U Petrolu su pogrešno obračunate plate za 1800 zaposlenika

NOVAC Forbes Slovenija 13. jun 2024. 13:10
featured image

13. jun 2024. 13:10

U Petrolu su kod 1800 zaposlenika utvrđene greške u obračunu plaća, pišu Finance. Iz kompanije nisu otkrili koliko su se tačno dugo krivo obračunavale plate te koliki će ukupni trošak biti nadoknađen zaposlenicima. Slične nepravilnosti nedavno su se dogodile u Leku i Pivovarni Laško.

O pogrešnom obračunu plata u jednoj od najvećih slovenskih firmi Finance su doznale na temelju svjedočenja jedne njihove čitateljice kojoj će kao bivšoj zaposlenici Petrola biti vraćeno nešto više od 3000 eura krivo obračunate plate. Navodno su joj krivo izračunali nešto manje od pet godina. Za grešku je saznala slučajno, obavijestili su je njene bivše kolege, sumiraju Finance Slovenska novinska agencija (STA).

U Petrolu su za Finance priznali greške, no o detaljima su tajnoviti.

Foto: Petrol

Koliko dugo su se plate pogrešno obračunavale, pitanje bez odgovora

U sklopu provjera plata utvrdili smo grešku u obračunu plate, i to kod obračuna naknade plate u slučajevima odsutnosti s posla, napisali su za Finance iz Petrola. Naknada se tako obračunavala na temelju tekućeg mjeseca umjesto tromjesečnog prosjeka, a pritom nije uključivala sve potrebne dijelove plate.

U Petrolu Financijama nisu odgovorili na pitanje koliko su dugo pogrešno obračunavali plaće. No, naveli su da će sada nadoknaditi, ili su već nadoknadili, razlike za proteklih pet godina, kako je propisano zakonom. Sa socijalnim partnerima firme sklopljen je sporazum o refundaciji, obračunat će se i zatezne kamate.

U Petrolu su za Finance otkrili i da su greške utvrđene kod 1800 zaposlenika. To je otprilike polovina svih zaposlenih u matičnoj firmi koncerna i na benzinskim stanicama Petrol u Sloveniji.

U Petrolu kažu da će prilikom povrata novca biti obračunate i zatezne kamate, Foto: Petrol

Iznos povrata ostaje tajna

Energetska kompanija također nije otkrila ukupne troškove povrata. “Iznosi nagodbe bili su vrlo različiti za pojedince, a iznos je poslovna tajna”, navode iz Petrola.

Nedavno je javnost doznala da su u Pivovarni Laško Union, koja je od 2016. godine u vlasništvu nizozemskog Heinekena, pet godina pogrešno obračunavani dodaci na platu i naknade plate. Stoga je kompanija sredinom aprila isplatila 1,4 miliona eura onima koji su dobili premalo, navodi Svet24. Nisu objavili koliko je zaposlenika dobilo povrat novca.

Netačnog obračuna plata već je bilo u Leku, gdje brojke prije dvije godine također nisu bile prezentirane javnosti. Prema medijskim napisima, od 2003. godine, kada je Lek preuzeo švicarski Novartis, oštećeno je najmanje 3.000 zaposlenika. Ukupna šteta procjenjuje se na 100 miliona eura, piše i STA.