Tennessee usvojio zakon koji omogućava nastavnicima da nose oružje: Evo koliko država ima sličan propis

Aktuelnosti Forbes Srbija 24. apr 2024. 12:06 > 24. apr 2024. 12:07
featured image

24. apr 2024. 12:06 > 24. apr 2024. 12:07

Zakonodavci države Tenesi usvojili su juče zakon koji bi, ako bude potpisan, omogućio nastavnicima ili osoblju škole da nose skriveno oružje u školama – potez koji je uslijedio malo više od godinu dana nakon što je šest osoba ubijeno u pucnjavi u školi u Nešvilu.

Zakon – koji je u utorak usvojen u Domu parlamenta Tenesija sa 68 glasova za i 28 protiv – omogućava nastavnicima, direktorima ili osoblju škole da nose skriveno oružje na školskom posjedu ako dobiju dozvolu za nošenje oružja i završe godišnju obuku.

Zakon, koji je uglavnom podržan od Republikanaca i protiv kojeg su se izjasnile Demokrate, nije prošao bez otpora: demonstranti koji su uzvikivali „krv na vašim rukama“ natjerali su predsjednika parlamenta da isprazni galeriju, prenosi The Tennessean.

Koji nastavnici nose skriveno oružje neće biti poznato, osim administrativnom službeniku u školskom okrugu koji je odgovoran za bezbjednost, što znači da roditelji ne bi bili obaviješteni ako nastavnik njihovog djeteta nosi oružje.

Protesti u Tenesiju zbog zakona; Foto: REUTERS/Seth Herald

Neki republikanci smatraju da će zakon poboljšati bezbjednost škola u dijelovima države do kojih je policiji teže da dođe, a republikanski predstavnik Rajan Vilijams, koji je podržao zakon, rekao je da cilj jeste zaštita učenika i odvraćanje potencijalnih prijetnji bezbijednosti škole, dodajući da misli da je ovo način da se škole učine sigurnijim širom države, prema pisanju The Tennessean-a.

Škole mogu da se odreknu dozvole da osoblje nosi oružje, rekao je predlagač zakona, republikanski senator Pol Bejli za USA Today, iako to nije navedeno u tekstu zakona.

Zakon je prošao republikanski vođeni Senat, gdje je bio predstavljen, 9. aprila glasovima 26-5.

Mnoge američke države imaju slične zakone

Čak 32 američke države imaju neku vrstu zakona koji omogućava nastavnicima da nose oružje u školama od 1. do 12. razreda, prema Giffords Law centru.

Okolnosti oko toga šta se zahtijeva od nastavnika da ispunjavaju kako bi dobili odobrenje za nošenje oružja razlikuju se od države do države, a u nekim državama razlikuju se između privatnih i javnih škola.

Demokrate iz Tenesija bile su čvrsto protiv zakona i u Domu i u Senatu. Nakon što je zakon prošao Dom u utorak, demokrate iz Tenesija u Senatu kritikovale su Republikance, objavivši na mreži X, da Republikanci imaju „sraman i bezobziran odgovor na oružano nasilje u školama: više oružja“.

Demokratska senatorka iz Tenesija London Lamar rekla je da je „odvratno“ što je zakon prošao Dom i nazvala ga „jednim od najopasnijih zakona koji su proizašli iz ovog zasjedanja“, dodajući: „više dijece je u opasnosti da bude pogođeno… ovo nije za život“.

Da li će guverner Tenesija Bil Li, republikanac, potpisati zakon. On može postati zakon bez njegovog potpisa, prema zakonima Tenesija, a Li nikada nije uložio veto na zakon.

Protesti u Tenesiju zbog zakona; Foto: REUTERS/Seth Herald

U martu 2023. godine, napadač je ušao u školu u Nešvilu i otvorio vatru, ubivši tri učenika i tri nastavnika prije nego što ga je ubila policija. Napadač – za koju je policija rekla da je 28-godišnja stanovnica Nešvila po imenu Odri Hejl i bivša učenica – ušla je u školu s dvije puške i pištoljem.

Zvaničnici su rekli nakon pucnjave da vjeruju da je Hejl transrodna osoba i ostavila je manifest. Pucnjava je bila jedna od više od 650 masovnih pucnjava prošle godine, što je bila druga najgora godina za masovne pucnjave od kada Arhiv o oružanom nasilju prati podatke.

Pucnjavi je prethodila posebna sjednica parlamenta na kojoj su zakonodavci razmatrali prijedloge programa o mentalnom zdravlju i resursima koje bi država, koja je relaksirala zakone o oružju, mogla pružiti školama. Ali iz te sjednice nije proizašlo mnogo stvarnih promjena, izvestio je Čalkbit Tenesi, što je ostavilo roditelje, učenike i zagovornike borbe protiv oružja frustrirane.

Moli Bohenon, novinarka Forbes