Trend kupovine nekretnina nije zaobišao ni dvije najveće regionalne muzičke zvijezde: luksuz i dobar ukus najkraći opis njihovih stambenih jedinica

featured image

25. jun 2024. 17:08

Tržište nekretnina živi svoj zlatni period. Kupci su apsolutno svi, oni koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje kao i štediše, koji umjesto u banke i dionice, novac investiraju u nekretnine. Trend kupovine nekretnina nije zaobišao ni muzičke zvijezde; Dino Merlin i Zdravko Čolić prošle godine postali su vlasnici stanova u jednim od najljepših gradova; Ljubljani i Puli.

Kako je početkom godine izvijestio Forbes Slovenija, Dino Merlin je u ekskluzivnom ljubljanskom naselju Schellenburg (Šelenburg), kupio dva stana.

U glavnom gradu otvoren je poslovno-stambeni kompleks Schellenburg koji modernom arhitekturom i funkcionalnošću obogaćuje urbani okoliš Ljubljane, Foto: schellenburg-living.com

Ukras grada

Dvanaest godina nakon rušenja starog Koloseuma, na raskrsnici Gosposvetske ceste i Župančičeve ulice u Ljubljani zaživjelo je prestižno naselje Schellenburg, koje se na 10.000 kvadratnih metara sastoji od dvije zgrade – palate koja je dovršena i predata kupcima i vile u kojoj je 125 stanova. Najjeftiniji od njih košta 637.000 eura, dok se penthaus od 300 kvadratnih metara prodaje za 4,2 miliona eura.

Kupci nekretnina uglavnom su Slovenci, od ljekara, advokata, preduzetnika do uspješnih sportista.

O kakvoj gradnji i naselju je riječ najbolje govori opis na zvaničnoj stranici “ljubljana real estate”:

“Ukras grada, na ponos stanovnika. U glavnom gradu otvoren je poslovno-stambeni kompleks Schellenburg koji modernom arhitekturom i funkcionalnošću obogaćuje urbani okoliš Ljubljane. Ovaj kompleks spaja sigurnost, privatnost i praktičnost, a istovremeno omogućuje jednostavan pristup pulsu grada. Kompleks Schellenburg više je od samog stanovanja; simbol je modernog življenja u gradu. Svojim položajem i dizajnom potiče stanovnike na sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu grada. Ova nova gradska ikona nudi nekoliko vrhunskih stanova za svakoga ko želi živjeti u srcu Ljubljane. Za one koji traže ultimativno životno iskustvo, kompleks Schellenburg predstavlja idealnu priliku.”

U susjednoj Hrvatskoj Zdravko Čolić je izabrao Pulu kao destinaciju za kupovinu nekretnine. Istarski.hr je krajem prošle godine izvijestio kao ekskluzivnu vijest da je Čolić kupio stan u Marini Veruda, u jednoj od zgrada koje su se tada gradile u sklopu atraktivnog i skupocijenog projekta smještenog na granici između marine i Pješčane Uvale.

Riječ je o pet zgrada smještenih na brdu iznad marine iz kojih se proteže pogled na brodice, hotel Histria, Verudu Porat, Verudelu, Pješčanu Uvalu, Fratarski otok…

U susjednoj Hrvatskoj Zdravko Čolić je izabrao Pulu kao destinaciju za kupovinu nekretnine, Foto: Album – Prisma / Album / Profimedia
Izgled stambenog kompleksa u Marini Veruda, Foto:istarski.hr

Cijene nekretnina u EU

Navedeno je kako se radi o jednom od najvećih i najskupljih stambenih projekata u Puli u novije vrijeme, a zajednički ga realiziraju Tehnomont i poznati pulski graditelj stanova Marijo Jašarević. Predviđeno je da se izgradi oko 150 stanova raspoređenih u pet zgrada. Cijena kvadrata u ovim zgradama, naveo je istarski.hr kreće se oko 5.500 eura.

Prema izvještaju Eurostata krajem prošle godine zabilježen je pad cijena nekretnina za 1,1 posto u Eurozoni, u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u zemljama EU zabilježen njihov rast od 0,2 posto. Cijene kuća u trećem kvartalu prošle godine pale su za 2,1 posto u eurozoni, u EU za 1 posto u poređenju sa istim kvartalom 2022. godine. Prema izveštaju Eurostata u 10 evropskih zemalja registriran je pad cijena nekretnina, dok je u 16 zemalja zabilježen porast. Najveći pad cijena imali su: Luksemburg, Njemačka, Finska, a najveći rast Hrvatska 10,9 posto, Poljska 9,3 posto i Bugarska 9,2 posto.