SAD preko Abu Dhabija ograničava utjecaj Pekinga u utrci umjetnom inteligencijom: Gdje će nas odvesti taj put?

TEHNOLOGIJA Vedran Drljević 26. jun 2024. 10:48 > 26. jun 2024. 10:49
featured image

26. jun 2024. 10:48 > 26. jun 2024. 10:49

U aprilu je Microsoft ( MSFT ) najavio ulaganje od 1,5 milijardi dolara u G42 , AI grupu sa sjedištem u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a kojom predsjedava utjecajni član vladajuće kraljevske porodice.

Sporazum, za koji analitičari kažu da je motiviran željom Bidenove administracije da ograniči utjecaj Pekinga u regiji dok se SAD bore da održe vodstvo nad Kinom u utrci umjetne inteligencije, čvrsto je povukao tvrtku u orbitu Sjedinjenih Država.

„Mislim da se UAE i SAD zaista sastaju oči u oči u pogledu načina na koji se ove tehnologije guraju naprijed“, rekao je ministar za umjetnu inteligenciju UAE Omar Al Olama, koji je imenovan 2017, za CNN u nedavnom video intervjuu. “Mislim da ćemo tamo vidjeti više usklađenosti.”

G42, holding firma, sastoji se od sedam kompanija koje rade na području centara podataka, energetike, zdravstva, nadzora i biotehnologije. Njegov kontrolni dioničar je Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, koji također služi kao savjetnik za nacionalnu sigurnost UAE.

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedan od najvećih svjetskih proizvođača fosilnih goriva, a Abu Dhabi vidi da je njegova umjetna inteligencija ključna za diverzifikaciju od nafte. AI bi mogao doprinijeti 96 milijardi dolara ekonomiji UAE do 2030. godine, što je ekvivalentno skoro 14% njenog bruto domaćeg proizvoda, prema izvještaju PwC Middle East .

“Želimo osigurati da smo na granici tehnologije, i zato radimo s partnerima,” rekao je Olama, “i igramo po pravilima koja su postavili lideri na tržištu.”

Olama, čija ministarska nadležnost uključuje digitalnu ekonomiju i aplikacije za rad na daljinu, želi da UAE postane globalni lider u umjetnoj inteligenciji do 2031.

UAE su postavili nacionalnu strategiju za postizanje tog cilja. Njegovi ciljevi uključuju implementaciju AI u prioritetne sektore kao što su energija i logistika, razvoj ekosistema i privlačenje talenata. Zemlja obučava javne službenike kroz AI obuku, a Dubai ima za cilj da nauči milion građana efikasnom brzom inženjeringu, dajući uputstva AI modelima da proizvode visokokvalitetne rezultate.

Od septembra, zalivska zemlja je imala 120.000 ljudi koji su radili na AI ili srodnim industrijama, u odnosu na 30.000 dvije godine ranije, rekao je Al Olama.

United Arab Emirates President Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan attends a meeting with Chinese President Xi Jinping (not pictured) at the Great Hall of the People in Beijing, China May 30, 2024. REUTERS/Tingshu Wang/Pool

Biranje strana

Ponekad je zemlja morala dati prioritet svojim odnosima sa SAD u odnosu na rivale Washingtona.

Komitet američkog Kongresa pozvao je Ministarstvo trgovine u januaru da istraži veze G42 s kineskim vojnim kompanijama i obavještajnim službama (G42 je negirao bilo kakve takve veze ), a ulaganje Microsofta zahtijevalo je da G42 prekine veze s kineskim dobavljačima hardvera, navodno uključujući Huawei , u korist američkih kompanija.

“SAD ne bježe od toga da kažu da ‘u ovoj tehnologiji posebno morate odabrati strane'”, rekao je Olama.

UAE su historijski činili balans sa svojom vanjskom politikom. Sarađuju sa SAD u nizu pitanja, uključujući odbranu, a posljednjih godina SAD su prodale desetine milijardi dolara vojne opreme zaljevskoj državi.

Bidenova administracija, koja smatra da je održavanje vodeće pozicije u AI ključnim za njen budući ekonomski uspjeh i nacionalnu sigurnost, implementirala je niz mjera uključujući kontrolu izvoza AI i poluvodičkih tehnologija kako bi usporila napredak Kine u industriji.

