Masovna otpuštanja u Tesli: Više od šest hiljada otkaza zbog problema u poslovanju

BIZNIS Forbes 25. apr 2024. 12:48
featured image

25. apr 2024. 12:48

Tesla će otpustiti 2.688 radnika u svojoj fabrici u Ostinu tokom dvije sedmice s početkom 14. juna, pokazuje obavje[tenje (WARN – Worker Adjustment And Retraining Notification) poslato 22. aprila. Proizvođač električnih automobila otpustiće i 3.332 zaposlenih u nekoliko gradova u Kaliforniji (Burbank, Freemont, Lathrop i Palo Alto) u istom vremenskom periodu. Niko od pogođenih radnika nije u sindikatu.

Takozvani WARN zakon zahtijeva da kompanije “pod određenim okolnostima” pošalju obavještenja o masovnim otpuštanjima ili zatvarnjima fabrika 60 dana unaprijed, kažu iz teksaške Komisije za radnu snagu. Ova obavještenja poslata su manje od sedam dana nakon što je iz Tesle najavljeno rezanje 10 posto globalne radne snage, koje će zahvatiti više od 10.000 zaposlenih.

U Teslinoj fabrici u Ostinu zaposleno je više od 22.000 radnika pokazuje izvještaj od 15. aprila. Očekuje se da će kompanija uskoro objaviti izvještaj o zaradi u prvom kvartalu ove godine.

U petak je kompanija takođe naredila povlačenje gotovo 3.900 svojih vozila Cybertruck zbog greške na papučici za gas koja bi mogla izazvati nenamjerno ubrzavanje vozila. Pri visokom pritisku papučice bi se mogle odvojiti i tako izazvati ubrzavanje.

Objava o masovnim otpuštanjima dolazi u periodu velikih izazova za kompaniju, uključujući pad vrijednosti dionica i slabije poslovanje: Tesla nije uspjela ispuniti ciljeve za isporuku u prvom kvartalu prvi put od 2020. godine. Posljednji put je do masovnog otpuštanja u kompaniji došlo u junu 2022. kada je otpušteno 3,5 posto gobalne radne snage, prenio je CNBC.

Godine 2019. otpušteno je više od 3.000 radnika, a kompanija je i godinu ranije srezala 9 posto ukupne radne snage. Bloomberg je u februaru javio da su menadžeri u kompaniji morali navesti koja radna mjesta su ključna, nakon čega je uslijedilo obavještenje o posljednjim otpuštanjima.

Cailey Gleeson, Forbes
Tesla Mass Layoffs Will Include Over 6.000 In Texas And California
(Prevela: Nataša Belančić)