Kinezi predstavili još jednu bateriju za električne automobile s dometom od 1000 kilometara

featured image

26. apr 2024. 13:45

Kineski proizvođač baterija za električna vozila CATL predstavio je litijum-željezno-fosfatnu (LFP) bateriju s dometom od preko 1000 kilometara s jednim punjenjem.

Shenxing Plus je prva svjetska LFP baterija koja se može pohvaliti takvim dometom, rekao je Gao Huan, glavni tehnološki direktor CATL-ovog odsjeka za e-automobile, na prvom medijskom danu Sajma automobila u Pekingu, prenosi Reuters.

LFP baterije su ekološki prihvatljivije od litijum-jonskih baterija koje se češće koriste u električnim vozilima.

Četiri modela automobila koriste trenutnu generaciju Shenxing baterije s dometom od 700 kilometara, a do kraja godine biće njome opremljeno više od 50 modela, najavio je Gao.

Najveći svjetski proizvođač baterija za električna vozila zabilježio je rast dobiti u prvom tromjesečju ove godine, nakon što je tri mjeseca ranije zabilježio prvi kvartalni pad dobiti od 2022. zbog usporavanja potražnje i pojačane konkurencije, dodaje Reuters.

Kineski proizvođači baterija, uključujući CATL, rasli su brže od konkurenata i prošle su godine činili više od dvije trećine globalnog kapaciteta baterija za električna vozila, navodi konsultantska kompanija Counterpoint Research.

Ako električni automobili imaju domet od 1.000 kilometara, to će biti potpuno uporedivo s automobilima s motorom s unutra[njim sagorijevanjem ili će domet električnih automobila biti još veći. Krajem prošle godine kineski proizvođač električnih automobila Nio pokazao je domet svoje nove baterije koja s jednim punjenjem može voziti automobil više od hiljadu kilometara.

Predsjednik kompanije i jedan od osnivača, William Li, najavio je da će masovna proizvodnja baterije od 150 kilovata početi ovog mjeseca, a očekuje se da će cijena baterije, koja koristi polučvrste elektrode, biti vrlo visoka, uporediva s cijenom cijelog automobila Tesla Y u Kini.