(VIDEO) Forbes Magazin 11. juni 2024.

BIZNIS Forbes BiH 12. jun 2024. 10:02
featured image

12. jun 2024. 10:02

Vrijednost eura je snažno skliznula na najniže razine u posljednjih mjesec dana nakon izbora za Europski parlament, prvenstveno zbog odluke francuskog predsjednika da raspusti parlament, što je izazvalo veliku političku neizvjesnost.

Iako ima 34 godine, Sarajlija Denis Piplaš je iskusan stručnjak za demokratske procese sa iskustvom u upravljanju i implementaciji projekata koji se odnose na dobro upravljanje, regionalnu saradnju, tranzicionu pravdu i evropske integracije. Prije nego se pridružio RYCO-u, bio je regionalni projektni menadžer Ureda Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe i konsultant za različite međunarodne organizacije, razvojne agencije i nevladine organizacije. Prošao je obuku u Kabinetu predsjednika Martina Schulza u Evropskom parlamentu, gdje je njegov fokus bila vanjska politika EU. Radeći za UN ICTY u Hagu, nastavio je svoj interes za mehanizme tranzicijske pravde. On je objavljivani autor koji piše o pitanjima vezanim za politička dešavanja u Jugoistočnoj Evropi i integraciju Zapadnog Balkana u EU. Magistrirao je međunarodne odnose i studije diplomatije EU na Evropskom koledžu u Brugesu i diplomirao političke nauke na Univerzitetu u Sarajevu. Za Forbes BiH je govorio o nekim najznačajnim projektima Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Prvi put od januara, Elon Musk je najbogatija osoba u svijetu, zahvaljujući svojoj novoj AI kompaniji. Tokom vikenda Dana sjećanja, njegov startap xAI prikupio je šest milijardi dolara od privatnih investitora, koji su kompaniju procijenili na 24 milijarde dolara. To čini Muskovih 60 posto udjela u xAI vrijednim 14,4 milijarde dolara, izvještava Forbes i povećava negovo bogatstvo na nešto više od 210 milijardi dolara od 1. juna. Ko se još nalazi na Forbesovoj listi najbogatijih?

U svojih 76 odina, Arnold Schwarzenegger je imao  brojne uloge. Bio je šampion u bodybuildingu, svjetska filmska zvijezda, političar, uspješan ulagač što ga je i dovelo do bogatsrva vrijednog milijardu dolara.