Gradonačelnik Banje Luke tvrdio da će raskinuti s Dodikovim tajkunima, a sada igra po starom

EKONOMIJA Forbes Hrvatska 12. jun 2024. 19:00
featured image

12. jun 2024. 19:00

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, pobudio je nakon izbora 2022. godine interes medija i van Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i zbog svoje mladosti i zato jer je tvrdio da će unijeti drugačije standarde u politiku, da će se zalagati za transparentnost i protiv bogaćenja uz pomoć politike. No, novi istraživački tekst portala Valter dokazuje da ne ispunjava obećanja koja je dao

Upravo suprotno onome što je Draško Stanivuković, kandidat opozicije, odnosno Partije demokratskih promjena (PDP), najavljivao početkom mandata – tajkuni i firme bliske stranci Milorada Dodika, SNSD-u (Savez nezavisnih socijaldemokrata) i vlastima sačuvale su financijski monopol u Banjoj Luci, a on je postao blizak, mnogi će reći preblizak, predsjedniku RS – ‘onome kojeg se sve pita’ u entitetu Republika Srpska, piše Valter.ba.

Uprkos silnim najavama obračuna s tajkunima i nepotizmom u dodjeli poslova i čestim performansama, činjenica je da je Stanivuković sačuvao kontinuitet pumpanja miliona u džepove političke elite iz Republike Srpske, dajući vjetar u leđa onima koji tvrde da gradonačelnik Banja Luke odavno nije opozicija – ako je ikada i bio.

Valter je to dokazao uvidom u javne nabave u kojima brojne pobjede bilježe firme bliske vlastima Republike Srpske, a tako je to bilo i na posljednjem tenderu. Početkom juna grad Banja Luka ugovorio je posao vrijedan oko 85.000 KM ( oko 43.350 eura) s kompanijom Eko euro tim d.o.o. za usluge dopremanja vode stanovništvu ‘koje nema uredno vodoopskrbu’.

Firma favorit

Na tender su se prijavile dvije kompanije, a posao je dobio Eko euro tim, čija je ponuda bila najniža. Preciznije, 1 800 KM (918 eura) manja od maksimalne.

Ovo je inače porodična firma Mladena Ilića, bivšeg predsjednika Skupštine grada Banja Luka, a sadašnjeg poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, a nominalni vlasnik kompanije je Dragiša Tubić, koji je Iliću, otkriva Valter – tetak. I ovo je tek jedan u nizu brojnih poslova koje Eko euro tim dobiva posljednjih godina od Grada Banja Luka.

Eko euro tim je očito favorit grada Banja Luka na konkursima, iako su Draško Stanivuković i Mladen Ilić bili naizgled žestoki politički protivnici u vrijeme dok je Ilić bio predsjednik gradske skupštine. No, kada su financijski interesi u pitanju, za SNSD-ove kompanije kod gradonačelnika nije bilo prepreka.

Tako je prije godinu Grad Banja Luka dao Eko euro timu posao uređenja vodotoka rijeka, vrijedan čak 5,8 miliona KM (2,958,000 eura). Ova kompanija bila je jedini ponuđač.

Grad na čelu s Draškom Stanivukovićem i u ovoj godini nastavio je praksu dodjele poslova SNSD-u bliskim kompanijama, a što potvrđuju i brojni poslovi koje je Eko euro tim dobio.

Foto: Grad Banja Luka

Posao dopremanja vode stanovništvu ‘koje nema urednu opskrbu’ ova kompanija ugovorila je s gradom i 19. aprila. Na tender su se javili Čistoća a.d. Banja Luka i Eko euro tim, koji je pobijedio jer je ponudio 85.644 KM (43.678 eura), a ponuda Čistoće bila je 87.750 KM, odnosno 44.753 eura.

Četiri dana kasnije, grupa ponuđača u kojoj je bila i ova kompanija, dobila je posao rekonstrukcije i sanacije Sokolskog doma u Banja Luci, vrijedan oko 1,4 miliona KM, odnosno oko 714 hiljada eura.

Isti dan (23. aprila), grupa ponuđača, u kojoj je ponovo bio Eko euro tim, ugovorila je s gradom Banja Luka posao izvođenja radova na rekonstrukciji raskrižja ulica Trive Amelice i Bulevar Srpske vojske, vrijedan oko 820 hiljada KM (oko 418 hiljada eura).

Na samom kraju mjeseca, firma bliska SNSD-u od grada Banja Luka dobila je posao izgradnje kanala i vodova za napajanje nadstrešnica na autobuskim stanicama. Posao je vrijedan 61 hiljadu KM (oko 31 hiljadu eura), a Eko euro tim dao je ponudu samo 70 KM nižu od konkurentske.

Cijeli niz unosnih poslova

Grad Banja Luka angažirao je Eko euro tim prošlog mjeseca još tri puta: za dodatne radove na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u naselju Jagare (24 hiljade KM, odnosno 12.240 eura), a zatim ponovo za kanale i vodove na autobuskim stanicama. Vrijednost zadnjeg posla bila je kao i u aprilu (oko 61 hiljadu KM, odnosno oko 31 hiljadu eura), a Eko euro tim dao je ponudu za 10 KM manju od maksimalne koju je grad predvidio.

Da sve ne bi ostalo na ‘sitnijim iznosima’, pobrinula se banjalučka gradska uprava koja je Eko euro timu dodijelila posao vrijedan 719 hiljada KM (oko 366.690 eura) za ‘redovno održavanje gradskih asfaltnih saobraćajnica – čišćenje i uređenje kanala i trupa puta’. Ovaj iznos bio je za oko 600 KM manji od iznosa koji je ponudila druga kompanija koja je učestvovala na tenderu.

Dok se tobože svađaju oko politike, biznis lijepo napreduje

I dok su bivši predsjednik gradske skupštine i gradonačelnik lomili koplja po medijima i zabavljali javnost konstantnim okršajima, matrica dodjele poslova firmama bliskih vlastima ostala je očuvana.

U proteklim godinama javnost je svjedočila konstantnim sukobima u banjalučkoj vlasti – neusvajanjima budžeta, blokiranju brojnih odluka, uzajamnim optužbama za nerad.

Međutim, ono što se odvijalo daleko iza očiju javnosti jest nesmetan obrazac pobjede SNSD firmi na tenderima. Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge, samo u prošloj godini Eko euro tim imao je prihod od 14,2 miliona KM (7.242.000 eura), a dobit 5,3 miliona KM (2.703.000 eura).

Upravo suprotno onome što je Draško Stanivuković najavljivao početkom mandata – tajkuni i firme bliske vlastima sačuvale su financijski monopol u Banjoj Luci, zaključuje Valter.