Masovni protesti profesora i studenata u SAD-u: Zaustavite rat i zaštitite slobodu govora

featured image

27. apr 2024. 08:57

Teško je znati šta reći o nemirima na fakultetima ovih dana – protestima, polarizaciji, zastrašivanju  i opštoj ogorčenosti. U članku u The Wall Street Journalu, reporter o visokom obrazovanju Douglas Belkin postavlja ove događaje u širu pozadinu: nestanak osjećaja zajedništva. On ukazuje na istraživanje koje pokazuje da su „današnji studenti usamljeniji, manje otporni i neangažovani od svojih prethodnika… Univerzitetske zajednice koje naseljavaju društveno su fragmentirane, smanjene i manje živahne.”

U svom eseju, Belkin citira bivšeg asistenta na jednom drugom koledžu čiji je posao bio da pomaže u druženju brucoša. Mnogi ne bi napuštali svoje sobe čak ni za sastanke u studentskim domovima, pitajući preko SMS-a da li umjesto toga mogu razgovarati putem videa. „Bio sam bukvalno preko puta hodnika“, rekao je zbunjeni RA. Zvaničnik na drugom univerzitetu je sugerirao: “Ovo je možda nova normalnost, možda neće biti pravog povratka u prošlost.”

Iako je pandemija možda bila veliki akcelerator, opadanje društvenog kapitala – veza koje održavaju zajednice – tema je naučnog rada već decenijama. Prelomni rad na ovu temu bio je esej harvardskog politikologa Roberta Putnama iz 1995. (kasnije proširen u knjigu),  Kuglanje u samoći”. Naslov se oslanja na podatke koji su pokazali da više Amerikanaca kugla, ali sve manje kugla u ligama.

Putnam prati propadanje društvenih grupa i pokušava utvrditi uzroke. „Jedinstveni najdosledniji prediktor,“ pronicljivo je  primijetio , bila je televizija. Tehnologija i internet omogućili su ljudima da slobodno vrijeme učine privatnom, a ne zajedničkom aktivnošću.

To ide dalje od univerzitetskih kampusa. U svojoj knjizi „Doba revolucija“ ističem da je ono što je zaista izazvalo otuđenje u Americi, čak i kada su prihodi ostali stabilni ili porasli, bio kolaps zajednice u malom gradu u Americi: „Mama-and-pop radnja ? Nestao, ne može se takmičiti s Amazonom. Ugaona arkada? Zamijenjen online igranjem. Lokalni bioskop? Netflix je pobjegao iz grada.” Crkve, u kojima se svake nedjelje okuplja toliko Amerikanaca, sve su praznije .

Veliki metro centri u koje su svi hrlili imaju zajednice, ali to su zajednice koje su uglavnom oblikovane našim poslovima. Novinar Nicholas Lemann jednom je rekao da je živio u pet američkih gradova: Washingtonu, New Orleansu, Austinu, Cambridgeu i Pelhamu u New Yorku. Prema njegovim riječima, dvije “najmanjevitije u Putnamovim vrlinama” – kojima u suštini nedostaje društveni kapital – bili su Cambridge i Washington.

“Razlog,” kako je rekao, “je taj što su ova mjesta velika. Posao apsorbira svu energiju… Zajednica je definirana funkcionalno, a ne prostorno: to je profesionalna grupa vršnjaka, a ne susjedstvo.” I prirodno je zapitati se da li je taj osjećaj zajedništva slab – da, ako izgubite posao, vaše članstvo u zajednici se ukida zajedno s tim.

Kampusi koledža danas su još uvijek uzbudljiva mjesta. Puni su pametnih, dobronamjernih studenata, izvanrednih profesora i svih vrsta obrazovnih i vannastavnih mogućnosti. Ali one su oslabile kao stvarne zajednice, gdje se ljudi miješaju, komuniciraju, upoznaju i vjeruju jedni drugima. I u tom smislu, današnji kampusi nisu toliko različiti od šireg američkog društva čiji su odraz.

Protesters march demanding a ceasefire and the end of Israel attacks on Gaza, in New York City, U.S., February 22, 2024. REUTERS/Eduardo Munoz

Šta žele studenti?

Kampuse koledža širom Amerike potresli su nemiri koji su rezultirali sukobima s policijom, zatvorili neke učionice i privukli pažnju nacije.

Iako je veliki dio početnog fokusa bio na antisemitskim incidentima i načinu na koji univerzitetski zvaničnici i policija reagiraju na demonstracije, sve ovo postavlja fundamentalno pitanje: Šta zapravo žele propalestinski demonstranti?

