Volkswagen mami kupce električnih vozila: Nudi im u paketu i struju iz solarnih panela

BIZNIS Forbes Hrvatska 12. jun 2024. 11:22 > 12. jun 2024. 11:23
featured image

12. jun 2024. 11:22 > 12. jun 2024. 11:23

Volkswagen želi povećati privlačnost svojih električnih vozila kupcima nudeći im mogućnost ugovora za povoljniju energiju iz solarnih panela kako bi smanjili troškove punjenja.

Volkswagen (VW) će ponuditi kupcima osigurati električnu energiju iz solarnih panela, uz punjače za svoja električna vozila, piše Euronews.

Njemački proizvođač automobila kaže da će to smanjiti troškove vlasnika vozila za oko 40 posto jer će moći koristiti višak solarne energije za punjenje svojih automobila.

Ta brojka temelji se na procjeni britanske organizacije za energetsku učinkovitost Energy Saving Trust koja kaže da prosječno kućanstvo može očekivati ​​da će platiti oko 8200 eura za sustav solarnih panela od 3,5 kWh.

Suradnja s Norvežanima

VW surađuje s norveškim instalaterom solarnih panela Otovo. Tvrtka je osnovana 2016. godine i ima više od 20.000 fotonaponskih instalacija u 13 europskih zemalja, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

“Električni automobil je ekološki prihvatljiv samo koliko je ekološki prihvatljiva električna energija koju koristi, a solarna energija je jedan od najisplativijih izvora energije koje kućanstva trenutno mogu koristiti za postizanje prijelaza na mobilnost i energiju kod kuće”, smatraju u njemačkom proizvođaču automobila.

VW već prodaje punjače pod svojom markom Elli i lansirao je punjač Elli 2, koji koristi softver za punjenje električnih vozila kada ima viška energije iz solarnih panela ili kada su cijene električne energije niske, čineći ga jeftinijim za vlasnike.

Punjenje vozila treba postati jeftinije i isplativije za kupce

Direktor tvrtke Elli Giovanni Palazzo objasnio je da je suradnja usmjerena na to da punjenje učini “pristupačnijim i isplativijim za kupce”.

“Partnerstvo s Otovom nije samo važan signal za posao punjenja i energetiku u Njemačkoj i Europi, već posebno za inteligentnu integraciju mobilnosti i energetske tranzicije kod kuće”, rekao je Palazzo.

Andreas Thorsheim direktor Otova rekao je da su vrlo zadovoljni ovim važnim postignućem i pionirskom suradnjom.

“Ovo partnerstvo nam omogućuje da izravno pokažemo prednosti naših fotonaponskih sustava i značajno proširimo naš tržišni potencijal”, kaže.

Objava ugovora o partnerstvu između VW-a i Otova dolazi u vrijeme kada europsko tržište proizvodnje automobila postaje sve više zabrinuto zbog rastuće konkurencije s kineskog tržišta automobila koje nastoji osvojiti europsko tržište.