Dobre vijesti: Cijene plina neće rasti ovog proljeća

featured image

30. apr 2024. 13:59

Izrael i Iran su bili u otvorenom sukobu. Ukrajinski dronovi su više puta napadali ruske rafinerije nafte. I OPEC nastavlja da zadržava opskrbu naftom.

Svi ovi alarmantni događaji izazvali su strah od gasa od 4 dolara koji bi naštetio američkoj ekonomiji i pogoršao inflaciju.

Ipak, to se nije dogodilo, barem ne još. Cijene plina u SAD prestale su rasti, pa čak i nakratko pale posljednjih dana.

Državni prosjek je u ponedjeljak iznosio 3,66 dolara po galonu, što je pad sa 3,68 dolara prije sedmicu, prema AAA .

Sada raste nada da su cijene plina na ili blizu vrhunca za proljeće – ili možda čak i za godinu.

Patrick De Haan, šef analize nafte u GasBuddyju, predviđa da će vozači dobiti pomoć na pumpi u narednim sedmicama.

“Nadam se da je najgore iza nas”, rekao je De Haan za CNN. „Osim ako se nešto drastično ne dogodi, sve su veće šanse da je nacionalni prosjek dostigao predviđeni proljetni vrhunac.”

Tom Kloza, globalni šef energetske analize u Službi za informacije o cijenama nafte, također očekuje pad cijena gasa u narednim sedmicama.

“Većina briga za prvu polovinu godine je završena. Mislim da smo na čistom do sezone uragana”, rekao je Kloza.

‘Moglo je biti mnogo gore’

Naravno, ništa od ovoga ne znači da su cijene plina jeftine. Oni su bili niži u aprilu 2021. kao i u proljeće 2020. kada je Covid-19 sklonio mnoge Amerikance s puteva.

Ipak, proljetni vrhunac ispod 3,70 dolara po galonu bio bi pobjeda za potrošače s obzirom na stvarni rizik od znatno viših cijena na pumpi.

“Moglo je biti mnogo gore”, rekao je Andy Lipow, predsjednik konsultantske firme Lipow Oil Associates.

Prema AAA, vozači u samo sedam američkih država plaćaju 4 dolara po galonu ili više. Sve te države se nalaze u zapadnoj polovini zemlje, predvođene Kalifornijom, gdje je državni prosjek 5,40 dolara po galonu , u odnosu na 4,88 dolara prije godinu dana.

Državni prosjek nije ni blizu neviđenog skoka iznad 5 dolara po galonu u junu 2022.

„Jasno mi je da ovo neće biti rekordna godina. Biće mnogo normalnije napuniti rezervoar ove godine”, rekao je De Haan.

Ekonomske, političke posljedice

Zvaničnici u Washingtonu bi također vjerovatno odahnuli.

Rastuće cijene gasa ranije ove godine doprinijele su očitanjima inflacije lošijih od očekivanih koja su dovela u sumnju kada će Federalne rezerve moći sniziti kamatne stope.

Porast cijena gasa bio bi posljednje što je potrebno predsjedniku Joeu Bidenu dok se bori da uvjeri glasače u svoju ekonomsku poruku prije novembra. Prema novoj anketi CNN-a, Bajdenov rejting odobravanja ekonomije iznosi samo 34 posto , a čak je niži (29 posto) za inflaciju.

Ističući zabrinutost u Bijeloj kući oko cijena plina, ranije ovog mjeseca Bajdenova administracija je povukla zabrinutost za kupovinu sirove nafte za američke strateške naftne rezerve, hitne zalihe nafte.

Neki analitičari očekuju da će cijene plina i dalje biti nešto veće.

Lipow je rekao da misli da će nacionalni prosjek ove godine dostići 3,75 dolara po galonu.

Ipak, to bi bilo ispod maksimuma od 3,88 dolara po galonu prošle godine – vrhunac koji se nije dogodio do septembra.

“Ne tražim skok cijena gasa,” rekao je Lipow.

Zašto su se cijene gasa ohladile

Više je razloga zašto su cijene plina trenutno prestale rasti.

Prvo, cijene nafte su prestale da rastu. Američka nafta skoro je dostigla 88 dolara za barel 12. aprila dok su se investitori pripremali za iransku odmazdu Izraelu zbog navodnog napada na iranski diplomatski kompleks u Siriji.

Ali cijene nafte su pale nakon što su Izrael i njegovi partneri blokirali tu osvetu. Strahovi od šireg sukoba na Bliskom istoku su se za sada ublažili, iako bi se to, naravno, moglo promijeniti bez najave. Američka nafta je u ponedjeljak pala ispod 83 dolara za barel.

Tu su i sezonski faktori u igri.

Prelazak na skuplji ljetni benzin u američkim rafinerijama je sada završen. Isto tako, opskrba benzinom je potpomognuta povratkom rafinerija koje su bile po strani zbog rutinskog održavanja.

Opskrba naftom i dalje se povećava rekordnom američkom proizvodnjom sirove nafte. Sva ta američka nafta, predvođena Permskim basenom Zapadnog Teksasa i Novog Meksika, nadoknađuje smanjenje proizvodnje OPEC+, grupe proizvođača koju predvode Saudijska Arabija i Rusija.

U međuvremenu, potražnja za benzinom je relativno smanjena uprkos drugim znakovima da američki potrošači agresivno troše.

Sezona uragana se nazire

Postoji rizik od dvostrukog maksimuma cijena plina. To je ono što se dogodilo prošle godine kada su cijene plina dostigle vrh u aprilu, ohladile se, a zatim se oporavile kasno u ljeto dok su ekstremne vrućine zaobišle ​​američke rafinerije.

„Vrijeme može izazvati pustoš“, rekao je Kloza, analitičar OPIS-a.

Možda je veći rizik jak uragan koji poremeti rafinerije nafte na američkoj obali Zaljeva.

Prognostičari upozoravaju da bi ovo mogla biti veoma naporna sezona uragana (koja tradicionalno počinje 1. juna ), a Univerzitet Colorado State predviđa više uragana i naziva oluje nego ikada prije.

“Sezona uragana je sljedeća velika prepreka”, rekao je Kloza.