Specifični zahtjevi demonstranata se donekle razlikuju od škole do škole, ali je centralni zahtjev da se univerziteti odustanu od kompanija povezanih s Izraelom ili preduzeća koja profitiraju od njegovog rata s Hamasom. Univerziteti su uglavnom odbijali da se povuku sa ovim zahtjevom, a stručnjaci kažu da prodaja možda neće imati značajan utjecaj na same kompanije.

Druge zajedničke teme uključuju zahtjeve univerziteta da otkriju svoja ulaganja, prekid akademskih veza s izraelskim univerzitetima i podršku prekidu vatre u Gazi.

“Tražili smo da Univerzitet Columbia povuče sve investicije od kompanija koje profitiraju od genocida Palestinaca ili izraelskih kompanija koje profitiraju od ugnjetavanja Palestinaca,” rekla je Althea, studentkinja koja demonstrira na Columbiji, za CNN. Althea je tražila da se njeno prezime ne koristi iz razloga privatnosti.

Protestni pokreti na nekim univerzitetima također pozivaju školske zvaničnike da zaštite slobodu govora i poštede studente od kažnjavanja zbog učešća u protestima.

Na Univerzitetu Južne Kalifornije, gdje je desetine uhapšeno u srijedu, demonstranti zahtijevaju “punu amnestiju” za privedene i da “nema policije u kampusu”.

Na Univerzitetu Princeton, demonstranti zahtijevaju, između ostalog, da škola Ivy League prekine istraživanje o ratnom oružju “koje je omogućilo genocid”, navodi se u letku na demonstracijama u kampusu u četvrtak.

Neki zahtjevi su lokalni.

A bird flies past as damaged buildings stand amid the rubble in central Gaza, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, near the Israel-Gaza border, as seen from Israel, February 20, 2024. REUTERS/Susana Vera

Na Univerzitetu Kolumbija, gdje je propalestinski protestni pokret započeo prošle sedmice, demonstranti traže podršku za stanovnike Harlema ​​sa niskim primanjima, uključujući smještaj i reparacije, prema Apartheid Divestu Univerziteta Kolumbija, studentskoj grupi odgovornoj za organizaciju kampa.

Demonstranti iz Kolumbije također pozivaju univerzitet da “otkrije i prekine sve veze” sa policijom New Yorka.

Studenti također pozivaju na akademski bojkot sa izraelskih univerziteta. Na primjer, demonstranti iz Kolumbije žele da univerzitet prekine veze sa školskim centrom u Tel Avivu i programom dvostruke diplome sa Univerzitetom u Tel Avivu. Demonstranti Univerziteta u Njujorku koriste i školski centar u Tel Avivu kao poklič.

Da li je moguće odustati?

Ipak, dezinvestiranje je na vrhu liste zahtjeva demonstranata i one koju najčešće pominju.

Dok se predsjedavajući Predstavničkog doma republikanaca Mike Johnson u srijedu obraćao studentima na Kolumbiji, studenti su skandirali: “Otkrijte, odustanite, nećemo stati, nećemo se odmoriti.”

Kao i mnogi veliki univerziteti, Columbia ima ogroman fond. Procijenjena je na 13,6 milijardi dolara , od sredine 2023.

I postoji istorija studentskih aktivista koji su ciljali na zadužbine tokom demonstracija. 1980-ih, studenti su uspješno uvjerili Kolumbiju da se oslobodi aparthejda u Južnoj Africi.

Nedavno su se Kolumbija i drugi univerziteti oslobodili fosilnih goriva i privatnih zatvora.

Charlie Eaton, docent sociologije na Kalifornijskom univerzitetu u Mercedu i autor knjige “Bankers in the Ivory Tower”, rekao je da Columbia može “apsolutno” donijeti odluku da se odustane od ulaganja povezanih s Izraelom.

„Nije nerazumna praksa da škole donose odluke o tome kako investiraju ne samo na osnovu maksimiziranja povrata ulaganja, već i na osnovu principa pravičnosti i pravde u ono u šta ulažu“, rekao je on.

Palestinians carry bags of flour they grabbed from an aid truck near an Israeli checkpoint, as Gaza residents face crisis levels of hunger, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Gaza City, February 19, 2024. REUTERS/Kosay Al Nemer

No, Mark Yudof, predsjednik Academic Engagement Network, koja se protivi antisemitizmu kampusa, rekao je da to nije jednostavno rješenje za implementaciju.

„Istina je da je ponekad nejasno shvatiti ko posluje u Izraelu i kakav je odnos prema ratu“, rekao je Yudof.

Yudof, bivši predsjednik Univerziteta u Kaliforniji, rekao je da ne zna ni za jedan univerzitet koji se odrekao Izraela uprkos godinama pritiska da se to učini.

„Mislim da se to neće dogoditi“, rekao je.

‘Neprijateljski i prijeteći’

Međutim, nijedan od univerziteta nije najavio planove za odustajanje od investicija povezanih s Izraelom, a neki stručnjaci kažu da će vrlo oklijevati da prihvate ovaj zahtjev.

