Podnio tužbu protiv firme holivudskog glumca: Koliko košta kad Beckham nekog promoviše na svom Instagramu?

Aktuelnosti Forbes 25. apr 2024. 10:24
featured image

25. apr 2024. 10:24

David Beckham podigao je tužbu protiv kompanije za fitness treninge, dijelom u vlasništvu glumca MAdvokati F45 poriču ove tvrdnje, navodeći da je kompanija Beckhamu izdala dionice na vrijeme i, tvrdeći da F45 Training nije na vrijeme isplatila udio za marketinške i objave na društvenim mrežama, što je dovelo do gubitka od 14 miliona dolara za fudbalsku legendu.

Beckham tvrdi da je pristao da postane „globalni ambasador“ za fitness kompaniju F45 Training u novembru 2020. godine, objavljujući promotivni sadržaj na svom Instagram nalogu u zamjenu za akcije u kompaniji kada je ona izašla na berzu u julu 2021. godine.

U tužbi fudbalske zvijezde se tvrdi da je F45 bio obavezan da ga isplati u dionicama kompanije u roku od šest mjeseci od njene inicijalne javne ponude dionica u januaru 2022., ali je odugovlačio mjesecima.

Advokati F45 poriču navode iz tužbe

Cijena dionice F45 brzo je pala nakon februara 2022, što je dovelo do gubitka vrijednosti potencijalnih dionica Beckhama za oko 9,3 miliona dolara do trenutka kada su mu konačno dodijeljene, navodi se u njegovoj žalbi, a advokati Beckhama takođe tvrde da je F45 odbio da mu preda još pet miliona dolara vrijeednih dionica koje je trebalo da mu daju u julu 2022.

Advokati F45 poriču ove tvrdnje, navodeći da je kompanija Beckhamu izdala dionice na vrijeme i da Beckhamova kompanija „pokušava da profitira od vlastitih nepravilnosti i ima prljave ruke“ (nije jasno o kakvim nepravilnostima govori F45).

DB Ventures Limited, firma u vlasništvu Beckhama, pridružila se australijskom golferu i kolegi ambasadoru F45 Gregu Normanu u oktobru 2022. godine kako bi podnijeli građansku tužbu protiv F45, Wahlberga i nekoliko suosnivača, ali je sudija naredila da dvije poznate ličnosti moraju da tuže odvojeno, što je dovelo do toga da je Beckham podnio novu tužbu u maju 2023. godine.

U septembru, federalna sutkinja iz Kalifornije Maame Evusi-Mensa Frimpong odbila je prethodni zahtjev za odbacivanje tužbe koji su podnijeli advokati F45, utvrdivši da je Beckham ispunio svoje obaveze prema F45, ali da fitness kompanija „nije učinila izdate dionice slobodno prenosivim“.

Glumac Mark Wahlberg, djelimični je vlasnik kompanije F45, Foto: REUTERS/Mario Anzuoni

Beckhamova tužba privukla je međunarodnu pažnju u posljednjih nekoliko dana nakon što su britanski tabloidi izvijestili o Wahlbergovom zahtjevu za odbacivanje još jedne tužbe protiv kompanije u martu, a u kojem je navedeno da su tvrdnje iz tužbe „materijalno netačne ili obmanjujuće“.

Sudija je izdala nalog za građansko suđenje u novembru, ali datum početka nije određen od tada. Nejasno je kada će biti zakazano ili će Beckham i F45 riješiti spor izvan suda. Forbes je kontaktirao Beckhama i advokate kompanije za komentar.

F45 Training osnovali su Adam Gilchrist i Rob Deutsche u Sydneyu 2011. godine, i brzo se proširio sa stotinama franšiza u SAD-u, Kanadi, Novom Zelandu i Australiji. Lokacije F45 nude ono što opisuju kao „visokointenzivne funkcionalne grupne treninge“. Wahlberg je 2019. godine kupio manjinski udio u kompaniji u poslu koji je finansirao njegov Mark Wahlberg Investment Group i FOD Capital, izvještava Bloomberg, što je vrijednost kompanije postavilo na 450 miliona dolara.

F45 je izašao na berzu u julu 2021. godine i počeo je sa trgovinom na Njujorškoj berzi po cijeni od 16,10 dolara po dionici. Cijena dionice je opala 2022. godine, nikada se potpuno nije oporavila i bila je skinuta sa liste NYSE-a u augustu. Trgovalo se ispod dolara po akciji od trenutka skidanja sa liste, a posljednja vrijednost bila je oko 15 centi po akciji, što je vrijednost postavilo na oko 14,63 miliona dolara – otprilike koliko Beckham tvrdi da mu duguju.

REUTERS/Daniel Becerril

Australijska fitness kompanija suočava se sa još jednom tužbom za prevare sa vrijednosnim papirima podnijetom u zapadnom okrugu Teksasa, gde se nalazi njeno sjedište u Ostinu. Nekoliko investitora podnijelo je tužbu protiv kompanije, njenih suosnivača i Marka Wahlberga u decembru 2022., tvrdeći da je kompanija promijenila svoj poslovni model i dala lažne ili obmanjujuće izjave o broju franšiza koje otvara. Prema tvrdnjama tužilaca, F45 je na kraju srezao prognoze prihoda na 120-130 miliona dolara, nakon što je investitorima prethodno rečeno da očekuje prihod od 255 do 275 miliona dolara u 2022. godini. Advokati F45 pokušali su da odbace tužbu iz Teksasa u martu, tvrdeći da je „klasičan primjer prevare iz perspektive kasnijeg događaja“.

Prema advokatima F45, kompanija je odložila inicijalnu javnu ponudu dionica zbog pandemije kovid-19 i nije izašla na berzu do 2021. godine. Kompanija je saopćila da su materijali koje je pružila investitorima sadržali „upozorenja o nepredvidljivoj prirodi poslovanja F45“. Kompanija je krivicu za konačni neuspjeh IPO-a stavila na „ponavljajuće talase varijanti kovid-19, zajedno sa drugim izazovima“, koji su, kako kažu, „spriječili F45 da ostvari projektovani rast“.

Autor: Zachary Folk, Forbes