Profit Samsunga skočio 10 puta zahvaljujući vještačkoj inteligenciji

BIZNIS Forbes 1. maj 2024. 09:27
featured image

1. maj 2024. 09:27

Samsung Elektroniks je prijavio povećanje operativnog profita u prvom kvartalu od 933% na godišnjem nivou, podstaknut oporavkom cijena čipova nakon sloma izazvanog pandemijom i rastućom potražnjom za proizvodima koji koriste vještačku inteligenciju – što označava preokret nakon šest uzastopnih kvartala pada profita.

Samsung je prijavio prodaju od 52,2 milijarde dolara u prvom kvartalu, što je povećanje od 13% u odnosu na prethodnu godinu, i neznatno ispod procena FactSet-a od 51,7 milijardi dolara.

Operativni profit je skočio za impresivnih 933% na godišnjem nivou, dostigavši 4,8 milijardi dolara, nadmašivši očekivanja analitičara od 4,5 milijardi dolara. Okončan je trend pada zarade koji je počeo u trećem kvartalu 2022. godine.

U prvom kvartalu 2023. godine, operativni profit kompanije dostigao je najnižu vrednost u posljednjih 14 godina zbog sloma cijena memorijskih čipova nakon pandemije; ipak, cijene su počele da se oporavljaju jer je porasla potražnja za naprednim memorijskim čipovima visokog protoka (HBM) – ključnim za razvoj složenih aplikacija vještačke inteligencije – usred ekspanzije AI.

Kompanija je saopštila da će nastaviti da povećava snabdevanje HBM čipovima ove godine kako bi „odgovorila na rastuću potražnju za generativnom vještačkom inteligencijom“, u saopštenju u utorak.

Akcije su porasle 1,4% na početku trgovanja u Seulu, odražavajući optimizam investitora u vezi sa poslovima tehnološkog diva na polju poluprovodnika.

Samsungova divizija poluprovodnika preživjela je izazovan period koji je počeo sredinom 2022. godine i trajao kroz 2023. godinu, dok su cijene memorijskih čipova padale zbog prekomjernih zaliha koje su se nakupile tokom pandemije kako bi se zadovoljila visoka potražnja za potrošačkom elektronikom.

REUTERS/Benoit Tessier

Kao odgovor na oslabljenu potražnju za uređajima usljed rastuće inflacije nakon kovida, kompanija je značajno smanjila proizvodnju memorijskih čipova kako bi normalizovala cijene – koje su do prvog kvartala porasle za oko 20%, prema Trendforce-u, agenciji za istraživanje tržišta. Još jedan podsticaj bio je porast potražnje za Samsungovim HBM čipovima, ključnim za obradu vještačke inteligencije, što je ojačalo profitabilnost poluprovodničkog diva.

Prošlog mjeseca, izvršni direktor Nvidije, Jensen Huang, izjavio je da njegova kompanija trenutno prolazi kroz proces kvalifikacije novih HBM čipova Samsunga za Nvidijine grafičke procesore – što je dovelo do skoka od 6% vrijednosti Samsungovih akcija odmah nakon objave.

Analitičar CLSA, Sandživ Rana, nedavno je primijetio da se očekuje da prosječne prodajne cijene memorijskih čipova „nastave da rastu i dalje u 2024. godini“, vođene „poboljšanjem potražnje i ponude za memorijom, padom zaliha, snažnom potražnjom za aplikacijama vještačke inteligencije i povećanjem proizvodnje HBM-a“.

Iako porast profita signalizira put ka oporavku nakon najnižih godišnjih prihoda u posljednjih 15 godina u 2023. godini, Samsung je ovog mjeseca pokrenuo „režim vanrednog stanja“, nalažući izvršnim direktorima šestodnevnu radnu nedjelju kako bi se suočili sa neposrednim izazovima. To uključuje oštro smanjenje vrijednosti južnokorejskog vona, rast cena nafte i političke rizike od predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u – faktore koji bi mogli da ometu strateške ambicije Samsunga unutar izvozno orijentisane industrije poluprovodnika Južne Koreje.

REUTERS/Kim Hong-Ji

„U drugoj polovini 2024. godine, poslovni uslovi se očekuju da ostanu povoljni kada je riječ o potražnji – prije svega oko generativne vještačke inteligencije – koja ostaje snažna, uprkos kontinuiranoj volatilnosti koja se odnosi na makroekonomske trendove i geopolitičke probleme“, naveo je Samsung u saopštenju o poslovanju.

Da li će Samsungova nova opklada na pametne telefone i čipove sa vještačkom inteligencijom učvrstiti njegovo vodstvo na oba tržišta? Samsung je povratio svoju poziciju najvećeg proizvođača pametnih telefona u prvom kvartalu – nakon što ga je Apple svrgnuo sa trona 2023. godine – zahvaljujući nedavno lansiranoj seriji Galaxy S24. Serija premijum uređaja, obilježena svojim karakteristikama generativne vještačke inteligencije, doživjela je snažan prijem na tržištu; globalna prodaja S24 porasla je 8% u odnosu na prošlogodišnju seriju Galaxy S23 tokom prve tri nedjelje, prema Counterpoint Research-u.

Međutim, „još je rano očekivati da će funkcije vještačke inteligencije pokrenuti snažan ciklus zamjene“, primijetio je Mehdi Hoseini, analitičar u kompaniji Susquehanna, jer su kineski proizvođači takođe postali „inovativniji i agresivniji“ sa novim modelima 5G pametnih telefona. Kompanija takođe kasni u trci za AI memorijskim čipovima, gdje je njen južnokorejski konkurent SK Hynix preuzeo vodstvo kao glavni dobavljač Nvidiji. Samsung je saopštio da planira da masovno proizvodi svoje HBM čipove sljedeće generacije u prvom polugodištu 2024. godine.

Hjunso Rim, saradnica Forbes