G7 raspravlja o 2035. kao krajnjem datumu za ukidanje elektrana na ugalj

Aktuelnosti Forbes Srbija 30. apr 2024. 09:04
featured image

30. apr 2024. 09:04

Ministri energetike iz zemalja Grupe sedam razgovaraju u Italiji o 2035. godini kao roku za gašenje svih elektrana na ugalj, rekao je Rojtersu u ponedeljak izvor blizak tom pitanju.

Sporazum o uglju bio bi značajan korak ka cilju postavljenom na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP28 u Dubaiju prošle godine za prelazak sa fosilnih goriva, od kojih ugalj najviše zagađuje.

Diplomatski pregovarači zemalja Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) – Italije, SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kanade i Japana, razgovarali su o tom pitanju do kasno sinoć, a jedna zemlja se i dalje protivi tom potezu, rekao je anonimni izvor.

Sastanak ministara energetike čiji je domaćin Italija, koja ove godine predsjedava G7, održava se danas i sutra u palati Venarija iz 17. vijeka, bivšoj kraljevskoj rezidenciji blizu Torina.

Demonstranti su se sinoć okupili u Torinu, palili slike lidera G7 za koje kažu da ne čine dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena i skandirali slogane poput „njih sedam, nas 99 posto“.

Kako su navela za Rojters dva upućena izvora, s obzirom da G7 povećava proizvodnju obnovljive energije, Rim ima za cilj da osim dogovora o okončanju upotrebe uglja u proizvodnji električne energije, podstakne napore za razvoj kapaciteta za skladištenje baterija i poveća ulaganja u električne mreže.

Na dnevnom redu sastanka biće i nuklearna energija i biogoriva.

Desničarska italijanska vlada smatra da nuklearna energija treba da bude ključan faktor u ispunjenju cilja te zemlje da do 2050. godine smanji emisije ugljen-dioksida, iako su njenu upotrebu građani odbili na referendumu 2011. godine.

Italijansko ministarstvo energetike odbilo je da komentariše pitanja o kojima se pregovara na sastanku G7 u Torinu.