Elon Musk odgovorio direktoru Applea: Zabranit ću u svojim firmama iPhone ukoliko u svoj operativni sistem integrirate OpenAI

BIZNIS Forbes BiH 11. jun 2024. 18:48
featured image

11. jun 2024. 18:48

Elonu Musku nije trebalo dugo da odgovori prvom čovjeku Applea Timu Cooku da će, ukoliko zaista Apple u operativni sistem iPhonea direktno integrira ChatGPT, on uvesti kontra mjere vezane za korištenje telefona i drugih Appleovih uređaja u njegovim kompanijama.

“Ako Apple integrira OpenAI na nivou OS-a, tada će Apple uređaji biti zabranjeni u mojim kompanijama. To je neprihvatljivo kršenje sigurnosti”, napisao je Musk na svom X-u. Dodao je i kako će svi oni koji dolaze u kancelarije morati predati svoje Apple uređaje na ulazu, a da će oni biti pohranjeni u Faradayevom kavezu koji blokira elektromagnetna polja.

“Apsurdno je da Apple nije dovoljno pametan da stvori vlastitu umjetnu inteligenciju, ali je nekako u stanju osigurati da OpenAI štiti vašu sigurnost i privatnost”, naopisao je još Musk na X-u dodajući: “Apple nema pojma šta će se dogoditi jednom kada vi predati svoje podatke OpenAI-ju. Oni vas prodaju.”

Musk nije stao samo na komentarima već je objavio i meme, a sve kako bi pratiocima pojasnio kako funkcionira Apple inteligencija.

Podsjećamo, jučer je izvršni direktor Applea Tim Cook najavljujući Appleov operativni sistem sa ChatGPT-em u iPhoneu, pojasnio kako će on omogućiti chatbotu da sastavlja iMessages ili odgovara na druge zahtjeve.

Najavio je niz značajki umjetne inteligencije u svojim aplikacijama i operativnim platformama te partnerstvo s OpenAI-jem za dovođenje ChatGPT tehnologije na svoje uređaje. Apple je saopćio da je izgradio AI s privatnošću “u srži” i da će koristiti kombinaciju obrade na uređaju i računalstva u oblaku za pokretanje tih značajki.

“Zaštita privatnosti ugrađena je za korisnike koji pristupaju ChatGPT-u. Njihove IP adrese su skrivene i OpenAI neće pohranjivati ​​postavljene zahtjeve, ali će se primjenjivati Appleova pravila o privatnosti ChatGPT-a”, sumirani je zaključak Cookovog pojašnjenja vezano za operativni sistem.

Malo je vjerovatno da će iko slijediti Muskov primjer, rekao je Ben Bajarin, izvršni direktor konsultantske firme Creative Strategies za Reuters, dodajući da Apple pokušava educirati ljude da je privatni oblak siguran koliko i čuvanje podataka na uređaju.

“Ono što (Apple) sada pokušava dodati narativu je kada (podaci) napuste i odu u sigurni privatni oblak, na sličan način preuzima anonimizaciju tih podataka korisnika i vatrozid tih informacija vama. Apple to stvarno nikada ne vidi,” kazao je.