Pentagon potvrdio: SAD tajno šalju rakete Ukrajini

featured image

25. apr 2024. 13:55

SAD su ranije ovog mjeseca Ukrajini isporučile rakete dugog dometa  koje je Bajdenova administracija ranije odbila poslati prema direktivi predsjednika Joea Bidena, saopštio je Pentagon u srijedu.

Biden je u februaru tajno odobrio transfer raketa dugog dometa ATACMS za upotrebu unutar ukrajinske teritorije. Projektili ATACMS su zatim tiho uključeni u paket pomoći od 300 miliona dolara koji je najavljen 12. marta i na kraju isporučen Ukrajini ranije ovog mjeseca, rekao je portparol Pentagona potpukovnik Garron Garn.

“U to vrijeme nije bilo najavljeno da pružamo Ukrajini ovu novu sposobnost kako bismo održali operativnu sigurnost Ukrajine na njihov zahtjev”, rekao je Garn, odlažući pitanja o njihovoj upotrebi na ukrajinsku vojsku.

A Ukrainian serviceman loads a rocket into a BM-21 Grad multiple launch rocket system (MLRS) before firing it towards the Russian troops, amid Russia's attack on Ukraine, near a front line in the Donetsk region, Ukraine March 27, 2024. REUTERS/Sofiia Gatilova

Bidenova administracija se opirala slanju raketa

Bidenova administracija se opirala slanju raketa dugog dometa. Za proizvodnju snažnih projektila potrebno je vrijeme i složene komponente. Lockheed Martin, koji proizvodi rakete ATACMS, je u punoj proizvodnji i proizvodi oko 500 projektila godišnje, rekao je portparol kompanije u septembru.

SAD su radile iza kulisa na rješavanju problema spremnosti, što je uključivalo kupovinu više ATACMS projektila i punjenje američkih vojnih zaliha.

Ukrainian service members fire a BM-21 Grad multiple launch rocket system (MLRS) towards the Russian troops, amid Russia's attack on Ukraine, near a front line in the Donetsk region, Ukraine March 27, 2024. REUTERS/Sofiia Gatilova

„Kao rezultat toga, bili smo u mogućnosti da idemo naprijed s ovom odredbom ATACMS-a, istovremeno održavajući trenutnu spremnost naših oružanih snaga“, rekao je glasnogovornik Pentagona major Charlie Dietz.

Biden je također uputio svoj tim da preduzme ovaj korak nakon ruske nabavke i upotrebe sjevernokorejskih balističkih projektila protiv Ukrajine i ruskih napada na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, rekao je američki zvaničnik.

REUTERS/Thomas Peter

“Upozorili smo Rusiju da ne kupuje sjevernokorejske balističke rakete i da ne obnavlja napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu”, rekao je Dietz. “Kada su riješeni problemi naše spremnosti, uspjeli smo slijediti naše upozorenje i pružiti ovu dalekometnu sposobnost Ukrajini.”

Očekuje se da će više projektila biti uključeno u novi paket vojne pomoći koji je Pentagon najavio u srijedu nakon što je Bajden potpisao zakon o paketu pomoći koji pruža gotovo 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini nakon višemjesečnog odlaganja u Kongresu.

Prošle jeseni, SAD su prvi put Ukrajini poslale varijantu raketnog sistema ATACMS srednjeg dometa, koja može doseći oko 100 milja, dok verzija većeg dometa može doseći čak 190 milja.

Ukrajinski zvaničnici su privatno i javno tražili od SAD-a da rakete dugog dometa gađaju dublje iza ruskih linija. Američki zvaničnici su se ranije odupirali, navodeći probleme sa opskrbom i zabrinutost zbog daljeg provociranja Moskve ako budu raspoređeni.