Palestinski Teatar slobode nominovan za Nobelovu nagradu za mir: Umjetnost kao vid otpora

featured image

25. apr 2024. 14:37

Freedom Theatre , pozorište i kulturni centar u palestinskoj zajednici koji se nalazi u sklopu izbjegličkog kampa Jenin na Zapadnoj obali, nominiran je za Nobelovu nagradu za mir.

Ikonična pozorišna kompanija—kulturni svjetionik u regiji koja ima za cilj stvoriti otpor kroz umjetnost—primorana je da izdrži niz izvanrednih napada i lišavanja slobode i života od svog osnivanja 2006. godine unutar izbjegličkog kampa od 24.000 ljudi (prvobitno izgrađenog za Palestince raseljene u Nakbi iz 1948.).

To uključuje brojne razorne zračne napade i napade IDF-a; ubistvo njegovog suosnivača Juliana Mer Khamisa; i hapšenje, pritvaranje i ubistvo raznih članova osoblja i studenata.

Posebno je teško nakon početka rata 7. oktobra u Gazi

Dana 13. decembra, usred jednog od najvećih napada na Dženin u posljednjih nekoliko decenija , izraelska vojska je opljačkala i vandalizirala teatar slobode. Vojnici su potom otišli u domove umjetničkog direktora Ahmeda Tobasija, producenta Mustafe Shete i nedavnog diplomca Freedom Theatre Performing Arts School Jamala Abu Joasa, vezali im oči i lisice, te ih odveli.

Tobasi je pušten nakon 24 sata, a Abu Joas nakon osam dana , ali Sheta ostaje u zatvoru – osuđen je na šest mjeseci “administrativnog pritvora” (klasifikacija koju Izrael koristi, prema vanrednom zakonu, da zadrži osumnjičene bez optužnice).

Freedom Theatre

saopštenju objavljenom na raznim platformama društvenih medija kazali su da su oduševljeno dočekali vijest o nominaciji za Nobelovu nagradu, a također su odala počast brojnim pozorišnim članovima koje je izraelska vojska zatvorila i ubila posljednjih mjeseci i godina

“Čast nam je objaviti da je Teatar slobode nominovan za Nobelovu nagradu za mir.”

Pozorište slobode je umjetnički pokret koji je omogućen kolektivnim učinkom hiljada ljudi, počevši od izbjegličkog kampa Jenin u Palestini i širi se širom svijeta.

“I dalje smo inspirisani vizijom naših suosnivača, Juliana Mer Khamisa, ubijenog 2011. godine, i Zakarije Zubeidija, koji se trenutno nalazi u izraelskom zatvoru.”

“Zajedno su sanjali o novoj generaciji umjetnika koji će iz srca Dženin kampa podići svoj glas protiv diskriminacije, okupacije i ugnjetavanja.”

“Naš pokret djece, omladine, žena i muškaraca nastavlja da jača, uprkos kontinuiranim invazijama na kamp Dženin i napadima na naše pozorište.”

Danas se navršava dva mjeseca otkako je našeg producenta, Mustafu Shetu, uhvatila izraelska vojska i zatvorila bez suđenja i optužbe. Mustafa je jedan od mnogih u našem timu koji su žrtvovali svoje oslobođenje za cilj slobode izražavanja za sve, kažu iz Teatra.

I dalje zahtijevaju oslobađanje Mustafe i svih palestinskih umjetnika i zatvorenika.

Freedom Theatre

“Ova nominacija je prilika da se zahvalimo svakom palestinskom djetetu koje nas sa scene The Freedom Theatra inspiriše i izaziva da nastavimo sanjati.”

“Koristimo ovaj trenutak da se prisjetimo i proslavimo život naše troje djece učesnika, 17-godišnjeg Mahmouda Al-Sadija, 15-godišnjeg Sadeel Naghniyeha i 17-godišnjeg Yamena Mahmouda Nabila Jarrara, koji su svi ubijeni od strane izraelske vojske .”

Naša scena nastavlja da odzvanja njihov smijeh, nade i maštu.

Zahvaljuju se svakom umjetniku i učeniku čija su hrabrost, kreativnost i magija izgradili duboke korijene iz kojih najihova porodica nastavlja cvjetati i rasti.

“Odvojimo trenutak da se prisjetimo proslave života Jehada Naghniyeha i Mohammada Matahena, koje je izraelska vojska ubila u novembru, kao i Mariam Abu Atyah (Um Mohammed), majke našeg pozorišta, i Rabee Torokman, jedne od naših prvi studenti, obojica su preminuli.”

Njihova odsustva ostavljaju tešku tišinu, ali sjećanja su ispunjena njihovim nestašlucima i radošću.

“Zahvaljujemo svakoj međunarodnoj grupi prijateljstva, savezniku i umjetniku koji neumorno radi na prenošenju poruke nade iz Dženin kampa svijetu.”

An Israeli soldier takes position during the ongoing ground operation of the Israeli army against Palestinian Islamist group Hamas, at a location given as Gaza, in this picture released on November 17, 2023. Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

Zauzvrat, vaša poruka brige, solidarnosti i odlučnosti odražava nas i daje nam uvjerenje u našim najmračnijim trenucima.

Dok se u Gazi odvijaju svakodnevni masakri, nastavljaju se invazije na Zapadnoj obali, a Palestinci se suočavaju s progonom od rijeke do mora, kažu, i pozivajusve da pozovu na okončanje zločina nad Palestincima i da se zauzmu za jednakost, pravdu i oslobođenje.

Juliano sanja da će 3. Intifada biti kulturna Intifada.