Milijarde su u igri: Koje reprezentacije najviše vrijede na Euru 2024?

featured image

11. jun 2024. 14:55

Cijeli mjesec nogomet će biti u centru pažnje javnosti, one koja voli sport i najvažniju sporednu stvar na svijetu. Priliku da od 14. juna do 14. jula ove godine bude domaćin 17. izdanja UEFA Evropskog prvenstva dobila je Njemačka 2018. godine. Godinu ranije UEFA je objavila da su dvije zemlje; Njemačka i Turska ponudile da budu domaćini prvenstva, na kraju je u Nyonu u Švicarskoj sa 12 glasova za i jednim suzdržanim (Turska je dobila četiri glasa), Njemačka izabrana za domaćina EP 2024. Ovo će biti treći put da Nijemci organiziraju uz Ligu šampiona najvažnije sportsko takmičenje na starom kontinentu.

Navijači širom Evrope sa nestrpljenjem očekuju svaku utakmicu, nadajući se da će njihova reprezentacija podići prestižni trofej. Rezultat je neizvjestan i o njemu je nemoguće u ovom trenutku diskutirati kao i bilo šta sa sigurnošću pisati, ali ono što je poznato je vrijednost nacionalnih ekipa koje ćemo gledati punih 30 dana.

Najveći dio vrijednosti reprezentacije dolazi od igrača. Klubovi redovno plaćaju ogromne sume za najtalentiranije među njima, ali ne treba zanemariti ni marketinške faktore kao ni rezultate, koji u svom zbiru podižu renome jedne zemlje, odnosno njene reprtezentacije.

Soccer Football – Euro 2024 – Organisers Present the Official Match Ball – Maifeld, Berlin, Germany – November 15, 2023 General view of a giant replica of the Euro 2024 match ball ‘Fussballliebe’ REUTERS/Annegret Hilse

Francuska reprezentacija naprimjer važi za jednu od najvrednijih na Evropskom prvenstvu. Sa zvijezdama kao što su Kylian Mbappé, Antoine Griezmann i Paul Pogba, tržišna vrijednost ekipe je izuzetno visoka. Francuska je osvojila Evropsko prvenstvo 1984. i 2000. godine, a 2018. postala svjetski šampion.

Njemačka, zemlja domaćin, četvorostruki je svjetski prvak i trostruki evropski prvak, takođe ima značajnu vrijednost, kao i Belgija, koja je nekoliko puta ukrstila koplja i sa reprezentacijom naše zemlje, koja ne igra na ovom Euru, također je sila kada je o finansijskom segmentu njenog nacionalnog tima riječ.

Engleska neizostavnau elitnom nogometnom timu, kao i Španija, koja je trostruki evropski prvak. Zanimljivo je da će ona u svojim redovima imati Laminea Yamala, mlado nogometno čudo, kako mu tepaju sportski stručnjaci.

Ovaj 16-godišnji krilni igrač ne silazi sa naslovnica, etablirao se kao važan dio Barselonine napadačke linije i očekuje se da će biti vrlo utjecajan na i na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

U nastavku donosimo listu 10 najvrjednijih reprezentacija koje ćemo gledati na Evropskom prventstvu ove godine.

Top 10 najvrjednijih reprezentacija na Euru 2024.

  1. Engleska: 1,52 milijarde eura
  2. Francuska: 1,23 milijarde eura
  3. Portugal: 1,05 milijardi eura
  4. Španija: 965,50 miliona eura
  5. Njemačka: 851 miliona eura
  6. Nizozemska: 845 miliona eura
  7. Italija: 705,50 miliona eura
  8. Belgija: 584,50 miliona eura
  9. Norveška: 479,60 miliona eura
  10. Danska: 415,50 miliona eura