Izrael nema namjeru predati svog premijera, a Netanyahu najvjerovatnije neće moći putovati u 124 zemlje svijeta

featured image

20. maj 2024. 17:38

Izrael nije potpisnica MKS-a i neće imati namjeru da preda svog premijera ako bude izdat nalog za hapšenje, ali će to izuzetno otežati život ovdašnjoj vladi. Netanyahu i Gallant neće moći putovati ni u jednu zemlju koja je članica suda, zbog straha od hapšenja.

Sjedinjene Države nije potpisnica, ali 124 zemlje jesu, uključujući Veliku Britaniju i većinu drugih evropskih država. Ako se izdaju nalozi za hapšenje, to će većini izraelskih saveznika otežati poslovanje s vladom čiji se vođa traži zbog ratnih zločina.

Novi epitet za Netanyahua

Yoav Gallant i Benjamin Netanyahu / REUTERS

Benjamin Netanyahu dobio je etiketu koja će ga dugo pratiti nakon što je ICC zatražio nalog za negovo hapšenje za ‘ratne zločine’.

Karim Khan, britanski advokat, traži naloge za hapšenje Benjamina Netanyahua i Yoava Gallanta zbog “ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti”. Njegove optužbe uključuju “izgladnjivanje civila kao metod ratovanja”, “namjerno usmjeravanje djela protiv civilnog stanovništva” i “druga nehumana djela kao zločine protiv čovječnosti”.

To je osuđujuća optužnica i neće biti objavljena bez pažljivog i značajnog razmišljanja. Prije nego što je podnio ovu prijavu, Khan je zatražio savjet od stručnog Vijeća međunarodnih pravnika.

Pišući za Financial Times, rekli su da su proveli mjesece analizirajući i pregledavajući dokaze prije nego što su se jednoglasno složili da postoje “razumni razlozi za vjerovanje da su osumnjičeni počinili ratne zločine”.

Yahyaha Sinwar / Times of Israel

Khan također traži naloge za hapšenje protiv čelnika Hamasa Yahyaha Sinwara, Mohammeda Deifa i Ismaila Haniyeha, također zbog ratnih zločina. To je bilo i za očekivati, ali čuti Netanyahuovo ime na istoj optužnici kao i Sinwarovo je izuzetno i duboko ponižavajuće za izraelsko vodstvo, bez obzira na opravdanost optužbi.

Sudsko vijeće će sada razmotriti dokaze i ili će izdati naloge za hapšenje ili ne. Svjesni ranijih optužbi da su spori, mogli bi odlučiti da tu odluku donesu razumno brzo, posebno s obzirom na rat koji je u toku u Gazi.