Hrvatska postaje raj za kupce luksuznih nekretnina

BIZNIS Forbes 29. apr 2024. 19:46
featured image

29. apr 2024. 19:46

Hrvatska postaje sve popularnije odredište evropskih investitora i kupaca luksuznih nekretnina. O tome svjedoče i luksuzne jahte, ali i rast izgradnje luksuznih nekretnina.

Potražnja za kupnju građevinskog zemljišta odnosno nekretnine samo su porasle nakon što je Hrvatska ušla u schengenski prostor bez kontrole unutarnjih granica i nakon uvođenja eura koji je zamijenio hrvatsku kunu, objavio je Forbes.

Hrvatska ekonomija u velikoj je mjeri pokretano turizmom. Prema sadašnjim prognozama, do kraja desetljeća posjet bi se mogao znatno povećati. Za ovogodišnju turističku sezonu predviđaju dolazak 50 miliona turista, a 2029. Hrvatsku bi moglo posjetiti 60 miliona turista.

Foto: PROFIMEDIA

U Istri je teško pronaći zemljište, ali to tržište čini zanimljivim

Iako strani investitori žele luksuzne nekretnine u Hrvatskoj, u Istri je, naprimjer, zbog strogih propisa teško pronaći zemljište pogodno za izgradnju nekretnina. “Ovo čini tržište zanimljivim. Svi žele ući na ovo tržište, ali samo rijetki uspijevaju kupiti nekretninu”, objašnjava direktor Forbes Global Properties Marcus Benussi, prenosi Forbes .

Prema njegovim riječima, stranci uglavnom žele zemljište u priobalju, ali su zainteresirani i za manja istarska gospodarstva i vinograde.

Foto: PROFIMEDIA

Investitore najviše zanima Dalmacija

Dalmatinska obala s otocima privlači najveću pažnju investitora. Zbog toga cijene nekretnina u ovoj regiji rastu, čemu je, kaže Benussi, pridonio i euro. Cijene su kratkoročno porasle zbog inflacije koju je donijela mjenjačnica.

“Hrvatska će vrlo brzo postati snažna ekonomska sila”, kaže Benussi, prenosi Forbes.