Streaming i slanje poruka na Mjesecu: Nokia i NASA prenose 4G u svemir

featured image

24. apr 2024. 15:52

Slanje poruka na Mjesecu? Streaming na Marsu? Možda nije tako daleko kao što mislite.

To je zajednička vizija NASA-e i Nokie, koje su se udružile kako bi uspostavile mobilnu mrežu na Mjesecu i kako bi pomogle u postavljanju građevinskih blokova za dugoročno ljudsko prisustvo na drugim planetama.

SpaceX raketa bi trebalo da bude lansirana ove godine – tačan datum tek treba da bude potvrđen – koja nosi jednostavnu 4G mrežu do Mjeseca. Lender će instalirati sistem na južnom polu Mjeseca, a zatim će se daljinski kontrolirati sa Zemlje.

„Prvi izazov da se mreža pokrene i radi je imati prostorno kvalifikovanu celularnu opremu koja zadovoljava odgovarajuće zahtjeve veličine, težine i snage, kao i postavljanje bez tehničara“, kaže za CNN Walt Engelund, zamjenik pomoćnika administratora za programe u NASA misiji svemirske tehnologije. Ništa manji izazov, moraće da radi u surovom lunarnom okruženju ekstremnih temperatura i radijacije.

FILE PHOTO: NASA’s Perseverance Mars rover is seen in a “selfie” that it took over a rock nicknamed “Rochette”, September 10, 2021. NASA/JPL-CALTECH/MSSS/Handout via REUTERS/File Photo

4G mrežnu jedinicu gradi Nokia Bell Labs koristeći niz dostupnih komercijalnih komponenti. Biće utovaren na lender američke kompanije Intuitive Machines, a kada bude postavljen, povezaće lender preko radio opreme sa dva vozila u romingu sa svojom posebnom misijom: traženje leda.

Jedno od vozila, Lunar Outpost rover, istražit će područje poznato kao Shackleton Connecting Ridge, dok će drugo, Micro-Nova hopper, zaroniti u krater kako bi skenirao neviđene dokaze o Mjesečevom ledu izbliza.

Slike leda – koje se prenose nazad na lender, a zatim na Zemlju u skoro realnom vremenu putem mobilne mreže – bile bi prve u svijetu. Lunarni led bi se mogao koristiti za stvaranje kisika koji može disati, pa čak i goriva koje bi se na kraju moglo koristiti za lansiranje misija na Mars sa Mjeseca.

Za NASA-in program Artemis , koji ima za cilj da ove decenije vrati astronaute na Mjesec, ćelijska povezanost je od neprocjenjive vrijednosti.

FILE PHOTO: The United Launch Alliance Delta IV Heavy rocket launches NASA's Parker Solar Probe to the Sun at Cape Canaveral, Florida, U.S. August 12, 2018 NASA/Bill Ingalls/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY/File Photo

NASA želi lunarni komunikacijski sistem

Trenutno, astronauti međusobno razgovaraju putem radija, ali NASA želi lunarni komunikacijski sistem sposoban da podržava video i naučne podatke visoke rezolucije, rekao je Engelund – posebno kako misije Artemis postaju sve sofisticiranije.

“Mogućnost komuniciranja na Mjesecu je ključna za Artemis – jednako kritična kao i svaki drugi element misije kao što su snaga, voda za piće i zrak za disanje”, rekao je Engelund.

„Na kraju, ovaj napor će pomoći da se uspostavi lunarna komunikaciona mreža koja bi našim istraživačima mogla dati mogućnost da emituju naučne podatke nazad, da se posavjetuju sa kontrolom misije i razgovaraju sa svojim porodicama, kao da hodaju ulicom na svojim mobilnim telefonima.

To bi moglo postaviti temelje za internet izvan svijeta koji nije sličan onom na Zemlji. Lični uređaji bi se mogli povezati na takve mreže, omogućavajući svemirskim “kolonistima” da koriste pametne telefone koji mogu pristupiti svim aplikacijama i uslugama dostupnim onima na Zemlji.

FILE PHOTO: A photo taken by NASA astronaut Randy Bresnik from the International Space Station on August 3, 2017. From his vantage point in low Earth orbit Bresnik pointed his camera toward the rising Moon. NASA/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY/File Photo

NASA je odabrala Bell Labs kao dio svoje inicijative Tipping Point, serije partnerstava s kompanijama za razvoj tehnologija za buduće misije, što ih stavlja na prvo mjesto za ključne uloge u budućoj svemirskoj ekonomiji.

Bell Labs je 2020. dobio grant od 14,1 milion dolara , a u januaru je Nokiju odabrala Američka agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA) da počne raditi na infrastrukturi komunikacijskih usluga koja će na kraju poslužiti kao „okvir za lunarnu ekonomiju. ”

International Space Station (ISS) crew member and NASA astronaut Loral O'Hara gestures shortly after landing in a remote area near Zhezkazgan, Kazakhstan, April 6, 2024. NASA/Bill Ingalls/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.

“Buduća lunarna ekonomija će u velikoj mjeri ovisiti o komunikacijskim tehnologijama za prikupljanje i analizu podataka, razmjenu informacija te održavanje i kontrolu operacija,” rekao je Thierry Klein, predsjednik Bell Labs Solutions Research, za CNN.

“Ovo uključuje održavanje polutrajne ili trajne ljudske prisutnosti na Mjesecu, kao i automatizirane robotske operacije za transport, rudarenje resursa, obradu minerala i prikupljanje naučnih podataka.”

Postoje potencijalne komercijalne koristi i za zemaljske poslovne poduhvate.

Ako mreža može izdržati putovanje u orbitu, a zatim se razmjestiti i izdržati autonomno usred vakuuma svemira, divljih fluktuacija temperatura i kosmičkog zračenja, moći će preživjeti i na najsurovijim lokacijama na Zemlji – poput polarnih ledenih kapa, pustinja ili pučina platforme.

“Posebno kada je riječ o udaljenim implementacijama, industrijskim lokacijama, javnoj sigurnosti, hitnom odgovoru, oporavku od katastrofe ili odbrani, vrlo je korisno imati kompaktnu mrežnu opremu male površine koja se može lako transportirati i rasporediti bilo gdje”, rekao je Klein.