Washington je također ograničio prodaju sofisticiranih američkih čipova kako bi osigurao da Kina ne koristi bliskoistočne zemlje kao stražnja vrata za pristup najnovijoj AI tehnologiji, navodi Reuters .

Nvidia, treća najveća svjetska kompanija nakon Microsofta i Applea, navela je u regulatornoj prijavi u avgustu 2023. da je američka vlada obavijestila proizvođača čipova da će se neki od njenih proizvoda suočiti s dodatnim zahtjevima za licenciranje za „određene kupce i druge regije, uključujući neke zemlje na Srednjem istoku.”

Neki američki političari izrazili su zabrinutost da nemaju dovoljno detalja o dogovoru između G42 i Microsofta i da bi američka tehnologija mogla biti osjetljiva na kinesku špijunažu u UAE. Zemlja također ima veze s Pekingom, a Kina je ključni trgovinski partner.

Olama insistira da su UAE partner od povjerenja. “Stvarno ne mislim da postoji rizik, pogotovo jer postoji mnogo najsavremenije američke tehnologije koja se nalazi u UAE”, rekao je Olama, dodajući da govori u ličnom svojstvu, a ne kao državni službenik.

United Arab Emirates President Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, South Korean President Yoon Suk Yeol and his wife Kim Keon Hee watch the Black Eagles, the aerobatic team of T-50 jets belonging to South Korea's air force, during a welcoming ceremony at the Presidential Office in Seoul on May 29, 2024. JUNG YEON-JE/Pool via REUTERS

‘Vodeća tehnološka snaga’

Krajem 2023. godine, Institut za tehnološke inovacije koji podržava vlada Abu Dhabija predstavio je veliki jezički model (LLM), tehnologiju koja stoji iza generativnih AI chat robota, pod nazivom Falcon10B.

Po nekim metrikama je nadmašio ponude od Google-a i Meta-e.

„UAE su stavile ulog u trku sa umjetnom inteligencijom sa Falconom“, rekao je za CNN Džejms Luis, koji studira tehnologiju u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), istraživačkom centru sa sjedištem u Vašingtonu.

U oktobru 2023. godine, saradnja između Univerziteta za umjetnu inteligenciju Mohamed bin Zayed iz Abu Dhabija, Cerebras Systems iz Silikonske doline i Inception, podružnice G42, proizvela je Jais, generativni AI model obučen na arapskom i engleskom jeziku. Njegovi kreatori rekli su da bi to moglo utabati put za LLM na drugim jezicima koji su “nedovoljno zastupljeni u mainstream AI”.

Za razliku od ChatGPT-a i Google Geminija, Falcon i Jais su otvorenog koda, što znači da je njihov kod dostupan svima za korištenje ili promjenu. Otvaranjem tehnologije, Abu Dhabi se pozicionira kao saveznik zemljama u razvoju koje nemaju resurse za izgradnju vlastitih AI alata.

“Znamo da ne može svaka zemlja razviti ove sisteme ili ove alate,” rekao je Olama. „Dakle, želimo da osiguramo da smo u mogućnosti da ga razvijemo za njih.”

Neki analitičari kažu da će ogromno naftno bogatstvo UAE biti ključno u razvoju izuzetno skupe AI infrastrukture.

„Za mene je to finansijska priča“, rekao je Lewis. “To im daje prednost u smislu da budu jedna od vodećih tehnoloških sila u budućnosti.”

Kako raste strah od potencijalnih rizika od AI, Olama je pozvao na globalnu koaliciju koja bi regulirala razvoj i korištenje tehnologije.

Ulozi su visoki. U martu je izvještaj koji je naručio američki State Department upozorio da bi najnapredniji sistemi umjetne inteligencije mogli, u najgorem slučaju, “predstaviti prijetnju ljudskoj vrsti na nivou izumiranja”.

Olama ima neke specifične brige. On očekuje da će deepfakes izazvati “krizu fundamentalne istine” i da bi mogle izazvati “političku krizu”. Također je zabrinut da bi AI mogla olakšati stvaranje biotehnološkog oružja.

„Trudim se da ne izazivam strah“, rekao je, „ali postoji vrlo malo zaštitnih ograda koje bi osigurale da se to ne dogodi.“