Sukob dva bloka: EU poslala inspekciju u urede kineskog proizvođača sigurnosne opreme u istrazi o subvencijama

featured image

25. apr 2024. 13:30

Zvaničnici Evropske unije izvršili su raciju u uredima kineskog proizvođača sigurnosne opreme Nuctech u sklopu istrage o subvencijama, razotkrivajući rastuće tenzije između blokava i jednog od njegovih najvećih trgovinskih partnera.

Evropska komisija saopćila je u utorak da je izvršila “nenajavljene inspekcije” u prostorijama kompanije koja proizvodi i prodaje sigurnosnu opremu u Evropi, za koju sumnja da je mogla neopravdano dobiti državne subvencije. Nije navedeno ime kompanije.

“Komisija ima indicije da je kompanija koja je provela inspekciju možda primila strane subvencije koje bi mogle narušiti unutrašnje tržište (EU)”, navodi se u saopštenju izvršnog tijela EU na svojoj web stranici.

U srijedu kasno, Nuctech je potvrdio CNN-u da su njegove kancelarije u Poljskoj i Nizozemskoj u inspekciji. Firma proizvodi sigurnosne skenere za prtljag za aerodrome i drugu opremu. Vlada SAD-a je 2020. dodala Nuctech na listu subjekata koji podliježu strožim zahtjevima za licenciranje „zbog njegovog učešća u aktivnostima koje su suprotne interesima nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država“.

Nuctech je u izjavi rekao: “Nuctech sarađuje s Evropskom komisijom i posvećen je odbrani svoje reputacije potpuno nezavisnog i samostalnog ekonomskog operatera.”

FILE PHOTO: European Union flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, March 1, 2023.REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Kineska privredna komora pri EU

Kineska privredna komora pri EU, čiji su članovi kineske državne i privatne firme, izrazila je “snažno nezadovoljstvo” zbog racija, za koje je rekla da su sprovedene “bez prethodne najave i bez čvrstih dokaza”.

“Evropska strana je pokazala svoju namjeru da iskoristi Uredbu o stranim subvencijama kao alat za suzbijanje zakonitog poslovanja kineskih kompanija u Evropi”, navodi se u saopćenju lobističke grupe .

Kao odgovor, glasnogovornik Evropske komisije rekao je za CNN da zvaničnici provode nenajavljene inspekcije na osnovu “potkrijepljenih indicija” da je dotičnoj kompaniji možda odobrene “distorzivne strane subvencije u korist njenih aktivnosti u EU”.

U.S. Secretary of State Antony Blinken talks with Shanghai Party Secretary Chen Jining (not pictured) at the Grand Halls, Thursday, April 25, 2024, in Shanghai, China. Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

„Inspekcija je istražni korak koji nikada ne prejudicira ishod istrage komisije“, dodao je portparol.

Ovi napadi — prvi u okviru novih ovlasti EU protiv prekomjernih stranih subvencija — prate istrage koje je nedavno pokrenuo blok o kineskoj državnoj podršci svojim kompanijama za vjetroturbine i kineskim kompanijama koje se nadmeću za ugovor o solarnoj farmi u Rumuniji.

Uredba o stranim subvencijama, koja je stupila na snagu prošlog jula, ima za cilj rješavanje poremećaja tržišta uzrokovanih subvencijama stranih vlada i osiguravanje da se kompanije iz EU takmiče u jednakim uslovima.

Racije od utorka takođe su uslijedile istog dana kada je predsjednik Evropske komisije rekao da Grupa sedam razvijenih ekonomija počinje da radi na rješavanju uvoza koji je rezultat „strukturalne prekomjerne proizvodnje“ na drugim mjestima, „prekomjerne proizvodnje koja se u velikoj mjeri postiže subvencijama, ogromnim subvencijama .”

“Moramo biti veoma oprezni da naši proizvođači ne budu u opasnosti da budu protjerani s tržišta”, rekla je Ursula von der Leyen u govoru .

European Commission President Ursula von der Leyen attends an opening ceremony of the industry trade fair Hannover Messe with a focus on carbon-neutral production, industries 4.0, energy for industry, artificial intelligence, hydrogen and fuel cells at the Congress Center, in Hanover, Germany April 21, 2024. REUTERS/Annegret Hilse

Iako nije spomenula Kinu, sve je više dokaza o tenzijama između najvećeg svjetskog proizvođača i njegovih glavnih trgovinskih partnera, uključujući EU i Sjedinjene Države, a koje se odnose na preveliku ponudu jeftine kineske robe na stranim tržištima.

“Sarađujemo sa našim partnerima iz G7 na ovoj temi, s obzirom da je to zajednička briga”, rekao je zvaničnik EU u srijedu za CNN, dodajući da će se o tom pitanju raspravljati na samitu lidera G7 u Pulji, u Italiji, u junu.

Kineski globalni trgovinski suficit u robi porastao je posljednjih godina i sada se približava 1 bilionu dolara.

Tokom posjete Kini ranije ovog mjeseca, američka ministarka finansija Janet Yellen upozorila je na rizik za radna mjesta i preduzeća u Sjedinjenim Državama i drugdje koji predstavlja prekomjerna proizvodnja određenih dobara u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji. Njena poruka je bila jasna: mora se obuzdati rastući kineski izvoz električnih vozila, solarnih panela i baterija.

U.S. Secretary of State Antony Blinken shakes hands with Shanghai Party Secretary Chen Jining as they meet at the Grand Halls, April 25, 2024, in Shanghai, China. Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji je trenutno u posjeti zemlji, izrazio je zabrinutost u četvrtak zbog kineske trgovinske politike i “netržišne ekonomske prakse” na sastanku sa partijskim sekretarom Šangaja Chen Jiningom, prema glasnogovorniku američke vlade.

Ovu zabrinutost izrazili su ministri vanjskih poslova G7 na sastanku u Italiji prošle sedmice. “Zabrinuti smo da kineska netržišna politika i praksa dovode do štetnog prekomjernog kapaciteta koji podriva naše radnike, industrije i ekonomsku otpornost”, rekli su u saopćenju .

Peking, sa svoje strane, vidi izvoz kao ključnu mjeru za oživljavanje kineske ekonomije koja usporava. Sve se više fokusira na izvoz veće vrijednosti u industrijama koje Europa i Sjedinjene Države smatraju strateški važnim jer nastoje ozelenjavati svoje ekonomije.