Kad Lamborghini postane električan: Stigao je Urus SE s čak 789 konjskih snaga

LIFESTYLE Forbes 28. apr 2024. 13:07
featured image

28. apr 2024. 13:07

Čak i Lamborghini mora postati električan; upravo zato je italijanski proizvođač superautomobila nadogradio svoj Urus SUV koji je sada po prvi puta postao plug-in hibrid.

Takozvani Super SUV predstavljen je ove sedmice na sajmu automobila u Pekingu. Zove se Urus SE i kombinira postojeći 4-litreni motor V8 s električnim motorom i baterijom od 25,9 kWh.

Iz Lamborghinija kažu kako je motor V8 “prilagođen kako bi funkcionirao u optimalnoj sinergiji s eletričnim.” Ima ukupno 789 konjskih snaga.

FOTO: LAMBORGHINI

Iz kompanije kažu kako Urus SE može dosegnuti 100 kilometara na sat za 3,4 sekunde – što je za desetinu brže od Urus S modela koji nije hibrid, ali još uvijek sporije od Performantea – dok 200 kilometara na sat dosiže za 11,2 sekunde. Najveća brzina ovog automobila je 312 kilometara na sat.

Sve to SE čini najmoćnijim Urusom ikada, ali i najbržim automobilom u tom segmentu. Iako Aston Martin DBX 707, koji nije hibrid, dosiže 100 km/h za desetinu sekunde brže, njegova maksimalna brzina od 310 kilometara na sat zaostaje za Lamborghinijevom.

Lamborghinijev hibridni sustav sličan je onome kojeg ima Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid, što ne iznenađuje budući da obje tvrtke dio VW grupe, a automobili koriste istu bateriju.

FOTO: LAMBORGHINI

Iako električni sustav Urus SE čini bržim i moćnijim, on također automobilu omogućava da na punom punjenju vozi 64 kilometra brzinom do 128 kilometara na sat. Ako kod kuće imate punjač i posao vam nije predaleko, Urus SE može biti čisti električni automobil za svakodnevne potrebe.

Unutrašnjost

Lamborghinijev SUV ima novi, veći infotainment ekran od 12,3 inča, kao i digitalnu konzolu za instrumente podjednake veličine iza volana. Centralni ekran ima novi sustav koji omogućuje pristup sustavima za asistenciju u vožnji. Korisničko sučelje modernizirano je novim grafikama sličnima onima u Revueltu.

FOTO: LAMBORGHINI

Početna cijena iznosi 250.000 dolara, a Urus SE ima nevjerovatnih 11 modela među kojima su Strada, Sport i Corsa za ceste i staze, kao i Neve, Sabbia i Terra za off-road putovanja. Hibridni sustav ima opcije EV Drive, Hybrid, Performance i Recharge, a suspenzija automobila podiže se i spušta ovisno o odabranom načinu.

Proširen je i izbor boja s dvije nove nijanse, Arancio Apodis (narančasta) i Biano Sapphirus (bijela). Za unutrašnjost se nudi čak 47 kombinacija boja i četiri vrste veza.

Autor originalnog članka: Alistair Charlton, viši suradnik Forbesa
Link: New Lamborghini Urus SE Is A 789hp Plug-In Hybrid SUV
(Prevela: Nataša Belančić)