„Značajna prepreka za otuđenje je to što bi svaki univerzitet koji podržava prodaju poslao jasan signal da ili: (a) pristaje; ili (b) podržati uništenje Države Izrael i njenih građana”, rekao je Jonathan Macey, profesor na Pravnom fakultetu Yalea.

Macey je rekao da, iako bi takav potez mogli podržati demonstranti, on bi se “gledao kao neprijateljski i prijeteći za mnoge studente, fakultete i osoblje”.

Lauren Post, analitičarka u Anti-Defamation League, rekla je da je nastojanje za otpuštanjem povezano s pokretom Boycott, Divestment and Sanctions (BDS).

Iako je Post priznala da se neki pojedinci možda zalažu za otuđenje kao način da se Izrael pozove na odgovornost, ona je rekla da ADL vidi ciljeve BDS-a kao antisemitske.

“Cilj – konačno razbijanje države Izrael je antisemitski”, rekao je Post.

Yudof, bivši predsjednik Univerziteta u Kaliforniji, rekao je da također smatra da je to antisemitsko.

“Miriše na dvostruke standarde. Zašto je to samo Izrael?” On je kritikovao studente koji protestuju zbog fokusiranja na Izrael umjesto na nedemokratske režime širom svijeta, uključujući Iran i Rusiju.

Vrijedi napomenuti, međutim, da studentski protesti ne kažu direktno da su povezani sa BDS-om.

“Ne idemo nikuda dok se naši zahtjevi ne ispune”, rekao je Khymani James, student na Univerzitetu Kolumbija, tokom brifinga za medije u srijedu.

Džejms, studentski aktivista povezan sa koalicijom Apartheid Divest (CUAD) Univerziteta Kolumbija, od tada se izvinio što je na video snimku rekao da “cionisti ne zaslužuju život”.

An Israeli military vehicle stands in a position, while Palestinians fleeing north Gaza move southward during a temporary truce between Israel and Hamas, near Gaza City November 27, 2023. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Džejms je potvrdio izjavu u  objavi na X , rekavši da je to iz videa na Instagramu uživo u januaru. “Pogrešio sam u žaru trenutka, zbog čega se izvinjavam.”

Izvinjenje je stiglo u petak rano ujutro, nekoliko sati nakon intervjua za CNN u Kolumbiji gdje je James više puta odbijao da se izvini za video, rekavši da bi fokus trebao biti na oslobađanju Palestinaca.

Univerziteti ne poseduju toliko akcija

Takođe se vodi debata o tome koliko su efikasne kampanje za prodaju.

Jedno pitanje je da prodaja dionica u kompaniji znači da bi univerzitet odustao od svog utjecaja na kompaniju.

„Pazi šta tražiš. Ako prodate svoje dionice, netko drugi će ih kupiti i možda će biti manje zabrinuti za pitanje do kojeg vam je stalo”, rekao je Cary Krosinsky, predavač na Yaleu koji je savjetovao univerzitetske fondove.

Drugi problem je da dok su univerzitetske zadužbine velike, javna preduzeća su mnogo veća. Ako se univerzitet odustane, mnoge kompanije to ne bi ni primijetile.

Univerzitetske zadužbine posjeduju otprilike 0,1% javnih preduzeća, prema istraživanju Krosinskog.

„0,1% neće mnogo pomeriti iglu. Neko drugi će kupiti akcije i život će teći dalje”, rekao je.

Većina univerzitetskih fondova se ulaže u fondove privatnog kapitala i hedž fondove, a ne u zajedničke ili indeksne fondove širokog spektra.

Naravno, pritisak na prodaju je više od direktnog kažnjavanja kompanija. Radi se o želji da se pošalje poruka i podigne svijest.

Više od želje da sklone obrambene izvođače kao što su Lockheed Martin i Raytheon, demonstranti bi na oduzimanje imovine gledali kao na simboličnu pobjedu pravde i jednakosti.

Studenti su “saučesnici u onome što ova institucija radi”, rekao je diplomirani student Basil Rodriguez za CNN u srijedu, napominjući da studenti plaćaju školarinu.

Rodriguez je i sama Palestinka i rekla je da su članovi njene porodice “ubijeni i pogubljeni” i raseljeni.

Studentski demonstranti kažu da su zahtjevi za objelodanjivanjem i otplatom međusobno povezani.

Demonstranti tvrde da su mnogi finansijski interesi univerziteta neprozirni i da su veze s Izraelom možda čak i veće nego što zvaničnici misle.

“Istovremeno, ovo je samo vrh ledenog brega”, rekao je Rodriguez. “Zahtijevamo potpunu finansijsku transparentnost.”