Kuba se trudi privući ruske i kineske turiste nakon američkih sankcija

EKONOMIJA Forbes BiH 13. jun 2024. 10:39
featured image

13. jun 2024. 10:39

Kuba je nedavno počela nuditi turističke pogodnosti kako bi privukla posjetitelje iz savezničkih zemalja kao što su Rusija i Kina dok se zemlja bori da oživi stagnirajući turistički sektor koji se još uvijek bori da se oporavi od pandemije.

To je značilo više i ponekad direktnih letova iz Rusije i Kine, eliminaciju viznih zahtjeva za kineske posjetioce i nedavnu odluku Kube da prihvati ruske ‘Mir’ platne kartice, što je čini jednom od samo nekoliko zemalja koje su se pridružile moskovskoj alternativi Vise i Mastercarda.

Ta strategija im se ranije isplatila.

Više od 66.000 Rusa posjetilo je navedeno karipsko ostrvo u prva tri mjeseca ove godine, izvještavaju državni kubanski mediji, što je dvostruko više nego u istom periodu 2023. Ruski posjetioci su, međutim, jedna od rijetkih turističkih svjetlih tačaka Kube.

Oštre američke sankcije koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump doprinijele su naglom smanjenju američkih posjetilaca, a dolasci iz mnogih europskih zemalja su također opali ove godine, pokazuju državni podaci.

Kubanski napori da privuku goste iz dalekih zemalja možda neće nadoknaditi ukupan pad posjetilaca, rekao je Paolo Spadoni, vanredni profesor na Univerzitetu Augusta i stručnjak za kubanski turizam. Na primjer, putovanje iz Pekinga može trajati 24 sata ili više.

“To je daleko”, rekao je Spadoni. “Kineski i ruski turisti mogu pružiti određeno olakšanje, ali je vrlo malo vjerovatno da će nadoknaditi izgubljeni kontingent europskih i američkih gostiju.”

To znači da Kuba vjerovatno neće ispuniti svoj cilj da privuče 3,2 miliona posjetilaca 2024. godine, rekao je Spadoni. On procjenjuje da će ostrvo ove godine primiti između 2,6 i 2,7 miliona turista.

Znakovi oslabljene turističke industrije su posvuda. Hotelski hodnici i restorani, nekada popularni među strancima, su danas prazni, navodi Reuters. Bijele plaže viđaju malo međunarodnih posjetitelja, a na aerodromu u Havani, taksisti se žale da često čekaju cijeli dan na jednog klijenta.