Zemlje koje imaju najmoćnije pasoše na svijetu, među 10 najbolje rangiranih jedna je i sa ex-YU prostora

Aktuelnosti Forbes BiH 20. maj 2024. 12:12
featured image

20. maj 2024. 12:12

Svakog mjeseca Henley Passport Index, koji se smatra izvornim rangom svih pasoša na svijetu, te je jedini indeks pasoša koji se temelji na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz IATA-e, ažurira podatke vezane za najjače i najslabije pasoše na svijetu. Glavni kriterij za sklapanje liste je broj zemalja u koje neka zemlja saobraća u skladu sa bezviznim režimom, što znači da se na kraju svakoj zemlji dodjeljuje ukupan rezultat jednak broju odredišta za koja nije potrebna viza.

Na najnovijoj ažuriranoj listi, dominiraju evropske zemlje, i zanimljivo je da pet zemalja sa Italijom dijele prvo mjesto: Francuska, Njemačka, Španija, Singaput i Japan. To da zemlje dijele određenu poziciju kada je o snazi njihovih pasoša riječ, nije neuobičajeno. U oktobru prošle godine Njemačka, Italija i Španija su bile na drugom jestu, a Francuska i Japan izjednačene na trećem.

Prvih pet pozicija u 2024. godini zauzimaju još i Južna Koreja, Finska i Švedska (193 bezvizna pristupa stranim zemljama), Austrija, Danska, Nizozemska i Irska (192), Luksemburg, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Belgija (191); Grčka, Malta i Švicarska (190 pristupa).

Zemlje čiji pasoši su najlošije rangirani su Sirija, Irak, Pakistan, Jemen, Somalija, Libija, Nepal i Palestinski teritoriji, Bangladeš i Sjeverna Koreja i Afganistan kao rekorder, sa samo 28 bezviznih pristupa stranim zemljama.

Ujedinjeni Arapski Emirati s druge strane bilježe drugi trend, a to je da njihov pasoš postaje sve važniji. Ujedinjeni Arapski Emirati u posljednjih deset godina dobili su 106 odredišta više na koja se može putovati bez viza, te zauzimaju 11. mjesto.

iako je još u ratu, Ukrajina sa svojim pasošem visoko kotira, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako je još u ratu, rast bilježi i Ukrajna koja se na ažuriranoj Henley Passport Index listi nalazi na 32. mjestu sa 148 bezviznih destinacija, Kina je 62 sa 85. U nastavku pogledajte listu 10 najbolje rangiranih pasoša na svijetu koju prenosimo sa Forbes Italia:

1. Francuska, Njemačka, Španija, Italija, Japan, Singapur: 194

2. Južna Koreja, Finska, Švedska: 193

3. Austrija, Danska, Nizozemska, Irska: 192

4. Luksemburg, Portugal, Velika Britanija, Norveška, Belgija: 191

5. Grčka, Malta, Švicarska: 190

6. Češka, Australija, Novi Zeland, Poljska: 189

7.SAD, Kanada, Mađarska: 188

8. Litva, Estonija: 187

9. Latvija, Slovačka, Slovenija: 186

10. Island