Ukrajinski inženjeri su sportskom avionu dodali GPS i bombu – i napravili drona ubicu

Aktuelnosti Forbes 29. apr 2024. 08:16
featured image

29. apr 2024. 08:16

Izgleda da je Ukrajina pretvorila još jedan sportski avion u udarni dron dugog dometa. Jedan od njih se srušio u Rusiji, navodno više od 960 kilometara od granice Rusije i Ukrajine. Time je najmanje izjednačio daljinu prvog udara bespilotnog sportskog aviona iz Ukrajine, natovarenog eksplozivom.

Fotografija koju je ovih dana na internetu objavio ruski propagandista Kiril Fedorov prikazuje srušeni ručno pravljenu bespilotnu letelicu u polju u Rusiji. Osnova je prilagođeni avion Nynja, koji je dostupan već sastavljen iz pogona kijevskog Aerosora, ili kao komplet koji kupac sastavlja kod kuće.

Nynja ima domet od 650 kilometara pri brzini od oko 160 kilometara na sat i teretom od nekoliko stotina kilograma. „Dobar performans i prijatno upravljanje“, bila je ocjena pilota Dena Džonsona za ovaj tip letjelice.

Nynja je sličan po obliku, veličini i performansama drugom ukrajinskom dronu napravljenom od sportskog aviona, koji je adaptacija lokalno napravljenog Aeroprakta A-22. Najmanje jedan bespilotni A-22 pun eksploziva udario je 2. aprila u industrijski kompleks Alabuga specijalne ekonomske zone, 960 kilometara od ukrajinske granice, oštetivši dio objekta koji proizvodi dronove Shahed za rusku vojsku.

KOSTIANTYNIVKA, UKRAINE – FEBRUARY 24: A drone team from the 24th brigade of the Ukrainian army performs tests with FPV drones within an inspection outside of Kostiantynivka, Ukraine on February 24, 2024. Today marks the second anniversary of the war between Russia and Ukraine. Wolfgang Schwan / Anadolu,Image: 850226718, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pažljivim pregledom Nynja drona koji je prikazan na fotografiji Fedorova, dobijamo osjećaj kako ove ručno pravljene bespilotne letelice funkcionišu. Srušeni Nynja ima turelu za elektro-optički senzor – praktično video kameru – koja bi mogla da pomogne udaljenom operateru, povezanim s dronom putem satelita, da upravlja ka cilju u posljednjim sekundama leta.

Autonomna navigacija tokom potencijalne šestosatne misije vjerovatno se oslanja na GPS.

Srušeni Nynja ima bombu FAB-100 težine 100 kilograma na donjoj tački za kačenje. Nošenje eksplozivnog tereta ispod trupa umjesto u kabini, kao što očigledno radi A-22, može implicirati da bi Nynja dron mogao da ispusti bombu i da se vrati nazad do baze. To bi ga učinilo ponovno upotrebljivim.

Ali postoje razlozi za sumnju da su dizajneri Nynja drona planirali da ga koriste više puta. Nynja ima domet od 650 kilometara s rezervoarom od 75 litara, što znači da može letjeti 650 km tamo i 650 km nazad. Ali Nynja dron na fotografijama se srušio najmanje 960 km od svoje baze.

Osim toga, moguće je da Nynja dron košta samo nekoliko stotina hiljada dolara kada se dodaju senzori, komunikacije, autopilot i eksplozivni teret. To je prava stvar u poređenju s krstarećim raketama od nekoliko miliona dolara.

Nema zaista ubedljivog razloga zašto bi Ukrajina koristila Nynja dron više od jednog puta. Samo ga pošaljite na put i udarite u nešto vrijedno: rusku vazduhoplovnu bazu, fabriku ili naftnu rafineriju. Čak i samo uznemiravanje ruskih zvaničnika vrijedi troška.

Teško je reći koliko Nynja dronova Ukrajina ima na raspolaganju. Različite firme koje su imale osnovni dizajn su angažovale ukrajinskog proizvođača da proizvede najmanje 1.600 kopija od 1991. godine. To je mnogo okvira za letjelice.

Prema riječima pilota Matjea Burdina, bilo je teško kupiti novi Nynja od 2022. godine, kada je Rusija pojačala ratna dejstva u Ukrajini. „Pustiću vas da zamislite zašto“, našalio se Burdin.

Izgleda da Kijev kupuje sve okvire za Nynju koje lokalna industrija može proizvesti, kako bi ih pretvorio u eksplozivne dronove.

Dejvid Aks, novinar Forbes