Historija studentskog aktivizma Univerziteta Columbia: Od Vijetnama do Gaze, cilj je isti!

featured image

28. apr 2024. 08:36

Jedan od ključnih zahtjeva propalestinskih studentskih grupa na Univerzitetu Columbia u protekloj sedmici bio je da škola povuče investiciona sredstva iz, kako oni opisuju, kompanija koje profitiraju od izraelske vojne akcije u Gazi.

Zadužbina Kolumbije vrijedna je 13,6 milijardi dolara i njome upravlja investicijska firma u vlasništvu univerziteta.

Zahtjev Apartheid Divest Univerziteta Columbia – koalicije studentskih grupa koje stoje iza pokreta – uključuje, između ostalih koraka, oslobađanje fondova od nekoliko proizvođača oružja i tehnoloških kompanija koje posluju s izraelskom vladom. Grupa je opisala te kompanije kao profitabilne “iz izraelskog aparthejda, genocida i vojne okupacije Palestine”. Izrael negira optužbe za genocid .

Ovo nije prvi put da se postavljaju ovakvi zahtjevi. Kolumbija ima historiju studentskog aktivizma, od sada poznatog studentskog zauzimanja više zgrada kampusa 1968. godine radi podizanja svijesti o Vijetnamskom ratu, do štrajkova glađu zbog pitanja kao što je proširenje univerziteta na Gornjem Menhetnu.

Studenti koji protestuju takođe imaju historiju pritiska da Kolumbija odustane od različitih pokreta.

Univerzitet je 2000. godine osnovao savjetodavni komitet za društveno odgovorno ulaganje, sastavljen od studenata, profesora i bivših studenata, kako bi pružio povratnu informaciju menadžerima Columbia za ulaganja u fondove. Grupa ima formalni proces za podnošenje prijedloga za prodaju.

Univerzitet Columbia Apartheid Divest je u decembru podnio zvaničan prijedlog komitetu za povlačenje investicija vezanih za Izrael, koji tek treba da urodi uspjehom. Studenti na Kolumbija koledžu, univerzitetskoj dodiplomskoj školi, glasali su za podršku prijedlogu prodaje prošle sedmice.

A studenti i dalje traže da univerzitet usvoji prijedlog.

Pixaby

„Gradimo na naslijeđu decenija studenata koji su pozvani na slobodu, oslobođenje, jednakost i kraj sistema aparthejda širom svijeta… za sve potlačene narode“, rekla je organizatorica studenata iz Kolumbije Catherine Elias za CNN ranije ove sedmice.

Na čelu nacionalnog pokreta za prodaju imovine u Južnoj Africi

Columbia trenutno navodi pet oblasti u kojima se suzdržava od ulaganja: duhan, rad privatnih zatvora, termalni ugalj, Sudan i fosilna goriva – sve su to odluke koje su donesene u protekloj deceniji. Ali historija otpuštanja škole seže još dalje.

Tokom 1980-ih, grupa studenata iz Kolumbije počela je da poziva školu da prekine finansijske veze sa kompanijama koje posluju u Južnoj Africi zbog politike rasne segregacije aparthejda.

Daniel Armstrong, koji je osnovao Koaliciju za slobodnu Južnu Afriku kao student Kolumbije ranih 1980-ih, a sada posjeduje mentorsku tvrtku u Los Angelesu, rekao je da su napori počeli s letcima i gostujućim govornicima, ali su se povećali u narednim godinama.

Studenti su “počeli shvatati da ovo nije luda pozicija,” rekao je Armstrong za CNN. “Onda su naše studentske novine to počele podržavati, što sam mislio da je veliki korak u pogledu legitimizacije zahtjeva za dezinvesticijom.”

Godine 1983, studentski Senat Kolumbije je skoro jednoglasnom podrškom odobrio potez za prodaju, ali su univerzitetski povjerenici rekli ne.

U aprilu 1985. studenti su predvodili tronedjeljne studentske demonstracije protiv Columbia ulaganja u Južnoj Africi, objavio je tada New York Times. Demonstracije su uključivale oko 150 studenata koji su blokirali pristup ulazu u zgradu kampusa.

Nekoliko mjeseci nakon tog protesta, povjerenici su glasali za prodaju većine dionica Kolumbije u američkim kompanijama koje posluju u Južnoj Africi. To je uključivalo listu investicija u značajne kompanije, uključujući American Express, Chevron, Ford i Coca-Colu, između ostalih, koje su zajedno iznosile 39 miliona dolara na dionicama i oko 4% ukupnog portfelja Kolumbije, objavio je New York Times.

Columbia je bio prvi univerzitet Ivy League koji se odvojio od Južne Afrike, a razni drugi fakulteti su slijedili njegov primjer , uključujući Univerzitet Kalifornije, Berkeley, kao i Univerzitet Johns Hopkins i Univerzitet Sjeverne Karoline u Chapel Hillu. Južnoafrički aparthejd okončan je početkom 1990-ih.

‘Simboli imaju moć’

Od tog vremena, studentski aktivisti su uspješno natjerali Kolumbiju da se oslobodi nekoliko drugih područja.

Godine 2015. Kolumbija je postala prvi američki univerzitet koji se odustao od privatnih zatvorskih kompanija nakon višegodišnje kampanje studentskih aktivista koja je izazvala zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava. Univerzitet je prodao svoje udjele u G4S, najvećoj svjetskoj privatnoj sigurnosnoj firmi, i Corrections Corporation of America, najvećoj privatnoj zatvorskoj kompaniji u Sjedinjenim Državama.

U 2019. godini, grupa studenata iz Kolumbije povezana s organizacijom za klimatski aktivizam Extinction Rebellion organizovala je nedjeljni štrajk glađu u biblioteci kako bi ohrabrila univerzitet da prevaziđe raniju obavezu da se oslobodi termalnog uglja i povuče sredstva iz svih fosilnih goriva.

Uprkos određenom odbijanju univerzitetskih čelnika u narednim mjesecima, grupa je predstavila formalni prijedlog prodaje društveno odgovornom ulagačkom odboru.

“Ljudi su kritizirali (ove pokrete) da koriste cilj prodaje jer je to simboličan cilj i ako se univerzitet odustane, onda će neko drugi jednostavno kupiti te iste dionice”, rekla je Savannah Pearson, koja je kao studentkinja učestvovala u štrajku glađu 2019. u Kolumbiji. Ali, rekla je, “simboli imaju veliku moć… i mogu inspirisati druge škole da urade istu stvar.”

Prijedlog za prodaju fosilnih goriva odobrio je Odbor povjerenika Kolumbije početkom 2021. Politika uključuje, između ostalog, obavezu da se ne ulaže u “kompanije čija je primarna djelatnost istraživanje i proizvodnja fosilnih goriva”. Nakon objave Kolumbije uslijedilo je zagovaranje studenata i na kraju slične obaveze na drugim univerzitetima Ivy League.

„Mala grupa studenata može transformisati instituciju kao što je Univerzitet Kolumbija, ali ne mogu to učiniti bez podrške i podrške šire zajednice“, rekao je Michael Cusack, koji je kao diplomirani student na Columbia's Teachers College 2019. pomogao da se autor prijedloga grupe.