Projekat „Mistični Balkan“ dovodi turiste iz SAD

featured image

26. apr 2024. 11:47

Dolazak turista iz SAD na Zapadni Balkan biće poseban cilj projekta “Jačanje transatlanske saradnje u oblasti turizma između zemalja Zapadnog Balkana i SAD” koji realizuju privredne komore regiona uz podršku ambasada Sjedinjenih Država.

To je saopšteno na sastanku kojem su prisustvovali predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG), Nina Drakić, predstavnici Ambasade SAD, predvođeni zamjenicom ambasadorke Nikol Otala, kao i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Vjekoslav Vuković, predsjednik Privredne komore Kosova, Lulzim Rafuna, te direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović.

Spajić se tokom sastanka upoznao sa planovima projekta koji se promoviše pod sloganom “Mistični Balkan”, a koji bi trebalo da bude potvrda dobre regionalne saradnje.

Tokom razgovora je konstatovano da bi dolazak američkih turista bio pravi znak da je region bezbjedan i da nudi mnogo toga zanimljivog, a bio bi i prava poruka kompanijama iz SAD da bi trebalo da dodatno investiraju u Zapadni Balkan.

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Naglašeno je i da bi saradnja u turizmu mogla da ima veliki multiplikacioni efekat na brojne druge privredne sektore i da je projekat velika šansa za region.

Najavljeno je da će narednog mjeseca u Washingtonu, tokom Transatlanskog ekonomskog foruma Jugoistočne Evrope, biti potpisan Memorandum o saradnji između inicijatora projekta.

Glavni događaj planiran je za oktobar, kada će se održati konferencija kojoj će prisustvovati i veliki američki turoperatori.

Zaključeno je da je za uspjeh projekta neophodno i osigurati više boljih avio konekcija od Sjedinjenih Država do zemalja Zapadnog Balkana.