Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

Aktuelnosti Forbes Slovenija 29. apr 2024. 14:06 > 29. apr 2024. 14:07
featured image

29. apr 2024. 14:06 > 29. apr 2024. 14:07

Jakarta tone. Oko 40 posto površine grada već je ispod nivoa mora, prenosi Business Insider.

Zbog toga indonezijska vlada planira prijestolnicu preseliti u Nusantara, novi grad koji niče na istočnoj obali otoka Borneo, čak 870 km sjeverno od Jakarte.

Izgradnja nove prijestolnice koštat će oko 35 milijardi dolara, a bit će dovršena tek 2045. Tamo će se tada preseliti brojne državne institucije i oko 6000 državnih službenika. Političari tvrde da će Nusantara do 2045. godine biti “zelena metropola” koja će se u potpunosti napajati obnovljivom energijom.

Iako radovi traju već dvije godine, još nije sasvim jasno kako će se finansirati izgradnja nove prijestolnice. Indonezijska vlada obavezala se osigurati samo 20 posto ukupnog iznosa, dok radi na pronalaženju drugih izvora finansiranja.

Ispred njih su Brazil i Nigerija

Indonezijska ideja nije prva takve vrste u svijetu. Brazil je već preselio svoj glavni grad iz Rio de Janeira u Braziliju 1960. godine, dok je Abuja zamijenila Lagos kao glavni grad Nigerije 1991.

Međutim, odluka Indonezije je prva koja se temelji na klimatskoj krizi. Posljednjih godina, porast nivoa mora učinio je Jakartu gradom koji najbrže tone na svijetu, što je indonezijske vlasti natjeralo da razmotre alternative.

Zbog pretjeranog crpljenja podzemnih voda, grad godišnje tone oko šest centimetara, a 40 posto grada već je ispod nivoa mora.

Stručnjaci za okoliš upozoravaju da bi trećina Jakarte mogla biti pod vodom do 2050. godine ako se nešto uskoro ne promijeni.

Indonezijska vlada već troši desetke milijardi dolara na mjere kojima pokušava zaustaviti poplave u Jakarti.

Gradnja Nusantara
Lijevi snimak je iz 2022. godine, a desni iz februara ove godine, gdje se već vidi napredak gradnje, Foto: Profimedia

Kako je sve počelo?

U augustu 2019. godine indonezijski predsjednik Joko Widodo odobrio je plan za premještanje glavnog grada iz Jakarte u novi grad Nusantara. Mjesto je odabrano zbog blizine mora i temeljem činjenice da je na ovom području relativno mali rizik od potresa, tsunamija i vulkanskih erupcija.

Također se kaže da odabir Nusantare odražava geopolitičku viziju predsjednika Widoda i podsjeća na osebujnu bit Indonezije. Ime Nusantara doslovno znači vanjski otoci.

Borneo, koji se smatra jednim od najvećih otoka na svijetu i domom Nusantare, poznat je po prašumama starim 140 miliona godina, u kojima žive ugrožene autohtone vrste, uključujući orangutana s Bornea.

Oko tri četvrtine otoka je teritorij Indonezije, a ostatak pripada Maleziji i Bruneju. Na Borneu u cjelini živi oko 23 miliona ljudi.

Hiljade radnika na gradilištu

Gradnja novog glavnog grada Indonezije počela je u ljeto 2022. Na gradilištima je isprva radilo oko 100.000 radnika, a sada ih je već oko 200.000.

Prema informacijama na stranicama ovog velikog projekta izgradnje nove prijestolnice, u novoj prijestolnici za početak će živjeti oko pola miliona ljudi.

Nusantara
Foto: Profimedia

Uz poznata imena

Do kraja ovog desetljeća u gradu planiraju izgraditi solarnu elektranu od 50 megavata i koristiti isključivo električna vozila.

U projektu učestvuju neki svjetski poznati pojedinci. Među njima su bivši britanski premijer Tony Blair i princ od Abu Dhabija Mohamed bin Zayed Al Nahyan, koji su članovi građevinskog odbora Nusantare. U oktobru je Institut Tony Blair potpisao ugovor i obavezao se izgraditi istraživački centar u novoj indonezijskoj prijestolnici.