Bosanskohercegovački investitori uložili milione eura u crnogorske nekretnine

featured image

6. jun 2024. 11:38

Bosanci i Hercegovci sve više investiraju u nekretnine u Crnoj Gori, prepoznajući ovu zemlju kao atraktivnu destinaciju za ulaganje. Zbog povoljnih uslova, blizine i prirodnih ljepota, Crna Gora postaje sve popularnija među bh. investitorima koji traže nove prilike na tržištu nekretnina.

Tržište nekretnina u Crnoj Gori trenutno prolazi kroz fazu rasta, a koliko novca se “vrti” na njenom tržištu nekretnina, govori i podatak, koji su u januaru iznijele crnogorske Vijesti, da kupovina nekretnina u ovoj zemlji predstavlja više od 53 posto direktnih stranih investicija, podsjetivši da su stranci za samo prvih devet mjeseci prošle godine kupili nekretnine u iznosu od 380 miliona eura, što su preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore. U prva tri mjeseca ove godine, javlja Fena, investitori iz BiH su u crnogorske nekretnine uložili 7,3 miliona eura.

Foto: Reuters

Najviše novca za kupovinu nekretnina u ovoj zemlji u istom periodu, potrošili su, kao i prošle godine državljani i kompanije Srbije, 14,6 miliona eura. Turci su drugi najsnažniji investitori koji su u crnogorske nekretnine uložili 11,2 miliona eura, dok su Rusi treći sa iznosom 8,05 miliona eura, pišu Vijesti.

Slijede investitori iz SAD-a 8,04 miliona eura, iz Njemačke 7,6 miliona, Švicarska 3,7 miliona, dok je u crnogorske nekretnine iz Velike Britanije investirano 3,6 miliona eura.

Interes Bosanaca i Hercegovaca ne vlada samo za nekretninama u regiji, već i na domaćem terenu. Prema podacima Agencije za statistiku BiH u prvoj polovini prošle godine u BiH je prodato 1.555 novih stanova, što je za devet posto više nego godinu ranije. Cijena kvadratnog metra u tom periodu je bila za 6,5 posto veća nego prošle godine.

Uz zlato, nekretnine se smatraju sigurnim oblikom ulaganja jer pružaju opipljivu imovinu koja obično ne gubi vrijednost naglo, dok se one naročito u vremenima ekonomske nestabilnosti posmatraju kao sigurno utočište za kapital.