Rusi šalju pojačanje za proboj važne tačke u Ukrajini, situacija je očajna

Aktuelnosti Forbes 27. apr 2024. 16:07
featured image

27. apr 2024. 16:07

Šest dana nakon probijanja kroz ukrajinske linije zapadno od Avdiivke, ruske brigade i pukovnije polako prodiru sve dublje – i otvaraju ranu duboku osam kilometara u ukrajinskom teritoriju, do točke u mjestu Očeretine.

Situacija je očajna za iscrpljene ukrajinske brigade u tom području. Očigledno je da će Ukrajinci izgubiti nekoliko sela oko osi Očeretina.

Pravi je rizik, međutim, da ukrajinska operativno-strateška skupina Tavrija – zapovjedništvo odgovorno za snage zapadno od Avdiivke – neće imati drugog izbora nego priznati gubitke, povući se nekoliko milja prema zapadu i rekoncentrirati se duž nove obrambene linije koja će se protezati sjeverno do jugozapada od Očeretina.

Takvo povlačenje moglo bi predati desetke četvornih milja teritorija i prisiliti stotine civila da pobjegnu ili se pomire sa životom pod brutalnom okupacijom.

A Ukrainian serviceman loads a rocket into a BM-21 Grad multiple launch rocket system (MLRS) before firing it towards the Russian troops, amid Russia's attack on Ukraine, near a front line in the Donetsk region, Ukraine March 27, 2024. REUTERS/Sofiia Gatilova

Štoviše, povlačenje – ako je loše izvedeno – predstavljalo bi priliku Rusima da udvostruče svoje lokalne napade i postignu drugi, treći ili četvrti probij, što bi, poput lančane reakcije, moglo izazvati širi ukrajinski slom.

Povlačenje je izuzetno rizično, čak i kada je najbolja opcija, zbog čega disciplinirane vojske pažljivo planiraju retrogradne akcije barem jednako pažljivo kao i napadačke akcije. “Povlačenja su najteže operacije za svakog zapovjednika i njegove vojne snage”, napisao je povjesničar Andrew O. G. Young u knjizi “Vojske u povlačenju: Kaos, kohezija i posljedice”. Kako su Rusi prošlog vikenda probili ukrajinsku liniju zapadno od Avdiivke predmet je žučne rasprave u Kijevu i duž cijele bojišnice u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Koje su ključne slabosti ukrajinske vojske

Neki promatrači krive 115. mehaniziranu brigadu ukrajinske vojske, koja je nedavno smještena na položaje u mjestu Očeretine – no odmah ju je porazila 30. motorizirana pješačka brigada ruske vojske.

Drugi su ukazali na to da je 115. mehanizirana brigada nedostatno opremljena i, poput svih ukrajinskih jedinica, gladna streljiva dok čeka svježu opskrbu iz Sjedinjenih Država – opskrbu koja je šest mjeseci odgođena zbog Republikanaca sklonih Rusiji u američkom Kongresu.

Evakuacija rijetkih preostalih civila u mjestu Očeretine organizirana je 15. travnja. Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Vrijedi napomenuti da se sve ukrajinske brigade bore da zadrže obrambene položaje pod neumornim bombardiranjem. “Agresor ima prednost u zraku i artiljeriji, i izvodi gotovo neprekidne udare na položaje OSG Tavrija”, izvijestio je Ukrajinski centar za obrambene strategije.

Neravnoteža u vatrenoj moći mogla bi se pokazati presudnom kako bitka bude trajala. Osjećajući priliku i očito uvjereni u svoje šanse, ruski zapovjednici gurnuli su 15. i 74. motoriziranu pješačku brigadu na istaknutu točku zajedno s elementima 90. tenkovske divizije i nekim specijalnim snagama.

U borbi je trenutno najmanje sedam ukrajinskih brigada i jedan odvojenih bataljuna: 23., 25., 47., 100. i 115. mehanizirana brigada, 25. zračno-desantna brigada, 3. jurišna brigada i 425. jurišni bataljun. Obično brigadama raspoređuju samo po jedan bataljun istovremeno.

Očito je da Rusi imaju ukupno više od 10 tisuća vojnika u ili blizu kritične točke. Ako je procjena Centra za obrambene strategije točna, njima se suprotstavlja samo oko 3 tisuće Ukrajinaca.

Obrana je lakša od napada čak i kada napadač ima prednost u vatrenoj moći, pa Rusi nisu osigurani da će dobiti bitku i prisiliti Ukrajince na povlačenje.

Ranjivost ruskih trupa

Centar za obrambene strategije istaknuo je jedan od glavnih rizika. “Osiguravanje opskrbe naprednim jedinicama neprijateljske 30. motorizirane pješačke brigade, koja je provalila u Očeretinu, efikasno je blokirano od strane ukrajinskih obrambenih snaga, koje održavaju potpunu kontrolu vatre nad ovim pravcem.”

Ukrajinski vojnici u borbi protiv Ruske Federacije / Radio Free Europe, Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Prodirući osam kilometara duboko u ukrajinski teritorij, najzapadnije postavljene ruske trupe su suštinski same i udaljene od svojih glavnih opskrbnih linija. One su ranjive. Ako ukrajinske trupe mogu izgladnjeti ruske prije nego što im stigne pojačanje i prošire “šiljak”, odnosno krajnju točku prodora, te ojačaju svoju logistiku, Rusi bi mogli izgubiti ovu borbu.

To je optimističan ishod za brojčano nadmašene, slabije naoružane ukrajinske brigade oko Očeretine. Realan ishod je da pokušaju izvesti borbeno povlačenje prema zapadu.

Ali Ukrajinci očajnički žele izbjeći povlačenje. Jednostavno je previše riskantno.

(Autor teksta je suradnik Forbesa, David Axe.)