Fordov sistem za asistenciju u vožnji pod istragom nakon fatalnih nesreća

Aktuelnosti Forbes 1. maj 2024. 12:47
featured image

1. maj 2024. 12:47

Američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na autocestama (NHTSA) otvorila je istragu u Fordov sistam za asistenciju pri vožnji imena BlueCruise nakon što je u dvije prometne nesreće poginulo troje ljudi. Traju i posebne istrage u nesreće.

U dva navrata, vozila Ford Mustang Mach-E sudarila su se sa zaustavljenim automobilima “u noćnim uvjetima”, stoji u obavijesti od 25. aprila. Tri osobe su poginule, a još dvije su ozlijeđene.

Inicijalnom istragom utvrđeno je kako je u automobilima “tik prije” sudara bio aktiviran sistem za asistenciju u vožnji BlueCruise, stoji u obavijesti.

NHTSA će sada analizirati preko 130.000 vozila Ford Mustang Mach-E iz godina 2021. do 2024. koja su opremljena paketom tehnologije za asistenciju u vožnji Co-Pilot360 Active 2.0 – čija je jedna značajka upravo BlueCruise.

Regulatori će analizirati sposobnosti nadzora vozača sistema, rečeno je iz NHTSA-a, dok iz Forda za Forbes kažu kako “sarađuju s NHTSA-om i podržavaju istragu.”

Sistemi autopilota u automobilima posljednjih su godina dospjeli pod povećalo regulatora, pogotovo u automobilima Tesle. Fordov sistem BlueCruise pokrenut je 2021. godine, a može se uključiti samo na određenim cestama. On nadzire pozornost vozača koristeći “sistem temeljen na kamerama,” kažu iz NHTSA-a, dok Ford naglašava kako sistem nije u potpunosti autonoman.

NHTSA je već otvorila posebne istrage u nesreće u kojima je sudjelovao Ford Mach-E, do kojih je došlo 24. februaraa i 3. marta ove godine. Fatalni sudar iz veljače bio je prvi, barem koliko je poznato, u kojem je sudjelovala Fordova tehnologija, a koji je rezultirao pozornošću saveznih regulatora, prenosi Wall Street Journal.

NHTSA je također u petak najavila istragu u Teslino upravljanje povlačenjem vozila zbog sustava autopilota. Agencija istražuje je li proizvođač pravilno upravljao povlačenjem vozila iz decembra, kada je povučeno preko dva miliona vozila zbog greške na sistemu autopilota.

Autor originalnog članka: Cailey Gleeson, Forbes
Link: Ford’s ‘BlueCruise’ Hands-Free Driving System Under Investigation After Fatal Crashes
(Prevela: Nataša Belančić)