Peccioli: Zadivljujući toskanski grad koji čak ni Italijani ne poznaju

featured image

28. apr 2024. 09:14

Pobjednik ovogodišnjeg nacionalnog takmičenja “Borgo dei Borghi” spaja svoju srednjovjekovnu prošlost sa privlačnom scenom savremene umjetnosti.

Poslednjih 11 godina, Rai, italijanska državna televizijska stanica, održava takmičenje u pronalaženju Il Borgo dei Borghi. Takmičenje pomaže da se podigne vidljivost malih, ali zadivljujućih italijanskih gradova koji bi inače mogli proći nezapaženo. Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja je, međutim, mnogo više od samo lijepog mjesta.

„Svrha Il Borgo dei Borghi je da identifikuje ova mesta za koja mislim da ponekad čak ni Italijani ne znaju“, kaže Keti Mekejb, voditeljka  TV emisije San Italije, za BBC.

Način na koji to funkcionira je da se svake godine nominira po jedan grad ili selo iz svake od 20 talijanskih regija. Lokalno stanovništvo stvara video zapise u kojima s ponosom pokazuju jedinstvenu historiju, tradiciju i umjetničko naslijeđe svog sela. Gledaoci potom glasaju za svoje omiljeno mjesto, a finaliste bira kombinacija glasova i tročlani “stručni žiri”, sastavljen od poznatih ličnosti povezanih sa italijanskom okolinom, istorijom i turističkom industrijom.

Peccioli , ovogodišnji pobjednik, nalazi se nedaleko od poznatog grada Pize. Smješten na vrhu toskanskog brda i okružen vinogradima, poljima pšenice i maslinjacima, grad sa 5.000 stanovnika datira još iz srednjeg vijeka. Samo selo je lavor starih zgrada od cigle i uskih ulica i uličica koje se nalaze ispod visokog zvonika iz 12. vijeka, San Verano . Ali dok je selo ukorijenjeno u svojoj srednjovjekovnoj prošlosti, njegova moderna javna umjetnost transformirala je Pecciolijevu sadašnjost.

Jedna od najupečatljivijih lokacija u selu, Palazzo Senza Tempo („Vremenska palača“), postala je savršen primjer ove ravnoteže između prošlosti i sadašnjosti. Zgrada datira iz 14. stoljeća i može se pohvaliti povijesnim detaljima poput prekrasnog srednjovjekovnog dvorišta i kamenih stepenica. Međutim, 2019. godine je renoviran kako bi neprimjetno ugradio modernije elemente poput krovnog prozora, prozora od poda do stropa u prizemlju koji propuštaju svjetlost i panoramske terase s pogledom na krajolik.

“Palata je postala kulturno središte grada”, rekla je stanovnica Pecciolija Giulia Giaganini u gradskom natjecateljskom videu Borgo dei Borghi . „Predstavljajući ne samo prošlost i sadašnjost, već i gledajući prema [našoj] budućnosti, postajući – kako joj ime implicira – ‘Vremenska palata’.”

Pecciolijeva transformacija iz nepoznatog srednjovjekovnog grada u grad poznatog po spoju moderne umjetnosti i povijesti nastala je korištenjem smeća, svih stvari. Devedesetih godina, kao odgovor na promjenu propisa o otpadu, Pecciolijevi čelnici su predložili otvaranje svojih naprednih sistema upravljanja otpadom za druge gradove širom regiona. Prihod ostvaren od preuzimanja otpada u tom području potom je uložen natrag u zajednicu, financirajući zapanjujuće moderne umjetničke instalacije i inicijative održive tehnologije.

„Šetnja kroz uličice Pecciolija je kao putovati oko svijeta kroz njegovu umjetnost“, rekla je druga stanovnica tog područja, Alessandra Perna, u spotu takmičenja.

Sada su čudne srednjovjekovne ulice okružene privlačnim umjetničkim instalacijama. Neki od najomiljenijih primjera su Divovi iz Pecciolija – ogromne ljudske skulpture poljskog umjetnika Miroslawa Balke koje kao da izranjaju iz krajolika oko njih. Još jedan umjetnički projekat italijanskog umjetnika Patricka Tuttofuocoa, pod nazivom Endless Sunset , ukrašava šetnicu koja povezuje povijesni centar s novijim dijelovima grada na njegovoj periferiji. Tu je i nova umjetnička galerija pod nazivom Muzej savremene umjetnosti na otvorenom (MACCA) koja je otvorena 2023. godine i dom je više od 600 savremenih umjetničkih djela umjetnika iz cijelog svijeta.

Osim svoje privlačne umjetnosti, Peccioli je također dom niza novih tehnoloških inicijativa koje pomažu u naporima za održivost.

“[Peccioli] je pun infrastrukture koju ne možete vidjeti nigdje drugdje”, rekao je Alessandro Melis, profesor na Školi za arhitekturu i dizajn na Tehnološkom institutu u Njujorku , koji je kurirao izložbu o tamošnjem gradu. “Na primjer, u centru grada selo omogućava besplatno dijeljenje automobila za sve. Postoje dva robota, jedan robot skuplja otpad iz kuća. A drugi robot kupuje starije ili invalidne osobe u gradu. To je kao fikcija.”

Ipak, ovaj drevni grad i dalje gleda u budućnost. Pecciolijev gradonačelnik se nada da će u narednih nekoliko godina ugljični otisak grada smanjiti na 0%, a istraživanja koja su u toku istražuju je li moguće transformirati otpadni materijal u nešto što bi se sigurno moglo koristiti za gradnju. Na ovaj način, ovo malo toskansko selo nastavit će zadržati svoju prošlost i gurati dalje u budućnost.