Kineski sponzori Evropskog prvenstva u fudbalu upadaju u oči, najviše BYD i Hisense

BIZNIS Forbes Hrvatska 26. jun 2024. 09:39
featured image

26. jun 2024. 09:39

Kinezi ne propuštaju priliku da se promovišu na velikim sportskim takmičenjima. Pet od 13 sponzora Evropskog fudbalskog prvenstva u Njemačkoj su kineske kompanijee. Jedan od sponzora je i kineski proizvođač električnih automobila BYD što su mediji opisali kao šamar njemačkoj automobilskoj industriji.

Dok reprezentativci trče po zelenim travnjacima na Evropskom prvenstvu u fudbalu, oko terena vrte se reklame. Uz brendove kao što su Adidas, Coca-Cola Zero, Booking.com i Quatar Airways, ističu se kineski sponzori Hisense, Ant Group, vivo i Alipay+.U oči posebno upada kineski proizvođač električnih automobila BYD koji je stekao velike simpatije evropskih kupaca zbog cijena svojih modela, ali i uzburkao Brisel koji je najprije najavio da na njih uvodi visoke carine, a sada je ponovo u pregovorima s Pekingom.Kako god da to ispadne, isticanje BYD-ovih reklama u srcu evropske automobilske industrije mediji su proglasili velikim udarcem za tu ekonomsku silu, ali i za Evropu.

Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

S druge strane, Kinezi su preuzimanjem gotovo trećine sponzorstva nad Evropskim prvenstvom još jednom naglasili odlučnost u namjerama osvajanja evropskog tržišta. Takođe, pokazali su i svoju tehnološku moć i konkurentnost kineskih marki na globalnoj sceni.

Snažna prisutnost kineskih firmi kao sponzora vrhunskih globalnih sportskih događaja privukla je pažnju gledalaca širom svijeta. To će pomoći kineskim kompanijama da prošire prisutnost na stranim tržištima te povećaju međunarodni uticaj i prepoznatljivost brenda, naveli su stručnjaci za China Daily.

Kineski sponzori već su poznati evropskom tržištu.

Platforma za plaćanja Alipay+ iza koje stoji Ant Group najavila je posebne pogodnosti za fudbalske fanove tokom prvenstva. Dostupnost plaćanja preko te platforme sve je veća i širi se Ujedinjenim Kraljevstvom, Francuskom, Italijom, Švajcarskom, Španijom i Njemačkom. China Daily navodi kako u junu više od 400.000 trgovaca širom Evrope prihvata Alipay+.

I ostali sponzori su se potrudili da ponude više od novca tokom prvenstva. AliExpress, koji je potpisao ugovor s fudbalskom zvijezdom Dejvidom Bekamom (David Beckham), tokom takmičenja organizovao je ljetnju rasprodaju, a BYD je svojim vozilima zamijenio dosadašnjeg službenog dobavljača, njemačkog diva Volkswagen.

Foto: Reuters/Thilo Schmuelgen

Kineski proizvođač kućnih aparata Hisense ove godine je treći put sponzor Evropskog prvenstva, a pomoćne sudije prvenstva koriste njihove video ekrane tokom utakmica. Jia Shaoqian, predsjednik Upravnog odbora Hisense-a, izjavio je da je kontinuirano ulaganje u sportske događaje svjetske klase izraz odlučnosti kompanije da postane globalni brend.

Povećanje globalne konkurentnosti sportskim marketingom oprobana je metoda, a kineskim kompanijama u ovom je trenutku možda i ključan što snažniji proboj na strana tržišta s obzirom na usporavanje privrednog rasta na domaćem terenu.

Iz UEFA procjenjuju kako će narednih mjesec dana fudbalsko takmičenje pratiti više od pet milijardi gledalaca iz cijelog svijeta.

Foto: Reuters/Karina Hessland

Ipak, kineske težnje za dodatnom pažnjom ne treba pogrešno shvatiti. Svi sponzori posluju vrlo uspješno. South China Morning Post ističe da je Hisense prošle godine izvezao 25,9 miliona televizora širom svijeta.

Prema podacima Statiste, proizvođač pametnih telefona Vivo je u martu imao osam odsto globalnog tržišnog udjela. BYD je u četvrtom tromjesečju prošle godine nadmašio i Teslu, a prodaja mu je na godišnjem nivou porasla 62 odsto.

Sponzorstvo je stvar prestiža, ulaznica u elitni klub globalno prepoznatljivih firmi koje ulaganjem u sportski marketing grade imidž koji im, pak, omogućava da se lagodno pridruže svijetu bogatih i slavnih.

Nikolina Oršulić, Forbes Hrvatska