavezni studentima pružiti zaštitu prema Prvom amandmanu.

„U privatnim školama ne moraju nužno da nude pravo na slobodu govora“, rekao je Paulson. “Tako da ne mogu reći zakonodavcima da su im ruke vezane i da ne mogu ništa učiniti. Oni moraju voditi ove proteste striktno svojom vlastitom politikom.”

Vrijeme može biti na strani administratora kampusa.

Paulson je rekao da većina studenata nije dio protesta i da jednostavno pokušavaju proći kroz godinu, iako bi ceremonije diplomiranja mogle biti još jedna meta protesta. Neki univerziteti su već otkazali ceremonije otvaranja ili razmatraju da to učine.

Ako je historija ikakav vodič, rekla je Lauren Lassabe Shepherd, “imat ćemo intenzivne sljedeće sedmice ili dvije dok se proljetni semestar ne završi”.