Nakon pritiska EU, TikTok objavio da će obustaviti jednu radnju na aplikaciji

featured image

26. apr 2024. 15:20

TikTok je u srijedu objavio da će obustaviti kontroverzni program u Evropskoj uniji koji je izazvao rastuću uzbunu među regulatorima EU.

Program koji je u pitanju, pojavljuje se u TikTok Lite-u, ​​verziji TikTokove glavne aplikacije koja je manje intenzivna za podatke i koja sadrži funkciju koja nagrađuje korisnike gotovinom za interakciju sa TikTok sadržajem i funkcijama aplikacije.

TikTok je rekao da “dobrovoljno” obustavlja program nagrađivanja nakon što je Evropska komisija  u ponedjeljak objavila da  bi mogla izreći novčane kazne i obaveznu suspenziju zbog zabrinutosti da bi ova funkcija mogla izazvati ovisnost ohrabrujući korisnike da više komuniciraju s platformom.

“TikTok uvijek nastoji da konstruktivno sarađuje sa Evropskom komisijom i drugim regulatorima,” rekao je TikTok u  objavi na X. „Zbog toga dobrovoljno obustavljamo funkcije nagrađivanja u TikTok Lite-u dok se bavimo zabrinutostima koje su oni izazvali.”

Upozorenja EU upućena TikToku odražavaju primjenu novih nadzornih ovlasti dodijeljenih Zakonom o digitalnim uslugama, nedavno usvojenim zakonom trgovinskog bloka koji reguliše online platforme.

Otvarajući istragu u vezi sa TikTok Lite-om ranije ove sedmice, Evropska komisija je rekla da bi TikTok mogao biti kažnjen jer nije pružio informacije koje duguje Komisiji o aplikaciji, uključujući izvještaj o procjeni rizika i zasebno izvješće u kojem su navedeni koraci koje je kompanija preduzela da minimizirati te rizike.

Nedostavljanje izvještaja o procjeni rizika i ublažavanju rizika moglo bi rezultirati kaznama do 1% TikTok-ovog globalnog godišnjeg prihoda i „periodičnom kaznom” do 5% prosječnog dnevnog prihoda TikToka, saopštila je ranije Komisija. TikTok se također suočava s dodatnim kaznama do 6% svog globalnog godišnjeg prihoda ako se utvrdi da funkcija TikTok Lite krši DSA.

U međuvremenu, TikTok-ov potez da suspenduje funkcije nagrađivanja TikTok Lite-a u Evropi dolazi jer se suočava sa svojom najvećom prijetnjom do sada za svoje operacije u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Joe Biden u srijedu je potpisao zakon koji bi mogao dovesti do zabrane TikTok-a u cijeloj zemlji, nakon što je Kongres usvojio zakon ranije ove sedmice kao dio širokog paketa strane pomoći namijenjenog podršci Izraelu i Ukrajini, javlja CNN.

Prema sadašnjem zakonu SAD-a, TikTok je primoran pronaći novog vlasnika u roku od nekoliko mjeseci ili mu je u potpunosti zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.