WhatsApp je uveo novine, evo kako se sada možete prijaviti na popularnu aplikaciju

TEHNOLOGIJA Forbes BiH 30. apr 2024. 15:18
featured image

30. apr 2024. 15:18

To što je Mark Zuckerberg izgubio u jednom danu ovog mjeseca 29 milijardi dolara u neto vrijednosti (zbog pada vrijednosti Metinih dionica), osnivača Mete to ne ometa da predstavi novine među proizvodima koji izlaze pod okriljem Mete, a to se prije svega odnosi na WhatsUpp, popularnu globalnu platforma za razmjenu poruka u vlasništvu Mete, koja je uvela nove značajke uključujući drugačiji način prijave i asistenta za umjetnu inteligenciju u aplikaciji. 

Umjesto primanja SMS-a za prijavu, korisnici iPhonea sada mogu pristupiti aplikaciji pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili svoje iPhone šifre.

Whatsapp je na X-u, krajem ovog mjeseca pojasnio kako su navedene promjene zapravo sigurniji način prijave, te su dodali: „Putujete? nema mreže? nema problema.”

Meta je ranije iskoristila svoju drugu platformu Threads da informira korisnike Androida da je aplikacija za razmjenu poruka već pokrenula pristupne alate i za njih.

Foto: Reuters

Korisnici koji koroste Pixel 8 i 8 Pro Google telefone također mogu koristiti otključavanje licem, umjesto otiska prsta ili PIN-a, za otključavanje i pregled poruka na WhatsAppu.

Osim ovih promjena, Meta je uveliko počela korstiti AIza svoje društvene platforme: Facebook, Instagram, Messenger i WhatsApp. Korisnici se mogu osloniti na pomoćnika Meta Llama 3, za radnje u feedovima, chatovima i pretraživati ​​preko aplikacija kako bi dobili informacije i generirali slike “bez da napuštaju aplikaciju koju koriste.  

Umjesto primanja SMS-a za prijavu, korisnici iPhonea sada mogu pristupiti aplikaciji pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili svoje iPhone šifre

Meta AI na engleskom sada je dostupan u više od deset zemalja izvan SAD-a; Australiji, Kanadi, Gani, Jamajci, Malaviju, Novom Zelandu, Nigeriji, Pakistanu, Singapuru, Južnoj Africi, Ugandi, Zambiji i Zimbabveu.

WhatsApp je nastao 2009. godine i sličan je Viber-u. Multiplatformska je aplikacija baš kao i Viber. Glavni razvojni programeri Jan Koum i Brian Acton su nekada radili u Yahoo, a zanimljivo je da je Koum na razgovoru za posao u Facebook-u bio odbijen. WhatsApp je prodat Facebook-u 2014. godine za oko 22 milijarde dolara i u to vreme bilo je oko 600 miliona korisnika.