Huti tvrde da su oborili treći američki dron vrijedan 30 miliona dolara

Aktuelnosti Forbes 29. apr 2024. 08:11
featured image

29. apr 2024. 08:11

Pobunjenici iz Jemena su ovog vikenda saopštili da su oborili američku bespilotnu letjelicu MQ-9 Reaper. To bi bio treći američki dron koji je oboren za šest mjeseci dok se zabrinutost za eskalaciju u Bliskom Istoku nastavlja.

Bespilotni MQ-9, čija je cijena oko 30 miliona dolara, prema istraživačkom servisu Kongresa, bio je dio američkih aktivnosti na odbrani brodova u Crvenom moru od neprekidnih napada Huta.

Huti, grupa pobunjenika povezana sa Hamasom, saopštili su da su oborili dron pomoću raketnog sistema zemlja-vazduh i objavili snimak incidenta, izvještava AP, kao dio kontinuiranih napada koji su povezani sa ratom između Izraela i Hamasa.

Portparol Ministarstva odbrane, pukovnik Ratnog vazduhoplovstva SAD, Brajon J. Mekgari, rekao je za Forbes u saopštenju u nedjelju da se „američki dron MQ-9 srušio u Jemenu“ u petak, da nije bilo povrijeđenih i da je u toku istraga, ali nije potvrdio da je oboren.

Navodni snimak oborenog drona; Foto: Reuters

Tri MQ-9 drona koji su oboreni od novembra koštali su oko 90 miliona dolara, pri čemu se svaki procjenjuje na oko 30 miliona.

Huti su takođe ispalili tri balističke rakete na brodove u Crvenom moru u petak, navela je centralna komanda SAD-a na mreži X. Jedna je pogodila brod Andromeda Star uzrokujući manju štetu. Centralna komanda je saopštila da naftni tanker „nastavlja svoje putovanje“.

Huti, koje snažno finansira Iran, započeli su kampanju protiv brodova u Crvenom moru prošlog novembra kako bi podržali Hamas u ratu protiv Izraela u Gazi. Prvobitno, Huti su ciljali samo brodove povezane sa Izraelom, ali su od tada proširili svoje mete i na zapadne saveznike Izraela.

U decembru su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi pokrenuli koaliciju koja bi zaštitila trgovinske rute i omogućila da se izbjegnu kašnjenja u lancu snabdijevanja i povećanje cijene nafte zbog napada na plovne brodove, ali su napadi uglavnom nastavljeni.

U saopštenju prošlog mjeseca, portparol Huta rekao je da napadi u Crvenom moru „neće prestati dok agresija ne prestane i dok se ne ukine blokada nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze“.

Moli Bohenon, novinarka Forbes